Devlet-i Aliyye’de kim ne işle uğraştı? Osmanlı Devletinde sanıldığı gibi sadece padişahlar sefere çıkıyor, günlerini sarayda geçiriyor ve bir çok kadından çocuk mu yapıyordu?
Maalesef ülkemizin büyük bir kesimi dönem dizilerinden dolayı muhteşem tarihimizin muzaffer komutanlarını yanlış tanımakta. Kale önünde ölen padişahları zevk düşkünü, ordusunu ve devletini kurtarmak isteyeni kardeş katili yapabiliyorlar.
Bunlar gerçekten tarihi kurgu seven insanlar için iyi şeyler olabilir ancak ben ve siz okurlarım gibi tarihe ilgisi olan insanların ilgisini çekecek şeyler tarih hakkındaki gerçeklerdir. Peki gerçekte Osmanlı Sultanları ne yapıyorlardı?
Bir çok Osmanlı Sultanı farklı alanlarda uğraşmış şiirler yazmış meslek edinmişlerdir. Size bugün hangi Osmanlı Sultanın hangi meslekle uğraştığını anlatmaya çalışacağım.
- Çelebi Mehmet: Kendisine Kirişçi Mehmet denmektedir. Kiriş ve yay ustası olduğu için lakap olarak Kirişçi denmiştir.
- II.(Fatih) Mehmet: Fatih, ağaçlar ve güller hakkında bilgisiyle bahçıvanlık mesleğini edinmiştir.
- Yavuz Sultan Selim: Aslında Sultan Selim çok iyi bir kitapkoliktir ve meslek olarak da kuyumcudur bu iki durumu birleştirip kitap satırlarını takip etmek için altın hilaller yapmıştır.
- Kanuni Sultan Süleyman: Süleyman, mücevher işleme konusunda gerçekten ustalaşmıştır. Hatta İtalyan kuyumculuk sanatında örnekler de yapmıştır.
- II. Selim: Hacı adaylarının hac yolunda kullanması için hilal şeklinde asalar yaptığı biliniyor.
- III. Murad: Kendisi hem ok ustası hem hat ustasıydı. Ancak daha çok hat eserleriyle bilinmektedir.
- I. Ahmet: Sultan Ahmet hem kaşık ustası hem de ok ustasıdır. Kemankeşler (Okçular) Loncası üyesidir.
- II. Beyazıd: Okçuluğa olan merakından dolayı ok imal edenleri İstanbul’da buluşturmuştur. Marangozdur.
- II. Osman(Genç): Meşin ve deri kullanarak çeşitli eşyalar yapmıştır. Kendi özel atlarının eyerini de kendisinin yaptığı bilinmektedir.
- III. Selim: Kendisi çok iyi bir silah ustasıydı. Hatta yaptığı silahların gez ve arpacıkları doğru olduğu için silahlardaki atışlar tam hedefi vuruyordu.
- II. Mahmud: Kendisi çok yönlülüğüyle bilinir. Müzisyen, hattat ve kuyumcudur aynı zamanda da sedef işlemeciliği de yapar.
- I. Abdülmecid: Kendisi modern bir ressamdır.
- II. Abdülhamid: kendisi marangozluğuyla ün salmış bir sultandır. Hatta öyle ki Amerika’da yapılan bir yarışmada eserleri, marangozluk alanında ödül bile almıştır.
Bu yazımda kronolojik bir şekilde padişahların sanıldığının aksine saraylarında oturmadıklarını veya sadece savaş stratejisi geliştirmediklerini kendilerini farklı yönlerde de geliştirdiklerini anlatmak istedim.
Sürç-i Lisan Ettiysem Affola. Bir dahaki okumalarda görüşmek dileğiyle.