DEVA Partisi’nden kripto para yönetmeliğine 4Y çıkışı ‘Yaptım oldu’cu, Yasakçı, Yoksullaştıran ve Yalnızlaştıran yönetim anlayışının tipik göstergesi’
DEVA Partisi, kripto para yönetmeliğine sert tepki gösterdi. DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın yaptığı açıklamada, “4Y ile özetlenebilen ‘yaptım oldu’cu, yasakçı, yoksullaştıran ve yalnızlaştıran yönetim anlayışının tipik bir göstergesi” dedi.
Yayımlanan kripto para yönetmeliğine DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın sert tepki gösterdi.
“Kripto varlıklar ile alakalı düzenleme, ülkemizin içinde bulunduğu yönetim anlayışının tipik bir göstergesidir. Bunu 4Y ile özetleyebiliriz: Yaptım oldu’culuk, yasakçılık, yoksullaştırma ve yalnızlaştırma” diyen Burak Dalgın sözlerini şöyle açıkladı:
‘Teknolojiyle bilek güreşine girenler kaybetmeye mahkûmdur’
- “Yaptım oldu’culuk: Karar kimseye danışılmadan alınmış, bir geceyarısı bildirisi ile ilan edilmiştir.
- Yasakçılık: Yeni teknolojinin imkân ve riskleri değerlendirilmek yerine toptan bir yasaklama yapılmıştır. İktidar bir kez daha yeni gelişmeleri ülkemiz için bir fırsat olarak kullanmak yerine bunlara set çekmeyi tercih etmiştir. Unutmayalım ki, teknolojiyle bilek güreşine girenler kaybetmeye mahkumdur.
- Yoksullaştırma: Türkiye’nin yepyeni ‘unicorn’lar çıkarabileceği bir alan olan finansal teknoloji sektörünün önü biraz daha tıkanmıştır. Yarının kalkınması ve istihdamının dinamosu olacak girişimcilerimize çok yanlış bir sinyal gitmiştir.
- Yalnızlaştırma: Yapısı itibariyle küresel bir mesele, Türkiye içinde, yasaklarla çözülmeye çalışılmaktadır. Ülkemizin uluslarlarası platformlarda yalnızlaşması derinleşmektedir.”
‘Milletimiz dünyayla entegre bir ülkede yaşamayı hak ediyor’
“Milletimiz özgür, zengin ve dünyayla entegre bir ülkede yaşamayı hak ediyor” diyen Burak Dalgın, DEVA Partisi’nin bu alanda uygulayacağı politikaları ise şöyle özetledi:
- “1. Teknoloji düzenlemelerini geniş istişare ve ortak akılla, çağa uygun şekilde gerçekleştireceğiz.
- 2. ‘Takip değil sıçrama’ modelimiz ile yepyeni alanların önünü açacağız. ‘Düzenleme test bölgeleri’ (regulatory sandbox) oluşturarak bu tip teknolojilerle geliştirilen ürün ve hizmetlerin denenmesini sağlayacağız.
- 3. Girişimcilerimizin hayatını kolaylaştırmak için start-up kanunu çıkaracağız. Vergi, sosyal güvenlik ve hukuki altyapıyı basitleştireceğiz. Kamuda girişimcilerle ‘tek durak’ olarak ilgilenen bir birim kuracağız.
- 4. BM, OECD, AB gibi uluslararası platformlarda kürsü sahibi olacak ve küresel meselelere küresel çözümler geliştirilmesinde ülkemizi öncü yapacağız. Uluslararası teknoloji şirketleriyle yakın temasta olmak ve yatırımlarını cezbetmek için Silikon Vadisi’ne büyükelçi atayacağız.”