Detoks mevzusuna yeni bir pencere açan Diyetisyen Mekseliyna Adsız, detoks tutkunlarına meditasyon tavsiyesinde bulundu.
Sağlıklı yaşayabilmenin en önemli gerekliliklerinden biri olan beslenme konusu günümüzde uzmanlar tarafından açıklanan farklı diyetler, öneriler ile alışkanlıklarımızı değiştirmemize, daha sağlıklı yaşamak için yöntem arayışımıza destek oluyor.
Son yıllarda özellikle kilo vermek isteyen kişilerden sıkça duyduğumuz bir kelime var: Detoks… Kısa süreli olarak tek bir besinle beslenme olarak da halk arasında bilinen en çok da kabak sebzesiyle uygulanan detoks hakkında yanlış bilinenleri, detoksun kilo vermeye etkisini, kimlerin detoks yapabileceğini, kimlerin yapmaması gerektiğini, en iyi detoks ne ile yapılır gibi birçok soruya yanıt aradık.
Diyetisyen Mekseliyna Adsız, detoks hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Diyetisyen Adsız, detoks ile ilgili kalıpları yıkarak, en iyi detoksun herhangi bir sebze ile değil meditasyon ile yapılacağını söyledi.
Detoks mevzusuna yeni bir pencere açan Adsız, günümüzde artan çevresel kirlilik, kötü beslenme alışkanlıkları, tarım ilaçları, alkol, sigara ve hareketsiz yaşamla birlikte toksinlerden arınma fikrinin farkındalık kazandığını söyledi.
Detoks mucize yaratmaz
“Hiçbir detoks mucizevi etkiler yaratmaz, hayat tarzınızı değiştirmek zararlı olan tüm davranışlardan kaçınmak yalnızca sizin elinizde” diyen Diyetisyen Mekseliyna Adsız, detoks tanımını şöyle yaptı: “Detoks vücutta oluşan toksinlerin, yani atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Vücudumuz her saniye toksin üretir ve sonra bu maddeleri etkisiz hale getirerek kendinden uzaklaştırır.”
Kim yapabilir, kim yapamaz
Detoks konusunda sorularımızı yanıtlayan Diyetisyen Adsız, “Detoks kesinlikle uzmana danışılarak yapılmalı. Kişinin yaşına, kilosuna ve medikal durumuna bağlı olarak yapılmalıdır. Özellikle gebelerin, böbrek hastalığı olanların, hipertansiyon, bağırsak hastalığı, reflü, gastrit, kolesterol ve kalp ilacı kullananlar, depresyon tedavisi gören ve epilepsi hastalığı ve uyku bozukluğu gibi hastalığı olan kişilerin detoks yapması zararlıdır” dedi.
“Sağlıksız beslenenlerde ve çevresel faktörlerden kaynaklı yoğun toksin alımı oluyorsa vücudun doğal mekanizmasını desteklemek için detox yapılabilir” vurgusunda bulunan Adsız, detoks yaparak kilo vermeye çalışmanın çok kalıcı bir çözüm olmadığına işaret etti.
Zayıflama yöntemi değildir
Detoks ile ilgili bilgi kirliliği olduğunu belirten Adsız, “Detoks diyetleri kesinlikle bir zayıflama yöntemi değildir. Bazı detoks diyetler, ödem söktürücü olduğu için düşük kalori içermeleri nedeniyle ilk etapta birkaç kilo vermemize yardımcı olur fakat egzersizle desteklenmezse kalıcı çözüm sağlanmaz” diye konuştu.
Uzmandan detoks suyu uyarısı
Zayıflama ile ilgili satışı yapılan ürünler konusunda uyaran Diyetisyen Adsız şunları söyledi: “Çok fazla ürün zayıflama amaçlı teşvik edilip satışı yapılıyor. Detoks suları amacına uygun olarak satıldığında hiçbir zararı yok fakat uzun süreli kullanımda dehidrasyona (aşırı sıvı kaybı) bitkinliğe, gerginliğe, baygınlığa, baş ağrısına, mide kramplarına neden olabilir. Bu nedenle 1 haftadan uzun süre kullanılmamalı ve mutlaka uzmana başvurularak yapılmalı.”
En iyi detox meditasyon
Son yıllarda ‘kabak’ sebzesi ile adeta bütünleşen detoksun en iyi hangi yöntemle, yiyecekle yapılacağına ilişkin Diyetisyen Adsız, detoks uygulamasının en iyisinin herhangi bir sebzeyle değil, meditasyon gibi nefes teknikleriyle yapılacağını söyledi. Adsız”En iyi detoks yiyeceklerden çok meditasyon gibi nefes teknikleriyle yapılır. Doğru bir şekilde nefes alarak vücudunuzda oksijenin tamamen dolaşmasını sağlayın. Soğuk duş alabilirsiniz. Cildinizi kuru fırça ile sabahları fırçalayabilirsiniz. Yılın belli zamanlarında oruç tutabilirsiniz, organların dinlenmesini ve erken yaşlanmamasını sağlayabilirsiniz” diye konuşarak detoks önerisinde bulundu.