Okulda ve derslerde başarılı olmanın yolları! Eğitim sistemimiz yeteneklerimizin gücünden daha çok ezberci ve teori üzerine kurulu bir sistemle işlemektedir.
Her konu sınavla ile değerlendirip başarı ölçütü notlar ve sınav sonucu belirliyor gibi görünse de bu düşünce ile çocukların sırtına koyulan en büyük kaygı kamburu oluşmuş oluyor. Psikolojik ve fiziksel birçok olumsuz belirtiler yaratıyor. Başarı hedeflediği yolda ilerlerken ki çalışmadır. Azim duygusu, kendini motive etme ve kendi becerilerinin farkına varabilmesidir. Notlar ve sınav sonuçları zekâ gösterisi değildir. O süreçte daha fazla çalışmasını gösteren bir deneyimdir.
Sınav kaygısının belirtileri
Başarısızlık korkusu, karamsarlık, konuları hatırlama güçlülüğü, çaresizlik hissi, kendini yetersiz ve değersiz hissetme, uyku bozuklukları, okuduğunu anlamama, enerji düşüklüğü isteksizlik, dikkatini toparlayamama, endişeli huzursuz heyecanlı duygusal belirtilerle birlikte ve bedensel fiziksel ağrılara sebep olabilir. Ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme gibi davranışsal belirtiler gösterirler.
Sınava hazırlık süresince ders planlamayı, zamanı etkin kullanmama ve kendini yetersiz hissetmesi kaygı düzeyini artıracaktır. Yeterince dinlenememe, uyku bozuklukları, dengesiz beslenme, aşırı şeker, asitli içecekler, sigara, alkol tüketilmesi sınav kaygısını tetikleyecektir.
Kontrol edilemeyen kaygı ve sınavda da odağı ve dikkati doğru yönetemeyecektir, Çocuklarda günlük yaşam kalitesini düşürecektir.
- “Sınava hazır değilim.
- ” Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki!”
- “Ne yapsam anlayamıyorum, bu sınavda başarılı olamayacağım”
- “Biliyorum hiçbir soruyu yapamıcam sınav kötü geçecek
Çok fazla konu var, müfredat çok ağır eminim bu sınavda başarılı olamayacağım
Ben yetersizim biliyorum kazanamayacağım.
Ben zeki değilim yeteneğim yok kapasitem yetmiyor gibi olumsuz iç ses konuşmalarından kaçının.
Zihin gürültüleri sizi sadece engeller.
Olumlu ve gerçekçi düşünceler sizin elinizdedir.
Sınav sonuçları her ne olursa olsun çocuk ailesinin sevgisinin azalmayacağını bilmelidir. En büyük isteklendirme sevgi ve güvendir.
Mükemmeliyetçi olmaktan kaçınılmalıdır.
Bu sınavda başarılı olacağım. Elimden geleni yapacağım.
Bu sınav için yeterli zamanı ayırdım
Bu sınav olmasa diğer sınavlar için bu bir deneyimim olacaktır. Sınavlar hayat yolundaki engel değil duraklardır.
Eksiklerimi bularak, doğru çalışma planını yeniden düzenleyebilirim.
- Bu sınav için yeterleyim.
- Ben düzenli planlı çalışan biriyim.
- Yapabildiğimin en iyisini yapabilirim?
- Dünyanın sonu değil, telafisi var
Başarısız olmam tembel ve aptal biri olduğumu göstermez. Daha fazla ve daha doğru bir yöntem ile çalışmam gerektiğini öğrendim. Kaygıyı azaltmaya yönelik olarak sınav öncesinde (bedensel ve zihinsel gevşeme, odak ve dikkat artırma teknikleri, yoğunlaşma, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı egzersizlerdir.
Sınav kaygısını kontrol edebilmek için yapılması gerekenler…
Sınava düzenli olarak kendinizi geçmiş sınavlardaki başarınızı düşünerek çalışma konusunda kendinizi motive edin. Olumlu telkinler ile sürekli alıştırmalar yapın. Başarabilirim düşüncenize odaklanın.
Sınav öncesinde zihninizi açacak sağlıklı besinler tüketin. Tatmadığınız yeni yiyeceklerden uzak durun. Alerjik reaksiyon verecek gıdalardan uzak durun.
Bol su tüketilmelidir.
Sınav kaygınızı azaltmak için bedeninizi çok yormayacak sporlar tercih edebilirsiniz. Kısa yürüyüşler, yoga meditasyonlar sizi rahatlatacaktır.
Düzenli uyku beslenme ve uyku sınav için çok önemlidir. Uyku ve beslenme programınız mutlaka olmalıdır.
Müzik, resim gibi sevdiğiniz hobiler sizi daha mutlu hissettirecektir. Kendi yeteneklerinizi keşfetmek özgüveninizi geliştirecektir.
Motivasyonunuzu güçlendirecek başarılı kişilerin konuşmalarını dinlemek, başarı öykülerini okumak ve izlemek kaygı ve stresi azaltacaktır.
Engeller olacak. Şüphe edenler olacak. Hatalar olacak. Ama çok çalışırsan, limitler ortadan kalkacak. Michael Phelps