Biz depremi konuşmalı çözüm bulmalı, sorgulamalı ve bilmeyiz. Deprem doğanın gerçeği ama insanı öldüren şey ne yazık ki insanın kendi eliyle yaptığı yapılar.
İzmir’de yıkıma neden olan depremin ardından Bayraklı İtfaiye Grubu’nu ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda kurulan çadırlarda kalan depremzedeleri ziyaret etti. Ekrem İmamoğlu düzenlediği ortak basın toplantısından sonra Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavileri süren yaralı depremzedeleri ve enkaz altından çıkarılan çocukları ziyaret etti. Çadır alanında depremzedeleri ziyaret eden İmamoğlu’na, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de eşlik etti.
‘YERELDE SIKI BİR SİSTEM OLUŞTURULMALI’
Ziyaretin ardından ortak basın açıklamasında konuşan İmamoğlu, Türkiye’deki deprem gerçeğini hatırlatarak, “Her zaman ‘İstanbul’un en önemli sorunu nedir?’ dediğimizde ‘deprem’ diyoruz. Biz depremi konuşmalı, çözüm bulmalı, sorgulamalı ve bilmeyiz. Deprem doğanın gerçeği ama insanı öldüren şey ne yazık ki insanın kendi eliyle yaptığı yapılar. Bizim afet öncesi ve sonrası diye konuştuğumuz iki aşama var.
Şu an afet sonrasını yaşıyoruz. Bu konuda deneyimliyiz yara sarıyoruz ama giden geri gelmiyor. İnsanlarımız ölüyor, mal kaybı yaşıyoruz. Afet öncesini, afet sonrasından çok daha fazla ele almalı, tartışmalı ve çözüm bulmalıyız. Depreme dair depremin kendi içinde seferberlik duygusu ile bu konuya sarılmalıyız. Ülkemizde her kurumun sorumluluk sahibi olduğu gibi her vatandaşın da sorumluluk sahibi olduğunu her ortamda hatırlatmalıyız. Bu işler çok dağınık olmamalı. Yerelden yönetilmeli. Yerelde sıkı sitem oluşturulmalı. İlla ‘işin başına belediye başkanı geçsin’ demiyoruz. Bütünlükçü kavramla depremin konsey şeklinde ele alındığı sistem oturtulmalı, içinde herkes olmalı” ifadelerini kullandı.
‘ŞEHİR KONSEYLERİ KURULMALI’
Şehir konseyleri kurulması gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, “Çözüm ortaya koymalıyız. Şehir konseyleri kurup, bu şehirleri derhal insanlara ne yazık ki mezar olacak değil, teminat olacak yuvalara dönüştürmeli. Türkiye’deki yapı stokunun güçlendirilmesi önemli bir konu. Hiçbir kurum tek başına sorumluluk alamaz. Bu işi hep beraber çözebiliriz. Vatandaşın karşısına tek bir akılla çıkmalıyız. Bu işe baş koyan kişi de ‘bir daire yerine 5 daire isterim’ demeyecek, hatta biraz az alacak. Bu işin partisi yok. Bu işte bilim, akıl, teknoloji var. Giden canların peşinden hepimiz üzgünüz. Ülkemizin birinci meselesi depremdir. Virüsle mücadele ediyoruz. Bu da geçecek ama deprem yaşamın bir gerçeği. Vardı, hep var olacak. Deprem ana meselemizdir. Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlar dayanışma içinde olmalıdır” dedi.