06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden 11 ilimiz etkilenmiş binlercesi yıkılmış binlercesi yıkılmayı bekliyor. Acılarımız tarifsiz evlerini yakınlarını kaybeden insanlarımız ağır bir imtihandan geçiyor. Deprem sonrası oluşan moloz yığınlarının taşınması ve toplanması ayrı bir süreci oluşturmaktadır.
Özellikle insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan yığınlarda taş toprak demir yok. İnşaat içerisinde demir asbest, kimyasal maddeler ve elementleri mevcut ufalanan bu parçalar havaya karışarak bu işi yapan işçi ve ekipler içinde büyük bir risk oluşturmaktadır. Çalışan işçilerin toz maskesi kullanması kalın özellikli işçi eldivenle çalışmaları özenle önerilmelidir. Bölgede toplanma sırasında sıradan halkın ve çocukların çalışmaları izlememeleri görevliler tarafından uyarılmalıdır.
Toplanan molozların birkaç ayı süren toplama ve taşıma sürecinden bahsediliyor. Toplanan molozlar asla verimli toprak ve arazilere sulama alanlarına yakın bölgelere dökülmemelidir. Suya ve verimli toprağa karışan atıklar önemli bir çevre sorunu oluşturabilmektedir.
Dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılarak ilgili bölümlere aktarılması zararlı atıkların imhası çok ciddi bir süreci oluşturması bekleniyor. Atıklar aynı zaman da milli servettir. Özellikle bilim adamları ve çevre uzmanları bu konuya sürekli dikkat çekmişlerdir. Basın aracılığı ile ilgili kurumlar sürekli uyarılmıştır.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan enkaz çalışmaları ile ilgili rahatlatıcı açıklamalarda bulunmuştur.
“Bütün deprem bölgelerinde enkazın çevreye en az zarar, en az hasar verecek şekilde nasıl kaldıracağımız noktasında bir çalışma ortaya koyduk. Şimdi bölgelerde öncelikle koordinatör valilerimiz ve valiliklerimizle enkaz döküm alanlarını belirledik. Bu alanlar çeşitli özelliklere sahip. Yani doğaya, çevreye zarar vermeyen yapıda olan alanları belirledik.”
Yetkililer ve uzmanlar gerekli açıklamalar yaparak mevzuata göre doğanın korancağını belirtiyor. 11 İli düşündüğümüzde milyonlarca ton atık çıkacaktır. Atıkta çalışan tüm personelin toz maskesi kullanması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Zararlı toz ve kimyasallar ciğerlere yerleşerek ilerleyen yıllarda ciğer problemleri yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Doğal felaketlerde oluşan en önemli risklerden olan temizlik ve hijyen konusu çok önemlidir. Suların temiz olması, yemeğin steril ortamda sağlıklı personel tarafından pişirilmesi gerekir. Çok uzun ve meşakkatli bir süreç bizleri bekliyor. Ülke olarak birlik beraberlik içerisinde umut dolu gelecek günlerin gelmesini diliyorum. Acımız büyük gün isyan etme değil birlikte hareket etme günüdür.