Dar bütçeli müziksever dostlar ne yapabilir? Kaç paranız var? Cep telefonu ve müzik seti kulaklıkları. Paranızın yettiği en iyi kulaklığı satın alın! (BÖLÜM-1)
Şimdiye kadar, hem elektro akustik kavramının (yani müzik setleri ve parçaları) hem de bunların arkasında yatan teknolojiye dair yazılar yazdım. Takip eden birkaç bölümde mümkün olan en az paraya en iyi şekilde müzik dinleyebilmenin püf noktalarını anlatmaya çalışacağım. Umarım devam eden yazılarımı okur, sorularınız olursa bu sitemizden, adımın altında yer alan posta kutusu linkinden sorularınızı cevaplarım…
Yazımın devamına geçmeden önce, size bir ‘altın oran’dan (golden ratio) bahsedeceğim. Kulaklıklar haricinde, bir müzik setinin amfisi ile radyo, kaset veya pikap unsurları ile hoparlörleri için ödenmesi gereken akılcı bir fiyat toplamının oranı (%100) kaç para ise, tercih size bağlı olmakla birlikte her bir unsuru üçe (1/3) bölmek gereklidir. Kısacası, elinizdeki paranın üçte birini hoparlörler, üçte birini amfiye, üçte birini de iyi bir ses kaynağına ayırabilmelisiniz.
Yani hoparlörler ile amfi, pikap, kaset veya cd çalara ödenecek toplam para üçe bölünmelidir. Eğer bir önceki yazımızda belirttiğimiz şekilde bir internet alıcısı alacak iseniz elinizdeki bütçeyi yine 3’e bölmeliyiz (amfi, sayısal alıcı, hoparlör).
Ucuza müzik dinlemek konumuza dönersek, müziği iyi şekilde dinlemenin ilk önceliği kullandığınız kulaklık veya evinizdeki hoparlördür… En ucuz yol, tartışmasız, elimizdeki telefonlar ve buna bağlı kulaklıklardır. Biliyorum ki özellikle satın aldığınız telefonlarla birlikte gerek kablolu, gerek kablosuz kulakliklar gelmektedir. Her iki teknoloji (ki BT konusundaki görüşlerimi daha önce yazmıştım) gerçekten bir müzik severin arzuladığı kaliteye ulaşamamaktadır.
Bunun ilk sebebi internetten indirilen müziğin kalitesi (ucuza kaçmak zorunluluğu), gerekse de bunu kulaklarımıza iletebilmesi için kullandığımız kablolu veya kablosuz aktarım sisteminde yatar… Bu satırların yazarı, daha iki gün önce gerçekten müziği seven ve bu uğurda para harcama imkanı olan birine telefonla birlikte gelen, ve 250 liraya ayrıca satın alınan iki kulaklıktan aynı müzik dinletilerek, aradaki fark sorulmuştur… Heavy Metal tarzı müzik dinleyen bu arkadaşımız bile, daha pahalı kulaklığı tercih etmiştir…
İlave para verilen kablolu kulaklığın, telefonla verilen kulaklıktan daha iyi bir müzik dinletisi sunabildiği herhalde bu satırları okuyanların da malumu olacaktır. Mesele kablosuz kulaklıklara geldiğinde ise, bu kulaklıkların çoğu artık günümüzde BT teknolojisi ile çalışmakta; ancak daha önce de ifade olunduğu gibi, müziği gerçek anlamıyla yansıtmamaktadır. Tabii ki BT kulaklıklar günümüzde en yaygın kulaklık çeşitleri arasındadır. Fakat bu kulaklıklar, telefonunuzdan dahi olsa; BT teknolojisinin yetersizliği nedeniyle müziği en iyi şekilde yansıtamazlar…
Yukarıda izah olunan kulaklıklar tabiatıyla hepimizin sahip olduğu cep telefonları ile kullanılan kulaklıklardır. Peki, evimizdeki müzik setlerine bağladığımız kulaklıklar ne alemdedir?
Evlerimizdeki müzik setlerine bağlanabilecek çok sayı ve markada kablolu kulaklık mevcuttur. Bunların bazıları doğrudan o cihazın kulaklık çıkışından ses sinyallerini alabilmekte, bazıları ise özellikle amfilerin (output-çıkış sinyali) çıkışlarına bağlanabilmektedir. Temel olarak, evindeki bir müzik setinden kulaklıkla müzik dinlemeyi düşünecek bir müzik sevdalısının, ucuz bir kulaklık kullanması söz konusu olmayacaktır.
Zira kendisi, dinlemekte olduğu müziğin ne denli iyi yansıltıldığını gerek dinleme tecrübesiyle, gerek bu sayfadan, gerek se de başka müzik sever internet sayfalarından inceleyecek ve kararını buna göre verecektir (kısacası çoğumuzdan daha fazla bir gelire sahiptir). Hoparlör kısmı dışarıda bırakıldığında en iyi müzik dinleme şekli, iyi bir takım kulaklıkla olacağı için; müzik setine doğrudan bağlayabildiğimiz kulaklara başlangıç olarak 500-1250 tl arasında para vermemiz olağan karşılanmalıdır. Bahsettiğim rakam, bunlar için ucuz olarak algılanması gereken fiyatlardır!
2. Bölümde, müzik kaynaklarının maliyetini ele alacağız.