26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Cumhurbaşkanı: Olumlu yaklaşımımızı koruduk

Cumhurbaşkanı: Olumlu yaklaşımımızı koruduk

Haberton - Haberton
7 Eylül 2021 - Güncellenme Tarihi 7 Ekim 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Cumhurbaşkanı: Olumlu yaklaşımımızı koruduk

Cumhurbaşkanı: Olumlu yaklaşımımızı koruduk

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afganistan Havalimanı’nın işletilmesi ile ilgili ” Olumlu yaklaşımımızı koruduk” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamasında “(Afganistan Havalimanı’nın işletilmesi) Olumlu bir yaklaşım içinde olduk. Olumlu gelişmeler bizim açımızdan yok. Olumlu yaklaşımımızı koruduk. Gerçekten bizim prensiplerimize olumlu bir süreç devam ederse buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Afrika kıtasında, kendileri için önemli bir ortak olduğunu belirterek, “Bu tarihi ziyaretin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum. Değerli dostumla görüşmelerimizde ilişkilerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. İş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı: Olumlu yaklaşımımızı koruduk

‘TİCARİ HACMİN 250 MİLYON DOLARA ÇIKARTILMASI HEDEFİNİ BELİRLEDİK’

Ekonomik ve ticari ilişkileri de dostluklarına yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceklerini kaydeden Erdoğan, “İlk aşamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik. Az önce imzalanan anlaşmalar bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Güvenlik ve terörle mücadele konularında da iş birliğimizi ilerletmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına FETÖ ile mücadelede bize verdiği samimi destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda şubat ayından bu yana Afrika Birliği Dönem Başkanı olduğunu anımsatarak, “Bu kapsamda Afrika kıtasının istikrar ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunan çalışmalar yürütüyor. Türkiye olarak ilişkilerimize büyük önem atfediyoruz. Afrika’nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıta’nın sorunlarına en kalıcı en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İLİŞKİLERİMİZİN ÖZÜ SAMİMİYETTİR’

Afrika ile ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesinin insani ve girişimci dış politikanın temel ilkelerinden olduğunu söyleyen Erdoğan, “İlişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleriyle kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde iş birliğimizi artırmayı gerçekleştireceğiz ve bunun gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, 3’üncü Türkiye- Afrika ortaklık zirvesinin hazırlıklarını da ele aldıklarını belirtti.

Konuk Cumhurbaşkanı Tshisekedi ise Türkiye’ye ilk kez Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Cumhurbaşkanı düzeyinde resmi bir ziyaret gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Topraklarımızda 24 saat önce bir saldırı yaşandı. İki ülke ile iş birliğini hayata geçirmek ve silahlı kuvvetlerimizin teknik anlamda, her anlamdaki kapasitesini güçlendirmek istiyoruz. Bunu da topraklarımızdan tümüyle söz konusu sorularını arındırmak niyetiyle gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

‘İADE-İ ZİYARET YAPACAĞIZ’

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, Kongo’da somut ne adım atacak’ sorusuna, “Kongo, toprakları yer altı, yer üstü zenginlikleri ile farklı bir ülke. Cumhurbaşkanı ile bunları da konuştuk kazan kazan esasına dayalı, iş adamlarımız arasında yeni bir süreci başlatalım. Şu andaki ticaret hacmi bu iki ülkeyi aslında yansıtacak bir ticaret hacmi değil. Onun için de ne yaptık, ‘şimdi ilk etapta 250 milyon dolarlık bir ticaret hacmi belirleyelim’ dedik. Yarın İstanbulumuzda iş adamlarımızla Sayın Başkan’ın bir buluşması var.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne iş adamlarımızı da almak suretiyle yanımıza biz de bir iade-i ziyareti yapacak ve kendilerinin burada yaptıkları bu görüşmelerden sonra ben de iş adamlarını yanıma alıp beraberce gideceğiz. Yer altı, yer üstü bütün bu işlerde neler yapabiliriz, savunma sanayiinde neler yapabiliriz, tarımda neler yapabiliriz, tarım endüstrisine yönelik neler yapabiliriz, çünkü bu tarım endüstrisi sıradan bir olay değil. Zira tarıma yönelik, hayvancılığa yönelik, atılacak adımlar ile beraber gerek Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin bugün 100 milyona doğru giden nüfusu Türk nüfusu ile beraber adeta bir özdeş hale gelip birçok şeyi beraber halletme imkanına sahip olabiliriz” diye konuştu.

‘BİZ OLUMLU YAKLAŞIMIMIZI KORUDUK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesine ilişkin, soru üzerine şunları söyledi:

“Tabi işin başından itibaren olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk. Fakat geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Biz olumlu yaklaşımımızı koruduk, koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize, yaklaşım tarzımıza uygun bir süreç devam edecek olursa tabii ki biz de buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız. İşte biliyorsunuz, yani buna kalıcı demek herhalde zor ama az önce bir geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düşen şu anda sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun.”

Etiketler: Cumhurbaşkanı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Soylu, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı ile görüştü

Sonraki Haber

Geçmişe takılı kalma

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Geçmişe takılı kalma

Geçmişe takılı kalma

En Güncel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

- Haberton
25 Nisan 2026

Al-Ahli - Machida Zelvia: 1-0 Milli futbolcu Merih Demiral’ın formasını giydiği Al-Ahli, Afc Şampiyonlar Ligi finalinde Japonya ekibi Machida Zelvia’yı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton