Kısa bir aradan sonra yine birlikteyiz. Bugün size bir dernekten bahsetmek istiyorum. İsmi “Çorbada Tuzun Olsun.” Derneğin sloganı “farkındalık bulaşıcıdır.”
Dernek 06.01.2017 tarihinde kuruldu. O günden beri faaliyetlerine hiç aksatmadan devam ediyor. Nedir bu hiç aksatmadıkları faaliyetleri? Çorbada Tuzun Olsun Derneği kurulduğu günden bu güne her gün evsizlere yemek yemek dağıtıyor. Onları topluma kazandırmaya çalışıyor. Hepimizin zihninde evsiz birey olarak gerçekten evi olmadığı için sokakta kalan insanlar canlanıyor.
Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile tanışmadan önce benim zihnimde de böyle bir algı vardı. Ama sonradan öğrendim ki sokakta kalan, sokakta kalmak zorunda olan evsizlerin aslında bir evleri var. Sokakta kalan evsizlerin büyük bir çoğunluğu psikolojik travmalardan dolayı sokakta kalıyor. Çorbada Tuzun Olsun Derneği çok güzel bir sosyal sorumluluk projesi ile bu insanların hayatlarına dokunuyor. Onları topluma kazandırmaya çalıyor. Onlara sadece bir kase çorba, bir dilim ekmek veya bir tabak pilav vermiyor. Onların hayatlarına dokunuyor. Onların yaşadıkları her ne problemi varsa bunları çözmek için uğraşıyor. Şuan sadece İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Kim bilir belki de yakın bir zamanda Türkiye’nin her bir şehrinde pembe yeleklileri görebiliriz.
Pembe yelekliler dememin sebebi, yemek dağıtımında üstlerine giydikleri, arkasında derneğin ismi ve logosu bulunan pembe yeleklerden dolayıdır. Kurulduğu günden bu yana her gün ama her gün yemek dağıtımı yapıyorlar. Ve bu iş bir gönüllülük işi. Her gün saat 18.30’da derneğe gelen gönüllüler hazırlanan yemekleri paketliyorlar. 19.30’da oryantasyon başlıyor. Bu oryantasyonda saha içinde uyulacak kurallardan bahsediliyor. Saat 20.00 ile 21.00 arası yemek dağıtımı oluyor. Sonra derneğe dönüş ve derneği bir sonraki güne hazırlık yapılıyor.
Sizlerden İstanbul’da yaşayanınız varsa veya yolunuz İstanbul’a düşerse bu eşsiz deneyimi yaşayıp, insanların hayatına dokunup, insanların yüzünde bir tebessüm oluşturabilirsiniz. Ve derneğe gelmek isteyenlerden derneğin istediği bazı kurallar var. Bu kurallar ise şunlar: Temas ettiğimiz dezavantajlı gruba ve faaliyet içeriğine dair bilgilendirmede bulunduğumuz oryantasyon eğitimimiz başlıyor. Faaliyet alanının hassasiyetinden dolayı başından itibaren oryantasyona katılım sağlamayan gönüllülerimizi maalesef o günkü gıda dağıtımımıza alamıyoruz. (Tedbiren 19.20’de dernekte olmanızı tavsiye ederiz)
Oryantasyondan sonra dağıtıma çıkıyoruz, 21.00’da dağıtım bitmiş oluyor ve derneğe dönüyoruz. Dernek yarına hazırlanıyor. 21.30 gibi faaliyetimiz sona ermiş oluyor.
Dernek olarak evsiz bireylerin bağımlılıklarıyla mücadele etmesine destek olduğumuz için faaliyet esnasında bir bağımlılık unsurunu taşımamak ve hatırlatıcısı olmamak adına dağıtım faaliyetine katılacağımız gün içerisinde alkol kullanmıyoruz.
Kamu hizmetine uygun şekilde sade kıyafetlerle katılım sağlamaya özen gösteriyoruz. Dikkat çekici(parlak, büyük aksesuarlar) veya kısa kıyafetlerle (elbise, şort, kapri, etek, çorap vb.) geldiğimizde dezavantajlı grupla çalıştığımız için faaliyet esnasında aksamalar yaşayabiliyoruz. Dernek içerisindeki faaliyetlerde derneğin bununla ilgili uyguladığı herhangi bir kural bulunmamaktadır. (Bu kural cinsiyet ayrımı yapılmadan erkek-kadın için geçerlidir.)
18 yaşın altındaki gönüllülerimizin faaliyetlere katılım sağlayabilmesi için vasisi tarafından muvafakatname imzalanması gerekmektedir. Not: Gıda dağıtım faaliyetimiz açık havada yaklaşık 1 saat sürmektedir. Mevsimsel koşullar dolayısıyla yağış ihtimaline karşın gönüllülerimizin beraberinde yağmurluk vb. bulundurmasını tavsiye ederiz.