5 Kasım 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - COP31’de yeni bir kampanya başlatılıyor

COP31’de yeni bir kampanya başlatılıyor

Haberton - Haberton
21 Mayıs 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sıfır Atık Vakfı tarafından, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye ve Un Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen 'COP31’e Doğru: İklim Eylemi Ajandası’nda Özel Sektörün Rolü – Özel Sektör İstişare Serisi Türkiye' başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Toplantıda bir konuşma yapan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, "COP31'de 100'den fazla ülkenin desteğiyle, uluslararası kurumların desteğiyle yeni bir kampanyaya başlıyoruz. 10 yıl sürecek bu kampanyada ülkelerden, kurumlardan, şirketlerden ve dünyaya dair söz söylemek isteyen herkesten taahhüt bekleyeceğiz. Gıda israfını azaltmak zorundayız. Şayet mevcut gıda israfını yüzde 20 azaltabilirsek dünyada açlığı bitirebiliyoruz." dedi.

Sıfır Atık Vakfı tarafından düzenlenen 'COP31’e Doğru: İklim Eylemi Ajandası’nda Özel Sektörün Rolü – Özel Sektör İstişare Serisi Türkiye' başlıklı yuvarlak masa toplantısı Ataşehir’de yapıldı. Programa Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, Un Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Güliz Öztürk ile Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Dr. Babatunde A. Ahonsi ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda, iklim değişikliğiyle mücadelede özel sektörün sorumluluğu, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda geliştirilecek iş birlikleri ve COP31 hazırlıkları kapsamında atılabilecek ortak adımlar değerlendirildi.

Ortak Akılla Ortak Paydada Buluşmayı Hedefledik

Toplantının açılışında konuşan Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, "Bugün burada COP31 bağlamında özel sektörle yaptığımız ilk toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Bizler bu yola çıkarken diyalog içerisinde, uzlaşı içerisinde, ortak akılla, ortak paydada buluşmayı hedefledik. Sıfır Atık Vakfı 2023 yılında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin liderliğinde kurulurken biz, başta Türkiye'nin 81 ilinde ve dünyanın farklı bölgelerinde neleri nasıl yapabilirizin derdindeydik. 2017 yılında Türkiye'de başlayan sıfır atık hareketi, bugün dünyanın 193 ülkesinde karşılık bulan global bir hareket haline dönüştü. Sıfır Atık Vakfı olarak biz şunu söylüyoruz. İstanbul'da 16 milyon İstanbullunun vakfıyız, Türkiye'de 86 milyonun vakfıyız, dünyada 8 milyardan fazla insanın vakfıyız" diye konuştu.

COP31 Sürecine Herkesin Etkin Katılımını Önemsiyoruz

Ağırbaş, "Şehirlerimizin yeşiline sahip çıkmazsak, mavisine sahip çıkmazsak, havasına sahip çıkmazsak yarın bunun faturasını hep birlikte ödeyeceğimizi unutmamalıyız. İşte tam da bu noktada, Türkiye için tarihi bir dönüşüm fırsatını COP31 ile beraber yakalayabileceğimize inanıyorum. Çünkü şayet COP31'i etkin değerlendirebilirsek kamu kurumlarımız, iş dünyası, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, bu memlekete kendini ait hisseden herkes iklim, çevre ve sıfır atık alanlarında yeni bir başlangıca imza atabilir ve işte tam bu noktadan dolayı biz, COP31 sürecine herkesin etkin katılımını önemsiyoruz. Yılda 8 milyon insanımızı açlık ve susuzluktan dolayı kaybediyoruz. 21’inci yüzyıldayız, artık dünyayı aştık, uzay konularını konuşuyoruz, yapay zekayı konuşuyoruz ama bir yandan da 8 milyon insanın hayatını kaybetmesinin önüne geçecek politikalar üretemiyoruz" ifadelerini kullandı.

4 Ana Öncelik Belirledik

Ağırbaş, "İşte bu bağlamda, yüksek düzeyli şampiyon olarak, Sıfır Atık Vakfı Başkanı olarak Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin liderliğinde 4 ana öncelik belirledik. Bunlardan bir tanesi, gıda israfı. COP31'de 100'den fazla ülkenin desteğiyle, uluslararası kurumların desteğiyle yeni bir kampanyaya başlıyoruz. 10 yıl sürecek bu kampanyada ülkelerden, kurumlardan, şirketlerden ve dünyaya dair söz söylemek isteyen herkesten taahhüt bekleyeceğiz. Gıda israfını azaltmak zorundayız. Şayet mevcut gıda israfını yüzde 20 azaltabilirsek dünyada açlığı bitirebiliyoruz. Bakınız, açlıktan ölmeyi demiyorum, açlığı bitirebiliyoruz. Dünyada kaynaklarımız eşit dağıtılırsa, adil dağıtılırsa hepimize yetecek kadar kaynağımız var. İkinci önceliğimiz, enerji verimliliği. Türkiye yıllık 100 milyar dolardan fazla bir rakamı enerji ithalatı için ödüyor. Sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, özellikle güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kapasitesinde Avrupa'da çok ileri seviyelere geldi. Dünyada çok önemli yerlere geldik ve biz bu çalışmaları destekliyoruz. Bu çalışmaların daha da ileriye gitmesiyle alakalı özel sektör, sivil toplum, bütün paydaşlar olarak elimizden geleni yapacağımıza inanıyoruz. Tabii ki bu yatırımlar sürerken, bu çalışmalar sürerken bir yandan da toplumsal bilinç oluşturmak zorundayız" dedi.

Dünyanın 183 Ülkesinden 5 Binden Fazla İsmi Ağırlayacağız

Ağırbaş "Bizim yüksek düzeyli şampiyon olarak üçüncü önceliğimiz ise su verimliliği. Ne yazık ki Türkiye olarak su kaynaklarımız oldukça kısıtlı ve bu su kaynaklarımızı her gün, her geçen gün kaybediyoruz ve biz bir yerde su kaynaklarımıza karşı taciz veya herhangi bir tehlike gördüğümüz zaman Sıfır Atık Vakfı olarak oradayız. Orayla alakalı ne yapılması gerekiyorsa eleştirilmesi gerekiyorsa eleştiriyoruz, çözüm üretilmesi gerekiyorsa çözüm üretiyoruz. Son olarak dördüncü önceliğimiz kadın, çocuk ve genç. Bizlerin Türkiye'de ve dünyada kadınlar için, gençler için ve çocuklar için bir şeyler yapmamız lazım. Ne yazık ki iklim ve iklim değişikliğine bağlı sebeplerden dolayı en çok etkilenen gruplar, bu üç grup. Ne yazık ki dünyada iklim değişikliğinden dolayı en çok etkilenen grup kadınlar. Bizim dünyadaki kadınla alakalı sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmemiz lazım. Bu bağlamda Sıfır Atık Vakfı'nın öncülüğünde, COP31 bağlamında yeni bir fon oluşturduk. Dünyanın farklı bölgelerinde sıfır atığa dair, iklime, çevreye dair fikri ve projesi olan fakat finansal durumu olmayan insanları Sıfır Atık Vakfı olarak fonlayacağız ve onların hayallerini gerçekleştirmesi için ve kendi söylemlerini dünyaya COP31'de anlatması için onlara fon sağlayacağız. Biz bu başarıyı Sıfır Atık Forumu çatısı altında da sürdürmek istiyoruz. Sıfır Atık Forumu'nda dünyanın 183 ülkesinden 5 binden fazla ismi ağırlayacağız. Eski devlet başkanları, 120'den fazla bakan, 200'den fazla dünyanın büyükşehirlerinin belediye başkanlarının geleceği Sıfır Atık Forumu'nda, sıfır atık konularını 360 derece ele alacağız. Bu dünyaya hep beraber sahip çıkmazsak, el ele, omuz omuza çalışmazsak yarın bu dünyada yaşanacak sorunların faturasını hep beraber ödeyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Temel Amacımız Bir Yol Haritası Oluşturmak

Un Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Güliz Öztürk ise, "COP31'in ana gündem maddeleri olan sıfır atık, gıda güvenliği, yeşil sanayileşme, temiz enerji geçişi ve iklim uyumu önümüzdeki dönemde odaklanmamız gereken alanları ortaya koyuyor. Bu alanlarda şirketlerimiz taahhütlerini güçlendirerek, ilerlemeyi şeffaf bir biçimde raporlayarak, inovasyonla dönüşümü ölçeklendirerek ve tüm değer zincirlerine, tedarik zincirlerini de kapsayacak şekilde yayarak küresel rekabet güçlerini artırabilir. Sıfır Atık Vakfı, Birleşmiş Milletler Türkiye ve Un Global Compact Türkiye iş birliğiyle COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Özel Sektör İstişareleri Serisi'ni başlattık. Bugün ilkini gerçekleştiriyoruz burada sizlerle ve bu toplantılarla COP31'e giden yolda iş dünyasının iklim eylemini hızlandıracak somut öneriler geliştirmeyi hedefliyoruz. Temel amacımız COP31'e giden yolda Türkiye'de özel sektörün iklim eylemi alanında karşılaştığı zorlukları tespit etmek, fırsat alanlarını ortaya çıkarmak, ölçeklenebilir çözümleri ortaya koymak ve bir yol haritası oluşturmak. Daha da önemlisi bunu çok paydaşlı bir diyaloğu ortamında gerçekleştirmek" ifadelerini kullandı.

THY Yönetim Kurulu Üyesi Melih Ecertaş ise, "İklim değişikliği artık gelecekte bizi bekleyen bir risk değil, bugünün ekonomilerini, ekosistemimizi ve iş yapış şekillerimizi kökten sarsan sistematik bir gerçekliktir. Küresel gayrisafi hasılanın ve nüfusun dinamiklerini en yakından gözlemleyen, kıtaları birbirine bağlayan bir sektörün aktörü olarak net bir şekilde görüyoruz ki havacılık dünyası sürdürülebilirlik odaklı köklü bir dönüşümün eşiğindedir" dedi.

Etiketler: İstanbulKadınTHYTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Eczacılar uyardı; İnternetten asla ilaç almayın

Sonraki Haber

Müzisyen, ressam ve şair Can Uçar ile söyleşi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İş Dünyası

EGİAD’dan Ankara’da üst düzey temaslar! Genç iş dünyasının talepleri masaya yatırıldı

5 Kasım 2026
Nestlé Türkiye, gıda sistemlerinin geleceğini COP31 gündemine taşıyor
İş Dünyası

Nestlé Türkiye, gıda sistemlerinin geleceğini COP31 gündemine taşıyor

5 Kasım 2026
Türk Telekom’dan üçüncü çeyrekte gelir ve yatırımda büyüme
İş Dünyası

Türk Telekom’dan üçüncü çeyrekte gelir ve yatırımda büyüme

5 Kasım 2026
İş Dünyası

Markalarda büyümenin sırrı değişiyor! Anlamlı farklılaşma pazar payını nasıl etkiliyor?

5 Kasım 2026
Kasım indirimleri kabusa mı dönüşüyor? Şikayetvar en çok karşılaşılan riskleri açıkladı!
İş Dünyası

Kasım indirimleri kabusa mı dönüşüyor? Şikayetvar en çok karşılaşılan riskleri açıkladı!

5 Kasım 2026
Sabri Ülker Vakfı’nın iki projesine ulusal ve uluslararası platformlarda prestijli ödüller
İş Dünyası

Sabri Ülker Vakfı’nın iki projesine ulusal ve uluslararası platformlarda prestijli ödüller

5 Kasım 2026
Sonraki Haber
Müzisyen, ressam ve şair Can Uçar ile söyleşi

Müzisyen, ressam ve şair Can Uçar ile söyleşi

En Güncel Haberler

Kucağındaki bebeğiyle darbedilen babanın Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi
Yerel Haberler

Kucağındaki bebeğiyle darbedilen babanın Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi

5 Kasım 2026
Otomobilleriyle kara yolunda yarış yaptılar
Yerel Haberler

Otomobilleriyle kara yolunda yarış yaptılar

5 Kasım 2026
Kılıçdaroğlu: Kim vurgun yaptıysa cezasını çekmelidir
Politika

Kılıçdaroğlu: Kim vurgun yaptıysa cezasını çekmelidir

5 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çocuğun otopark stoperi üzerinde yürürken düşüp yaralanmasına ilişkin suç duyurusunda takipsizlik kararı

5 Kasım 2026
Yaşam

Mersin’de yolcu minibüsü 5 araca çarptı: 16 yaralı

5 Kasım 2026
Yaşam

Kastamonu’da kuvvetli yağış heyelana neden oldu, yol çöktü

5 Kasım 2026
Yaşam

Hatay’da tedavisi tamamlanan yaban hayvanları doğaya bırakıldı

5 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kastamonu'da kuvvetli yağış heyelana neden oldu, yol çöktü

Kastamonu’da kuvvetli yağış heyelana neden oldu, yol çöktü

- Haberton
5 Kasım 2026

Kastamonu'nun Cide ilçesinde kuvvetli yağışların neden olduğu heyelanda çok sayıda köyü birbirine bağlayan grup yolu çöktü. Cide ilçesinde etkili olan...

2026 mevduat ve kredi faizleri ne kadar? Türk bankacılık sektöründe son durum ve 2027 faiz beklentileri

Elektrik faturasını en çok hangi cihazlar artırıyor? Kışın bu alışkanlıklara dikkat!

Araç sigortası hangi hasarları karşılamıyor? Trafik sigortası ve kaskoda bilinmeyen ayrıntılar!

e-Devlet’te görünen her sertifika geçerli mi? Uzaktan eğitim belgelerinde bilinmeyen gerçekler!

Güncel Haber

Kucağındaki bebeğiyle darbedilen babanın Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi

Kucağındaki bebeğiyle darbedilen babanın Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi

5 Kasım 2026
Çocuğun otopark stoperi üzerinde yürürken düşüp yaralanmasına ilişkin suç duyurusunda takipsizlik kararı

Çocuğun otopark stoperi üzerinde yürürken düşüp yaralanmasına ilişkin suç duyurusunda takipsizlik kararı

5 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton