Coğrafya kader midir? Tüm canlılar doğar, yaşar ve ölürler. Bunları yazarken çok kolay tabii ancak her birinin acılı, sancılı süreçleri vardır gerek yaşarken gerek doğarken ve maalesef ki bu dünyadan ayrılırken.
Yeryüzündeki coğrafyalarda iklim, bitki örtüsü farklıdır ve tabii ki orada dünyaya gelenlerin de imkânları bu olanaklar ile sınırlıdır, nasıl ki kutuplar da dünyaya gelen bebek soğuk iklim şartları iglolarda yaşama alışıyor ve adapte oluyor ise Afrika da doğan büyüyen ve yaşayan bebeklerde o ortamın imkânları ile hayatlarını geçirmektedirler.
Farklı alternatifleri olmayan insanoğlu önünde ve elindekiler ile yetinmeyi bilerek yaşamaya alışmıştır.
Afrika da yapmış olduğum gözlemlere dayanarak bu topluluğun bir parçası olan insanların her türlü zorlu ve sıkıntılı yaşam şartlarına alışmış olduklarını gördüm.
Yaşanan zorluklar her zaman yönetimsel politikalar ile ilgili değildir, çoğu kez coğrafyadır.
Gerek iklim,
Gerek bitki örtüsü,
Salgın hastalıklar, vs.
Bu topraklarda yaşayan insanlar, yetişkin dönemlerinde eğitim veya yaşama amaçlı herhangi bir yabancı ülkeye gitmeleri durumunda her türlü zorlu şartlara en hızlı uyum gösteren hiçbir zaman yaşamlarından veya içinde bulundukları şartlardan şikâyetçi olmayan kişiler olmaktadır.
Bu yönleri ile kendilerine kişisel saygım bulunuyor, hiç kolay olmayan süreçleri bu kadar kolay atlatıyor olmaları büyük bir kabiliyet.
Gün içinde en önemli öğün akşam yemeği ve öğlen yemeği sabah olur olmaz tüm aileler çocuklarını beslenme çantası hazırlayıp mutlaka banyo yaptırarak okula yolluyorlar, Afrika okulları tek katlı tek sıralı eski çoğu zaman duvarlarında badanası aşınmış okullar ama bahçeleri ve sınıfları akıllı parlak zekalı pırıl pırıl öğlen yüzlerle ,meraklı bakışlı güzel çocuklarla dolu.
Her zaman pozitif her zaman şükür dolu her zaman mutlu insanlar.
Okul dönüşü hepsi ilk önce evde annelerine yardım eder, bahçe süpürür, ev toplar erkek veya kız olsun fark etmez yemek yaparlar yaşları 10 ve üstü olan her çocuk.
Coğrafyanın aşırı yağışlı olması sebebiyle akşamları başlayan elektrik kesintisi süresince dersi olan ve ödev yapması gereken çocuklar jeneratörün devreye girmesi ile çalışan elektrik altında ödev yaparlar.
Jeneratör hemen hemen her ailede var olup mazot ile çalışmaktadır ama önemli olan o cihaza pahalı mazotu alıp koymaktadır orada bulunduğum sırada jeneratörde yakıtı olmayan ailelerin çocuklarının kandil mumu ışığı altında akşam ödev yaptıklarına çok şahit oldum.
Hiçbiri imkânlarını öne sürüp ödevlerini bırakmıyordu onları zorlu yaşam koşullarından kurtaracak olanın ılım ve diploma olduklarını çok önemsiyordu.
Evinde ders çalışma imkânı olmayan çocuklar gün içinde klişe ve park bahçelerinde okuma ve ders yapma köşelerinde ders yaparlar. İşte bu yüzdendir ki Afrika’da ki çocukların ağaçlar altında sınıfları olduğu doğrudur.
Başarılı, okumaya ve eğitime önem veren mücadeleci tertemiz kalpli insanlar geleceğiniz aydınlık yolunuz açık olsun…
Nijerya 2019 Abuja 23 Eylül,
Wuse zone 6 Bissau Street Grand Image Hotel notları