Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i vahşice katleden Semih Çelik’in çizdiği resme dikkat çeken Nöropsikolog Merve Gülkan “Çocuklarınızın çizdiği resimleri gözden geçirin” diyerek aileleri uyardı.
İstanbul’un Fatih ilçesinde, 19 yaşındaki Semih Çelik’in işlediği dehşet verici cinayetler Türkiye’nin gündemine otururken, katilin çizdiği resimler dikkat çekti. İstanbul’da 19 yaşlarındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i vahşice katledip intihar eden Semih Çelik’in evinde bulunan karakalem resimde çıplak halde bir kadın vücudunun parçalara ayrıldığı görüldü. Çelik’in, Edirnekapı surlarında öldürdüğü Uzuner’i evinde çizdiği resimdeki gibi parçalara ayırdığı belirlendi.
Uzmanlara göre Çelik’in çizdiği resimler aynı zamanda onun ruh halini yansıtan semboller taşıyor. Resimlerin arka planında yatan düşünceler, söz konusu cinayetlerin sebep ve sonuçlarını daha iyi anlamaya yardımcı olabiliyor.
Semih Çelik’in dikkat çeken çizimine ilişkin Uzm. Nöropsikolog Merve Gülkan, şu değerlendirmelerde bulundu;
- Sadece 5 saniye resme baktığımızda problemli olduğu açıkça belli. Bedene göre kafa oldukça küçük yani bu kişinin iletişim sorunları olduğunu gösteriyor. Düşünceleri ciddiye alınmamış. Kendini gösterme çabası var.
- Gözlerin simsiyah çizilmesi, öfkeli ve dürtüsel olduğunu bize gösteriyor.
- Burun oldukça büyük, narsist yapılandırmayı işaret ediyor.
- Gölgelendirmeler oldukça net yapılmış, bu da bize saldırganlığı gösteriyor.
- Kafanın alt tarafa yerleştirilmiş olması ise, kişinin kendini yüceltirken karşı tarafı küçümsemesi anlamlarına gelebilmektedir.
Siyah ve kırmızı renkler istismar şüphesi
Mutlu ve iletişime açık bir çocuğun çizimlerinde kuş, çiçek, kalp gibi figürler ve kolları serbest ya da iki yana açık insan tasvirlerine rastlanacağını belirten Gülkan, “Çocuklar bizlerde olduğu gibi psikoterapiyle kendi duygularını net olarak ifade edemeyebilirler. Bu nedenle biz psikologlar, resim analizleri, masallardaki analizler ya da oyunlar üzerinden çocukların duygu durumlarını anlamaya yönelik çalışmalar yaparız. Çocuğun resim çizerken yeteneği ya da bu konudaki daha önceden aldığı eğitimler resim analizinde önemli değildir. Burada kendisini, ailesini, arkadaşlarını çizerek içinde bulunduğu durumu bizlere aktarır.
Örneğin turuncu rengi çok daha sık kullanan bir çocukta enerji ve neşeyi hissederken, şiddet ve istismara uğramış çocukların resimlerinde sıklıkla kırmızı ve siyah renkler göze çarpar. Daha çok soft renk kullanan çocukların özgüvenleriyle alakalı bir problem olabilirken, daha baskın renkler kullanmak isteyen çocukların ise kendini gösterme çabası görülebilmektedir. Mesela saçların çok fazla bastırılarak çizilmesi öfkeyi gösterir. El ele tutuşulması, ellerin ve ayakların olması ya da hangi yöne baktığı bunlar bir uzman psikolog tarafından değerlendirildiğinde çok ciddi anlamlar içerir” dedi.
Normal dışı insan uzvu çizimlerine dikkat
Koyu rengin aşırı kullanımı, gelişim dönemine uygun olmayan karalamalar, normal dışı insan uzuvlarının çocuklar için birtakım problemlere işaret edebildiğini kaydeden Uzm. Nöropsikolog Merve Gülkan, “Vücut hatlarının kafaya göre çok daha büyük olması, saldırganlık ve dürtüsellikle alakalıdır. Özellikle kafayı vücuttan çok küçük çizdiyse bu çocuğun düşüncelerinin ciddiye alınmadığı, dürtüsel davranışları veya herhangi bir iletişimle alakalı bir probleminin olduğunu hatta belki bize zeka geriliğini bile gösterebilir” diye konuştu.
Resim analizinin başlı başına bir değerlendirme aracı olmadığını, çocuk ve aileyle klinik görüşmelerin yapılması gerektiğini ifade eden Gülkan, “Anne-babalar çocuklarının gelişim düzeyine uygun bir ilerleme gösterip göstermediği ve ruh sağlıkları konularında sıkı birer gözlemci olmalılar. Bu durumları fark ettiğimizde çocuklara “Bunu niye böyle çizdin, hadi bak böyle çiz” gibi bir yönlendirme yapılmamalı. Davranışlarıyla beraber resimlerinde de problem emaresi olabilecek ögeleri barındıran çocuklar için aileler uzmanlardan yardım almayı tercih etmeliler” ifadelerini kullandı.