Çocuklara nasıl davranılmalı? Onlar bizim söylediğimiz gibi mi? davrandığımız gibi mi? bireyler olacaklar. Nasıl iletişim kurmalıyız ?
Çocuklar bir şey anlamıyorlar onlar çocuk olayları, yaşananları tam olarak algılayamıyorlar gibi bir düşünce var toplumda aslında onlar bizlerden fazla algılıyorlar neler oldu neler yaşandı kiminle nasıl iletişim kurulur?
Çocuklar aslında bizim dünyamızda sessiz, herhangi bir durumdan, olaydan çıkarım yapamazlar Algıları yetişkinlere nazaran düşük gibi bir izlenim veriliyor ancak tamamen yanlış bir durum. Aslında çocuklar kendi iç dünyalarında algıları son derece yüksek davranışları, düşünceleri olayları sezgileme ve bu sezgilenen olaylara tepki verme şekilleri bir yetişkinden çok daha yüksek.
Bu sebeple çocuklara herhangi bir durum yansıtılırken çocuğa onun yaşına uygun olarak olayın 5N 1K’ları da anlatılmalıdır.
Çocuklar da tıpkı bizler gibi söylenenleri değil davranışları ele alırlar. Eğer sergilenen davranışlar kötü ise çocuklara söylenen sözlerin, uyarıların hiçbir amacı yoktur çünkü yetişkin insanlarda olduğu kadar küçük çocuklarda da bu böyledir olayların söylenen değil sergilenen kısmını algılarlar.
Tüm düşünceler ebeveynlerden ve çevreden duyulanlar ile değil onların davranışları ile aktarılır ve çocuğun karakter basamağı oluşmaya başlar. Çocuklar iletişim sırasında söylenen sözlerden çok hiç fark etmeden yaptığımız en küçük davranışları kendilerine örnek alabilirler. Bu nedenle yetişkin insanlarda olduğu kadar çocuklarla olan iletişimimizde de sözlerimizle birlikte yaptıklarımıza da dikkat etmeliyiz.