Çocuklarda havuz enfeksiyonları hangi hastalıklara yol açar? Korunmak için hangi önlemler alınmalı? Çocuklarda yaz mevsiminde sık görülen hastalıklar nelerdir?
Yaz Aylarında Sıkça Görülebilecek Çocuk Hastalıkları
- Güneş çarpmaları
- Yanıklar
- Sıvı alım yetersizlikleri
- Su kirliliğine bağlı enfeksiyonlar
- Havuz ve denizden geçebilen enfeksiyonlar
- Düşme gibi travmatik durumlar
- İsilik ve mantar başta olmak üzere cilt enfeksiyonları
Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte mikroplar, yüzeylerde ve besinlerde daha kolay çoğalmaktadır. Bu durum, ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine sebep olur. Aynı zamanda güneş çarpmaları ve güneş yanıkları da yaz aylarında çok sık görülen rahatsızlıklardandır. Özellikle açık tenliler ve çocuklar güneşin yan etkilerinden oldukça etkilenmekte olup, bu etkilere karşı daha dikkatli davranmalılardır. Ayrıca yaz aylarında çocuklarda, havuzdan ve denizden kaynaklı oluşan dış ve orta kulak iltihapları da sıklıkla görülmektedir. Havanın ısınmasıyla birlikte görülme sıklığı artan bir diğer sorun böcek sokmaları ve ısırmalarıdır.
Çocuklarda havuz enfeksiyonları hangi hastalıklara yol açar? Korunmak için hangi önlemler alınmalı?
Havuzların dezenfeksiyonunu sağlamak için yüksek oranda klor kullanılması mikropların çoğunun yok olmasını sağlamaktadır. Fakat havuzların ortak kullanım alanı olması nedeniyle, klora karşı dirençli bazı virüsler çocukluk çağı viral enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Mevsim itibarıyla en sık görülen enfeksiyon hastalıkları; el ayak ağız hastalığı, ishal, dış kulak yolu, göz ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır.
Güneş çarpması ve yanıklar
Güneş ışınları kemik ve diş gelişiminde son derece önemli bir role sahip. Özellikle bahar ve yaz mevsiminde alınan güneş ışığı, D vitamininin esas kaynağını oluşturur. Ancak güneşin zararlı etkilerinden korunmak yaz hastalıklardan mağdur olmamak için de önemli.
Nasıl korumalı?
Güneşin en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında çocuğunuzu dışarı çıkmayın.
Etkisini gösterebilmesi için sokağa çıkmadan 30 dakika önce, çocuğunuzun cildine 30-50 koruma faktörlü güneş koruyucuları sürün.
Güneşin gözde yarattığı zararlı etkileri önlemek için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse doğrudan güneşe çıkarmayın, mümkün olduğunca gölgede tutun. Eğer güneşe çıkacaksa, mutlaka koruyucu losyon, uzun elbiseler giydirilmeli.
UV filtreli, kaliteli güneş gözlükleri de güneşin zararlı etkilerinden çocuklarınızı koruyacaktır.
Güneş sonrası çocuğunuzun vücudunu nemlendirmeyi de ihmal etmeyin.
Güneş yanıkları
Güneş yanıkları genellikle 2-4 saatte oluşur. Kızarıklıktan başlayarak cildin daha derin katmanlarının da etkilenmesiyle “bül” denilen içi sıvı dolu kabarcıklara kadar varabilir. Ağır yanıklara kadar ilerleyen tablo ortaya çıkabilir.
Güneş yanığı oluştuğunda ne yapmalı?
Güneş yanığı olan cilde soğuk ıslak kompresler uygulayabilir.
Ağrı için ilaç kullanılır.
Tereyağı, diş macunu ve yoğurt gibi maddeleri bebeğinizin cildine sürmeyin. Çünkü bu davranışınız enfeksiyon açısından risk oluşturur.
Kaşıntıyı almak için alerjik pomad ya da jeller kullanılır. Su toplamış kabarcıkları asla patlatmayın, çünkü bunlar cilde az da olsa bariyer sağlarlar.
Alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için benzokain içeren sprey ve losyonlar da kullanmayın.
Nasıl korumalı?
Güneş çarpmasından korumak için çocuğunuza sık sık su, meyve suyu ve ayran gibi elementleri de içeren sıvı verin.
Öğlen güneşinde oyuna bırakmayın, diğer zamanlarda da gözetim altında tutun. Güneşte çok kalmasını önleyin.
Güneş çarpması oluştuğunda ise, hemen değişik içerikli sıvılardan bol bol verin. Çocuğunuz alamıyorsa veya kusuyorsa, hemen sağlık kurumuna götürün.
Yaz aylarında sayısı ve çeşidi artan, çocukların da çok sevdiği kavun, karpuz, kiraz, çilek, erik gibi mevsim meyvelerini tercih edin.
Mantar enfeksiyonları
Mantar hastalıkları çocuklarda karşılaşılan yaz hastalıklarındandır. Bulaşıcı bir cilt hastalığı olan mantar; kaşıntılı, bazen kızarık, bazen beyaz kabuklu görünüm sergiler. Etkin bir tedavi için mutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisi gerekir.
Nasıl korumalı?
Islak mayo mantarın oluşumuna zemin hazırlıyor. Bu nedenle çocuğunuz deniz veya havuzdan çıktıktan sonra mayosunu hemen kuru bir mayo ile değiştirin.
Mantar, genel kullanıma açık, yeterince temizlenmeyen havuz kenarı, banyo ve tuvalet gibi ortamlardan, mantar enfeksiyonu taşıyan kişilerin kullandığı terlik, havlu gibi eşyaları kullanmakla da bulaşabilir.