Tırnak yeme alışkanlığı kaygı ile ilişkilidir. Çocuk kendine karşı gösterdiği saldırganlık davranışlıdır. Duygularını açığa vurmak için kendine yönelik dürtüsel bir belirtidir.
Kişilikleri hassas ve duyguları ile baş edemeyen çocuklarda görülmektedir. Kendini güvensiz yalnız hissetmesi, ev içindeki baskıcı anne babanın davranışları, ihtiyacı olan sevgiyi alamaması kendini eleştiri, azarlanma, korkutma karşısında bu davranışı tekrarlamasıdır.
Tırnak yeme hastalığının başlıca sebepleri arasında; yalnızlık duygusu, stres, psikolojik problemler, korku, kaygı, hayal kırıklığı, dikkat eksikliği ve sıkıntı sıralanabilir. Tırnak yemek; ellerin çirkin görüntüsüne sebep olmakla beraber diş etlerinde kalıcı hasarlar bırakan alışkanlıktır.
Çiğneme etkisi, depresyon, stres, gerginlik veya can sıkıntısını gideren bir davranış olarak değerlendirilir. Tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler bu davranışı, kendilerini gergin, sıkılmış, yalnız, hatta aç hissettiklerinde veya korktuklarında yaparlar.
Tırnak yeme ile birlikte en sık görülen ruhsal sorunlar DEHB, karşı gelme bozukluğu ve ayrılma anksiyetesidir. Hastanın tırnak yeme davranışının altında yatan duygusal faktörler incelenmeli, bunların azaltılması veya ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.
Tırnak yeme hastalığının sebepleri; Anne babanın boşanmış olması, sevilen birinin hastalığı, aile içerisinde oluşan huzursuzluklar, yeni kardeşin doğumu, anne babaların çocuklar arasında yapmış olduğu ayrımcılık, aile içerisinde ya da etrafında tırnak yiyen birilerinin varlığı, çocukların kendilerine duyduğu güvensizlik.
Herhangi bir sebepten ötürü çocuğu yaşadığı sıkıntı, üzüntü, öfke ve korku duygularının tırnak yemeye sebep olduğu söylenebilir. Bu tür durumların, çocuklarda psikolojik anlamda sıkıntılara sebep olduğu belirtilebilir
Hastanın tırnak yeme davranışının altında yatan duygusal faktörler incelenmeli, bunların azaltılması veya ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Tırnaklarını yiyen çocuğunuzu azarlamak ya da cezalandırmak bu problemin ortadan kalkmasına yardımcı olmayacaktır.