Kitap okuma alışkanlığı bir rutindir. Çocuklar için kitap okuma anne karnında hamileliğini sürecinde başlar.
Bebeğiniz doğduktan sonra da onları kitaplarla tanıştırabilirsiniz. Resimli kitap ve sesli kitaplar size yardımcı olacaktır. Kuklalar sesli oyuncaklar ile oyun etkinliği halinde keyifli zamanlara dönüştürebilirsiniz. Kitaplar oyunun bir parçası olduğunda, alışkanlığı ve uyumu kolaylaşır. Günlük okuduğunuz hikâyeler, uyurken yanı başında duran bir masal kitabı çocuğunuz için iyi bir başlangıç olacaktır.
Okuduğunuz yeni kelimeler çocuğunuzun öğrenmesine ve gün geçtikçe kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olur. Çok daha erken konuşma eylemine geçmesine destek olacaktır. Çocukların yaşlarına uygun ve pedagojik incelenmiş gelişimine destekleyici kitaplar olmasına dikkat etmelisiniz. Günlük rutinler içinde kitap okuma alanı ve zamanı oluşturulmalıdır. Beslenmesi uykusu ders çalışma zamanları gibi kitap okuması içinde merak duygusunu geliştiren kitapla etkileşim içinde öğreneceği bir zamanda aile içi birlikte kitap okumasını sağlamalısınız. Erken kitap okuma alışkanlığı kazanan çocuklar olaylara farklı bakış açıları ile yaklaşması, problem çözme konusunda daha başarılı olmasına katkı sağlar. Empati yeteneğini güçlendirir.
Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Annesi ve babası keyifle kitap okuyan bir çocuğun kitap okuma isteği zamanla artar, kendi iç disiplini oluştuğu için kendi seçtiği kitaplar ile kütüphanesini oluşturabilir. Büyükbaba ve aile bireylerinin çocuklara kitap okuması bir çocuk için en kıymetli çocukluk anılarındandır. İster karikatür, ister çizgi roman, ister dergi… İster polisiye, ister fantastik kurgu… Önemli olan burada çocuğun arzu ettiği ve keyif aldığı şeyi okumasını sağlamak çok önemlidir. İzlediği çizgi filmlerin renkli karikatür olarak ilgisini çekip sizden istemesi ona kitap okumasını sağlamak için bir teşviktir. Bu isteklerini ret etmeyin.
Çocuklar istedikleri her yerde bir şeyler okumasına izin verin
Çocuğunuz odasında, mutfakta, koltukta dilediği yerde okumasına müsaade edin. Çocuğunuz için alan kısıtlaması yapmamalısınız. Merak süreci oluşmuşken kitap ile zaman geçirdiği zamanlarda onu sessizce izlemeli ve kitabını bitirdikten sonra kitap hakkında sohbet etmelisiniz. Çocuklarınızın kitap seçimlerine saygı göstermelisiniz.
Çizgi roman okuyan çocuğunuzun o kitap yerine ders kitabı okumasına yönlendirmeyin. Bilgi gelişimdir zevk aldığı hikâyeler onu daha istekli okumaya teşvik edecektir. Çocuklarınız için kitaplar ödül veya ceza olarak göstermemelisiniz. Kitap okumak bir ceza aracı değildir. Televizyon izlemeyeceksin bugün sadece kitap okuyacaksın, tabletle bilgisayarda oyun oynamayı yasaklıyorum onun yerine bu kitabı bitirip anlatacaksın gibi söylemler kitap okumak bir ceza yaptırım olarak algısını geliştirip kitap kazanım değil kitapla geçecek sıkıcı bir zaman eğlenceden yoksunluk gibi algı oluşturur.
Çocukların kitap okuma hevesi en az sizin kitap okuma hevesiniz kadar etkileşimlidir. Gittiğiniz alışverişlerde kitap reyonlarını birlikte dolaşmanız incelemeniz, birlikte hem kendiniz için hem çocuğunuzun yaşına uygun etkinlik kitabı seçebilirsiniz. Alışveriş listelerinize haftalık boyama, etkinlik, hikâye veya gelişim kitaplarından birini önceden karar vererek alabilirsiniz. Aile içi kitap hediyeleşmeler daha anlamlı bir anı bırakacaktır. Kitap okumalarınız yaparken kısa notlar almak, kalem ile alıntıları çizmek.
Kitap bittikten sonra aile içinde kitap hakkında sohbetler yapmak, çocuğunuzun hem ilgisini hem sizinle olan bağının güçlendirecektir. Kütüphaneleri ziyaret etmek, kitap fuarlarında çocuğunuzla birlikte kitaplar seçmek çocuğuz için etkili olacaktır. Okuduğu kitabın yazarıyla tanışmak ve kitabın duygusunu paylaşmak çocuğunuzun dünyasında bambaşka pencereler açacaktır. Okuduğu kitapların sinema gösterimlerine birlikte gidebilirsiniz, okuduğu kahramanlar ile buluşmak onu sevindirecektir. Hayal dünyasında canlandırdığı duyguları sizlerle birlikte paylaşmasına imkân verecektir. Çok sevdiği bir hikâyenin çocuk tiyatrosu olarak canlandırılması o karakter ile yüz yüze tanışması hikâyedeki olayları anlaması ve deney imlemesi çok daha heyecan verici olacaktır. Bu heyecanlar çocuklara ilham verebilir.
Belki ilerde bir yazar yâda o kahramandan öğrendiği üretken faydalı işler ile geleceğini şekillendirecektir. Hangi anne baba kitaplardaki bir kahramanla büyümedi ki… Öğrendiğiniz merhamet, iyilik, yardımseverlik duygularını okuduğunuz hikâyelerde tanıştınız. Teknolojinin ilerlemesi ile dijital platformlarda artık sesli kitaplar sayısı gün gittikçe artmaktadır. Kütüphanenizde bulunmayan bir kitabı artık sesli kitap olarak dinleyebilirsiniz. Haftalık rutinleriniz içinde hafta içi günlerinizde aile bireyleri hep birlikte sesli kitabı dinleyebilir hayal dünyanızı ortaklaştırabilirsiniz. Bu coşku bile güzel izler bırakacaktır çocuğunuzun zihninde. Çocuğunuzun okuduğu kitapları arkadaşları içinde değiş tokuş yaparak okumasına teşvik edebilirsiniz. Okul kütüphanelerine okuduğu kitapları paylaşmasını ve diğer öğrencilerin okumasına destek olabilirsiniz. Okuduğumuz her bilgiyi öğrenmek, öğretebilmek, başkaları ile paylaşmak mutluluktur. Bu anlamda çocuklarınıza paylaşmayı ilk kitaplarla öğretebilirsiniz