Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı vitamin ve mineraller, yediden yetmişe tüm yaş aralığı için hayati önem taşır. Çocuklarda D vitamini eksikliği.
Düzenli bir beslenme kültürüne sahip olan herkesin vitamin veya mineral eksikliği yaşama ihtimali düşük ama son dönemde D vitamini eksikliği oldukça sık rastlanılan bir durum. Bunun nedeni ise, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak çocukların evde çok daha fazla vakit harcaması ve D vitamini ihtiyacını karşılayan güneşin faydalı ışınlarından mahrum kalmaları. Çocukların kemik ve iskelet yapısının gelişimi açısından önemli olan D vitamini eksikliği bebekler için raşitizm hastalığına neden olabilir.
D Vitamini Nasıl Sağlanır?
D vitamini güneş ışığının derimize yansıması sonucu gerçekleşen sentezle vücuda alınır. D vitamini için tek yol güneşlenmek olmasa da vitaminin önemli bir kısmının bu yolla alınabilir olması gibi bir gerçek nedeniyle güneşlenmek oldukça önem ifade eder. Güneşin yanı sıra balık, omega 3 yağı ve yumurtada da D vitamini bulunur. Ama hemen hemen her çocuk bu gıdaların tüketimine karşı isteksizdir. Bu da, güneşlenmeyi çok daha önemli hale getirir. Kaldı ki D vitamini içeren gıdaların düzenli tüketimi bile güneşten elde edilecek D vitamini sentezinin yerini tutamaz. Dolayısıyla, D vitamini eksikliği yaşamamak adına güneşlenmeye oldukça dikkat etmek gerekir.
Çocuklar Neden D Vitaminine İhtiyaç Duyar?
Aslına bakılırsa herkesin temel ihtiyacı olan D vitaminini çocuklar için çok daha önemli hale getiren husus gelişim çağında olmaları. Dolayısıyla kas ve iskelet sistemi henüz gelişmemiş bir çocuğun kemik ve kas yapısını D vitamini eksikliği olumsuz yönde etkileyebilir.
- Çocukların hastalıklardan korunmasını sağlamak adına D vitaminine ihtiyaç duyulur. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminin kışın nezle gibi hastalıklardan koruma sağlar.
- Çocukların bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Kemik ve kas yapılarının güçlenmesini destekler.
- Vücuttaki kalsiyum oranını dengede tutar.
Birçok açıdan faydası sayılabilecek D vitamini eksikliğinin bazı belirtileri söz konusudur. Ebeveynlerin çocuklarını gözlemlemeleri ve belirtilerden bazılarının veya birkaçının anlaşılması halinde doktora başvurmaları oldukça önemlidir.
Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Belirtileri
Çocukların büyülü ve meraklı dünyaları onları hareketli ve enerjik kılar. Ancak D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkan zayıflık ve yorgunluk nedeniyle çocuklar vücut enerjilerini kullanamaz ve halsiz düşerler. Kaslardaki zayıflık, çabuk yorulmalarına ve sosyalleşmelerine engel teşkil eder. Özellikle hastalık riskinin arttığı kış aylarında sıklıkla hasta olurlar. Büyüme ve gelişimle alakalı sorunlar da D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Ayrıca, bebeklerde raşitizm veya hipokalsemik havaleler oluşabilir.
D Vitamini Tanı ve Tedavi Yöntemi Hakkında Bilgi
D vitamini tedavisine başlanılmadan önce ne seviyede bir D vitamini eksikliği yaşandığına yönelik kan testleri yapılır. Bunun “25 hidroksi vitamin D” kan testi ile en iyi sonuç alınır. Sonuçlara göre doktor tarafından belirlenen dozlar ağızdan veya enjeksiyon yöntemiyle hastaya uygulanabilir. Burada kişinin yaşı, vitamin eksikliğinin ciddiyeti gibi değişkenler dikkate alınarak en iyi tedavi planı yapılır. Bilinçsizce D vitamini takviyesi almak, doğru değildir ve vücuda birtakım zararlar verebilir. Tetkikler neticesinde elde edilecek sonuca uygun tedavi sağlıklı bir sonuç verebilir. Ciddi eksikliklerde tek dozluk enjeksiyon altı aylık D vitamini ihtiyacına cevap verebilecek seviyededir. Ancak ağızdan yapılması planlanılan tedavinin belirlenen süre içerisinde düzenli alınması gerekir.
Çocukları D vitamini eksikliğinden korumak için güneşlenmelerini sağlayacak aktivitelere önem verilmesi lazım. Ayrıca balık, balık yağı gibi D vitamini içeren besinlere sahip gıdalar öğünlerine eklenmeli.