Çocuklara sınır koymak bir öğrenme fırsatıdır. Kuralları istikrarlı olmayan ailelerde büyüyen çocukların hayatta problemler yaşadığı görülmektedir.
Çocuklarınıza sınır koyarken sevginizi şefkatinizi sınırsızlaştırın. Koşulsuz sevgiyle ona saygı duyun, sınırları fırsata dönüştürün…
İç disiplin kendi içimizde oluşturduğumuz bir vicdan ve düzen ihtiyacıdır. Bizi koruyan ve geliştiren saygılı ve özgüven yapan, farkındalığımızı artırır. Toplum ve aile içinde sağlıklı uyumlu özgüvenli bireyler oluruz.
Kurallar güvenli alanlardır. Doğru ve yanlış davranışları ayırt etmesi için gereklidir. Çocukla güç savaşına girmeden, çocuğunuzun duygularını kişiliğini zedelemeden, azarlamadan, aşağılamadan, koşulsuz sevgi ile şefkat içinde bir tutumla gösterilmelidir.
Çocuğunuzla uyum sağlayın
Sınırlar çocuğun güvenliğini sağlar. Sınırlar çocukların söyleyeceği sözlerin kırıcı mı yoksa öfkemi yaratacağını belirler. Davranışlarındaki sınırlar da onun neler yapıp yapamayacağını belirler. Sözlerinde ileri gidebileceğini düşündüğü yerde karşısındaki kişiden nasıl bir karşılık geleceğini öğrenir. Çocuğunuza ısrarla erken yatması için uyarıyorsunuz ve karşılık olarak anne biraz daha oyun oynayabilir miyim, biraz da televizyon izleyebilir miyim yanıtlarını duyarsınız.
Anne olarak yarın okul var erken uyanmaya zorlanıyorsun her akşam benimle bu konuda ısrar ediyorsun dediniz, bu artık bir huy gibi tekrar ediyorsa ve siz ona tutarsız olarak tamam bu akşam da böyle olsun ya da tamam on dakika daha izle sonra hemen dişlerini fırçalayıp yatıyorsunuz dediğinizde çocuğunuz için bir sınır değil her akşam bir alternatif nasıl yaratırım diye düşünecektir.
Uyku düzenlerinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayın ve yapmak istediği şeyleri uyku saatinden önce tamamlamasını anlatın. Sizin ile güç savaşına girmesine izin vermeyin. İki taraflı bir mücadelede kimse galip gelmez ve yorucu olur. Israrcı tutumlar karşısında çocuklarınızı azarlamayın. Sınırlar acık ve anlaşılır olduğunda uzlaşmak içinde bir nedeniniz olmayacaktır.
Çocuklarınız sosyal çevre içinde farkında olmadan kurallar içinde yaşarlar. Ev dışındaki dünya özgür değildir. Kurallar içinde bir özgürlüğü vardır.
Çocuğunuzla karşılıklı günlük kurallar ve sınırlar ile ilgili sohbetler edebilirsiniz. Eğer çocuğunuz bir kreşe veya okula gitmeye hazırlanıyorsa ona o alandaki kuralları ve sınırları anlatmanız gerekir.
Çocuklar bulundukları yerde, birlikte olacakları kişilerle nasıl bir ilişki kurması gerektiğini bilmelidir. Bir çocuk kendinden ne beklendiğini bilmeye hakkı vardır.
Davranışlarındaki sınırlarla ilk hayatı olan evde başlamıştır. Merak duygusu ile bu kurallar gideceği yerde de geçerli mi bunu bilmeyi isterler. Annesinin izin verdiği ve çoğu annenin duygusal hislerle yaptığı tavizler okulda öğretmeninden karşılık bulamayacaktır. Kardeşine sergilediği davranışın veya kötü sözün annede bir sınırı yok ise kardeşin o küçük bir şey olmaz sözünü öğrenmişse sınıf içinde de aynı davranış öğretmeni tarafından farklı bir tutumla karşılanacaktır. Bu market içinde, yolculuk halinde, oyun parkında, sinemada aslında tüm dünyanın belirli kuralları olduğunu fark edecektir. Siz değerli annelerde çocuğunuza bu renkli dünyada onu özgürlüğünü sınırlayan tedirgin eden kurallar değil aslında onu koruyan kurallar olduğunu öğreteceksiniz.
Kurallar karşılıklı saygıyı oluşturur. Sınırları belirleyin. Tutarlı olun. Şikâyetlere ya da yalvarmaya teslim olmayın. Çocuklarımıza sınırlı özgürlük tanımalıyız.Tutarsız sınırlar çocukları isyankar olmasını sağlar ve sorumluluk bilincini engeller.
Çocuklar sorunlarını kendi başına çözebilmeyi öğrenmesine izin vermeliyiz. Ona farklı alternatifler sunarak yaptığı hatalardan ders almasına izin vermelisiniz. Aynı deneyime sahip olmak istemeyecektir. Çocuğum koşma düşeceksin diye seslenen anneler görürüz. Annenin kalbi sıkışmış çocuğundan daha çok korkar.
Çocuklarınızda en büyük sınır onları mahrum bırakmaktır. Cezacı ve yumuşak bir taktiktir. Net bir cevapla ve kararlı olduğunuzu çocuğunuza anlattığınızda sizin ciddiyetinizi anlayacaktır. Sükûnetinizi koruyun; Sabırlı olmayı öğretin. Disipline etmek yavaş bir süreçtir. Çocukların en usta yaptıkları iş aileleri ile pazarlık yapmalarıdır.
Güne başladıkları andan itibaren sizinle hep pazarlık için girişimlerde bulunacaktır. Yemeğimi yersem, oyun oynayacak mıyım tabletimi bana verecek misin, ödevimi yaparsam biraz daha fazla dışarıda kalabilir miyim, sizinle gelmeyi kabul edersem ben de yatmadan sevdiğim filmi geç saate kadar izleyebilir miyim? Bir annenin kuralları ve sınırları netleştirmezse sürekli pazarlıklar içinde yorucu bir süreçten geçiyor olacaktır. Sınırlar olmazsa ödülden mahrumiyet şeklinde anlaşılmalıdır
Peki, anne olarak ne yapmalısınız ya da bir ebeveyn olarak, sizin tüm ısrarlar karşısında ona seçenekler yaratmanız gerekiyor.
Oyuncak dükkânındasınız iki kardeş oyuncak seçimleri yapıyor ve diğer kardeş daha fazla oyuncak isteyerek ısrarla ağlıyor sakince nefes alıp kontrollü bir nefesle ve sesle iki tane alma seçeneğin var, ikiden daha fazla verebileceğimiz bir paramız yok, eğer harçlıklarını biriktirirsen bir daha ki gelişimizde o tercihini alabiliriz. Eğer ısrar etmeye devam ederse artık bu seçenekten vazgeçtiğinizi net belirtmelisiniz ve almayacaksınız. Israrı söndürmek için kararlı olmanız çok önemli.
Beklentilerinizi net ve kısa mesajlar vererek doğru davranışı sergilemesini beklemelisiniz bu anne ve babaya bağlıdır. Israrla direnç gösteren çocuklara anneler sosyal çevre içinde iken susması için dilediğini alır, bu çocuğun susmasını ödüllendirir. Hayır diyebilmek bir sanat işidir irade için. Çocuklarına hayır diyemediği için ebeveynler sözlü şiddet ve azarlama kişiliğini zedeleyici sözler kullanıyor. Sınırları doğru iletişimde anlatabilmek için değerler eğitimi aile içinde en önemli faktördür.
Sınır koyma çocuklara önemli bir öğrenme fırsatı tanır. Kuralların net ve istikrarlı olmayan ailelerde büyüyen çocukların okulda da ,çalışma hayatında da ve sosyal hayatta da problemler yaşadığı görülmektedir.