Çocuk psikolojisi üzerine iletişim… Çocuklar günümüzde 2 yaştan itibaren teknolojik araçlar ile temas halinde oluyorlar.
Sürekli olarak iletişim dünyasında ve sosyal medya da yer almaktalar. Bir çok psikolog veya çocuk pedagogu çocuğun belirli gün ve saatlerde televizyon izlemesini veya telefonlarla belirli bir saat diliminde oyun oynamasını olumlu öngörüyor ancak biz iletişimcilere göre bu durum böyle değil.
Çocukların bir teknolojik aletle ne kadar zaman geçirdiğinden çok, nasıl zaman geçirdi, hangi sitelerde gezindi, hangi oyunları oynadı gibi eylemler bizim için çok daha önemlidir. Çünkü çocuğunuz kendisi hakkında ki bilgileri bir saat içerisinde de verebilir, fotoğraflarını bir saat içerisinde de atabilir veya görmemesi izlememesi gereken görüntüleri 1 saat içerisinde de izleyebilir bu her şekilde çocuğunuzun saat veya zaman dilimi fark etmeksizin gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Çocuklarınızın gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için çocuklarınızı mümkün olduğu kadar sık kontrol etmelisiniz iletişim araçları ile etkileşim halinde olduklarında. Çocuklar sosyal medyaya karşı korunmasızdır ve çocukların hırsları, zayıf noktaları, amaçları kullanılarak onlara farklı görevler bazında sunularak sosyal medyada çeşitli bilgileri istenebilir, çocuklarınızı bu gibi tehlikelerden korumak için wifi adresinizi güvenli hale getirebilirsiniz sizin izin verdiğiniz siteler haricinde yasaklı şekilde kullanabilirsiniz.
Çocuğunuz oyun oynarken ara sıra meyve suyu götürerek bir şey söylemek amacı ile odasına giderek aslında ne yaptığını ne oynadığını onun güvenini sarsmayarak kontrol edebilirsiniz. Çocuklarınızı oynadığı oyunlarda kontrol etmeniz önemli bir etken onlarda duygu durumu değişiyor mu ? oyuna yönelik olarak kazandığında aşırı bir sevinç gösterisi, kaybettiğinde aşırı bir üzüntü ve kaybetme durumu yaşıyor mu bu gibi durumlar da çocuğu farklı alanlara yönelterek oyundan uzak tutmak doğru bir yöntemdir.
Çocuklarınızın çocuk olduğunu öncelikle biz yetişkinler ve siz ebeveynler unutmayın. Çocuklara özel sosyal medya hesapları açmayın onlara yetişkinlerde mevcut olan duygu durumlarını yüklemeye çalışmayın. Yapabildikleri çalışmaları yapabildikleri için ödüllendirin tebrik edin ancak onları yarıştırmak amacı ile sosyal medya da yarış atı konumunda kullanmayın.
Çocuklarınıza çocuk oldukları için çocuk olma şansı tanıyın mükemmel olmak zorunda değiller her şeyi en iyi yapmak zorunda değiller yaşıtlarını geçmek veya her şeyi yaşıtlarına uygun olarak yapmak zorunda değiller her madde doğada farklı çözünme güçlüğüne sahip, her tohum farklı sürede yeşilleniyor meyve veriyor, her hayvan farklı sürede yavruluyor tıpkı bunun gibi her çocukta yaşadığı çevreye, aldığı eğitime, ailesine vs. göre farklı sürede farklı şekilde yetenekler geliştirir ve bunu farklı zamanlar da keşfeder.
Çocukların çocuk olduğunu unutmayalım!