Onay gören çocuğun aidiyet duygusu artar, özgüven duygusu gelişir. Çocuğunuzu sosyal açıdan sorumlu bir birey olması için görgü kurallarını öğretin.
Çocuk duyduğunu değil, gördüğünü öğrenir ve uygular. Çocuklar dinlemezler izlerler. Çocuğunuza beklentilerinizi dile getirirken neleri yapmamalarını değil, neleri yapmalarını istediğinizi söyleyin.
Çocuklar anne babalarını küçük yaşlardan itibaren taklit etmeye başlarlar, doğru bir model onlar için iyi bir nezaket örneği olmayı sağlayacaktır. Görgü kuralları örnekleyerek öğretilirken ve ondan bu kurallara uyması beklenirken aynı kurallara önce siz anne baba olarak davranışlarınızla ve sözlerinizle yerine getiriyor olmanız gereklidir.
Çocuk duyduğunu değil, gördüğünü öğrenir ve uygular. Çocuklar dinlemezler izlerler. Çocuğunuza beklentilerinizi dile getirirken neleri yapmamalarını değil, neleri yapmalarını istediğinizi söyleyin. Çocuklarınız toplum içinde yer almaya çalışırken uyum içinde olması için sizin rehberliğinize ihtiyacı vardır. Neden bu kurallara uyulması gerektiği anlatılmalıdır. Kuralları uyguladıkça onları motive edin. İyilik kavramını günlük sohbetler içinde konuşun, iyilik yapan çocukların sevgi ve saygı göreceğini çocuğunuzu dâhil ederek yardım davranışlarıyla gösterin.
Yaşlı bir insanın ihtiyaçlarını eskisi gibi yerine getiremeyeceğini anlatın ona ev işlerinde yardımlarla onu mutlu edebileceğinizi gösterin. Bir şey aldığında ya da birisi bir şey ikram ettiğinde teşekkür etmesi gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza sert ifadeler ile emretmeyin siz önce nezaket ölçütünde örnek olarak ricada bulunun.
Ev içinde bireylerin özel alanları olan odalarına girerken kapalı bir kapıyı çalması gerektiğini ve olumlu cevap gelene kadar beklemeli izin verildiğinde girilmesi gerektiğini öğretin.
İzin verirseniz yapabilirciyim gibi ifadeleri çocuğunuzla konuşurken gün içinde konuşmalarınızda sürekli ifade edin. Başkalarının sözünün kesilmemesi gerektiğini bunun bir saygı şekli olduğunu anlatın.
Çocuğunuza bir şey yapmak istediğinde, cümlenin sonunda “lütfen” istenilen bir davranışı gerçekleştirdiğinde teşekkür ederim, yaptığının yanlış olduğunu anlayıp telafi etmek için bir adım atması gerektiğinin farkında olduğunda özür dilemesi gerektiğini mutlaka öğretin
Toplu taşıma araçlarında sıra beklerken insanlarla sözlü sataşmalardan uzak kalması gerektiğini, öncelik olarak oturma yerlerini yaşlılara, hastalara, hamilelere yer vermesi gerektiğini siz örnek olarak ona gösterin.
Topluluk ve kalabalık içinde kulaktan kulağa konuşulmaması gerektiğini, karşısındaki kişinin bunu farklı düşüneceğini ifade edin.
İnsan ilişkilerinde hitap ederken. Kişilere “bu” diye hitap edilmemelidir. Bey, hanım ifadeleri kullanması gerektiğini öğretin.
İnsanlara onları incitecek takma isimler takmaması gerektiğini öğretin. Alay edici küçük düşürücü onur zedeleyici sözlerden uzak durmasını anlatın.
Çocuklarınızın yanında istemsiz bile olsa küfürlü dil kullanmaktan kaçının. Çocuklar okulda veya arkadaşlarıyla oynarken anlamını bilmedikleri ama çevresinden ya da izledikleri film oyunlardan etkilenerek kötü sözler seçebilirler. Çocuğunuza asla böyle kelimeleri kullanmamasını ve sebeplerini tartışın ve açıklayın.
Toplumsal olarak en dikkat ettiğimiz kurallardan biri hijyendir. Akşam sofralarımızda bir araya gelerek hem aile bağlarını güçlendiririz hem bir arada olmanın birlikteliği ile çocuklarımıza rutin kurallarımızla örnek davranışlar sergileriz.
- Çocuklarınıza 3-4 yaşlarından itibaren sofra düzenini anlaşılır ifadelerle ve davranışlarla adım adım bir düzenin olması gerektiğini gösterebilirsiniz.
- Yemeklerden önce ve sonra elleri yıkamak, Yemeğe herkes ile birlikte başlamak, aynı anda oturup birlikte sofradan kalkmak, sofra hazırlanmasında yardımcı olmak,
- Ağızda lokma varken konuşmamak, gülmemek gibi davranışların görgü kuralı olduğunu öğretin.
- Yemek o gün az pişmiş ya da çok pişmiş ise yemek hakkında “kötü, iğrenç” gibi yorumlar yapmamak, yemeğin bir nimet şükür ifadesi olduğunu anlatmak gereklidir
- Sofradan kalkarken izin istemeyi öğretmek ve inancımıza göre şükür etmeyi ve teşekkür etmeyi çocuğunuza bunun ritüel şeklinde göstermelisiniz.
- Sosyal çevre içinde yollara tükürmemek, hapşırırken mendil kullanarak ağzı kapatmamız gerektiğini, kullandığı mendili çöp kutusuna çöp atması gerektiğini siz anne babalar örnekleyerek öğretebilirsiniz.
- Çocuklar nazik davranma alışkanlığı kazandıkça ona onur verici sözlerle destekleyip motive edin. Onay gören çocuğun aidiyet duygusu artar, özgüven duygusu gelişir. Çocuğunuzu sosyal açıdan sorumlu bir birey olması için görgü ve nezaket kurallarını öğretin.
Kurallar öğretilirken yapılan en büyük hatalardan biri ailelerin uyguladığı baskı ve cezadır. Çocuklarınıza korkutarak, kızarak öfkelenerek ya da cezalandırarak hiçbir şeyi öğretmeniz mümkün değildir. Önemli olan çocuklara neyi neden yaptığını” anlatarak aktarabilmektir. Görgü ve nezaket kurallarını davranış haline getirilirse çocuklar bir ömür boyu sağlıklı bir iletişim kurarlar.