Oyun, çocuklar için eğlenceden öte hayatlarının merkezidir. Çocuklar eşyalarla bağ kurar. Çocuğum hiçbir eşyasını paylaşmıyor ne yapmalıyım?
Bağ kurabilme yetenekleri de onların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Dış dünyaya uyum sağlamak için sahip oldukları nesneleri kullanırlar. Sevgisini duygusunu onunla bağ kurarak bütünleştirir.
Oyun oynamak iki çocuk için bir iletişim dilidir. Çocuklar için bu araç ise sahip oldukları sevdiği eşyaları ve oyuncaklarıdır.
Çocuk paylaşmayı deneyimleyerek-yaşayarak ve gözlemleyerek öğrenir. Çocuk paylaşmayı ailesinin istediği değil kendi başına başarabildiği an içinde öğrenir. Paylaşmayı sağlamak adına çocuğu zorlamak, bile kaybetmektir. İnsanların neden başkalarıyla bir şeyleri paylaştığını, bunun neden önemli olduğunu, aksi hâlde ne gibi durumların oluşabileceğini hayatın içinden örneklerle ona açıklamaya çalışın. Sizin davranışlarınızı gördükçe paylaşımcı olma konusunda daha gönüllü istekli davrandığını fark edeceksiniz.
Çocuğunuz paylaştığı eşya ve ya nesnenin tekrar onda kalacağını ve kaybetmediğine inandığı zaman paylaşacaktır. Haklarını koruduğunuzda, seçimlerine saygı gösterdiğinizde ve güvendiğiniz de çocuğunuz da gönül rahatlığıyla paylaşacaktır. Eşyalarını oyuncaklarını bir parçası gibi kabul eder. Ondan ayrılmak duygusal bağını koparmış hissedecektir. Eşyanın artık ona ait olmayacağı düşüncesi, onu paylaşımcı olma konusunda çok daha inatçı bir hâle getirecektir. Paylaşmak duygusunun önemini örnekleyerek anlatmalısınız. Paylaşmanın iyilik olduğunu ve karşısındaki kişinin bundan mutluluk duyacağını ifade etmelisiniz. Paylaşım size ait olanı ödünç almasına izin vermektir. Oyun bittiği zaman tekrar ona geri vereceğini sadece birlikte güzel zaman geçireceğini düşünmesini sağlayın.
Çocuklar tüm dikkati kendi üstlerinde isterler. Paylaşmayarak kendilerini farkettirmeye çalışırlar .Her şey benim demek benimle ilgilen,beni anlamaya çalış mesajını vermektedir.Çocuğunuzun size ne dediğine değil de ne anlatmak istediğine bakın.
Paylaşım içindeyken davranışın sonuçlarını ona gösterebilirseniz sebep sonuç ilişkisini kurması kolaylaşır. Duygudaşlık duygusunu geliştirmesini destekleyebilirsiniz. Yerinde ve zamanında yönlendirmeler duygudaşlık kurma ilişkisi ile ısrar ve inatçılığından vazgeçmesini sağlayacaktır.
Israrla “Hayır.” diyorsa zorlamak yerine farklı bir seçenek sunabilirsiniz. Bebeğini vermek istemiyorsa onun yerine oyun içinde başka bir oyuncağı seçmesi için paylaşıma yol açın. Eğer paylaşmazsa oyununa dâhil olamayacağını ve yalnız oynamak zorunda kalacağınız anlatın. Israrlı tutumlar da sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Bir süre onu yalnız bırakarak düşünmesine ve tekrar yanına geldiğinde ondan bir yanıt vermesini isteyin.
Her çocuğun güçlü ve zayıf yönleriyle kendine özgü birer birey oldukları unutulmamalıdır. Rekabet odaklı değil işbirliği odaklı yaklaşılmalı.