Çocuğunuza sabretme davranışı kazandırma yöntemleri. Kaç anne-baba çocuğunun sabırlı biri olmasını hayal ediyor acaba?
Sahip olma arzuları yüksektir. Hayatta başarılı olmak için sabırlı olmak çok önemlidir. Sorun çözme anlarında bu bir kriz haline dönüşmektedir. Sabır eğitimi almayan çocuk, zayıf karakterli olur, tahammülsüz, sebepsiz ağlamalar ile direnen, oyun oynarken yada ders çalışırken sevdiği bir oyuncağa sahip olduğunda bile çabuk ve kolay vazgeçer, bunalımlıdır, huzursuzdur, anne baba ile direnç sağlamış bir tutum içindedir, streslidir, elini kolunu bir yere koyamaz şeklinde çevresine karşı dağınıktır, mızmızdır, ihtiyaç sahip olmadığı nesnelere sahip olma duygusu ile dış çevrede stresli bir tutum alır ve mutsuzdur.
Anne ve babalar kontrolü sağlayamamakta zorluk çekmeye başlarlar. Çocuklarımıza rutinler oluşturduğumuzda ve kuralları bu rutinler içinde davranışlarımızla model olursak oyunlarla ve etkinliklerle destekler ve içinde yer alırsanız çocuklarınızın davranış kazanımlarını adım adım inşa edebiliriz.
Sihirli sözcükler yine bize burada yardımcı olacaklar. Kullanacağımız sihirli sözlerden bazılarına örnek verirsek ”eğer, olursa, o zaman” kalıplarını kullanmalısınız. Eğer yemeğini yedikten sonra sofrayı toplamam da bana yardımcı olursan o zaman seninle daha fazla oyun oynamaya vaktimiz olacak. Diyebilirsiniz.
Çocuklarınıza zaman kavramını doğru bir çerçeve içinde anlatın. Her istediğinin anında olmayacağını bilen çocuk zamanla dürtülerini de kontrol etmeyi de öğrenecektir.
Sabretmekte en önemli kavram zamandır. Telefon ile görüşme yapmanız gerekiyor ve çocuğunuz ısrarla sizinle konuşmak istiyor veya oyuncağını sizden getirmesini istiyor. Çocuğunuza telefon görüşmesi bittikten sonra seni dinleyeceğim bana biraz müsaade eder misin ya da sana görüşmem bittikten sonra sana yardımcı olacağım, diyebilirsiniz.
Bazen zihnimiz çok gürültü halinde birçok konuya yetişme ihtiyacı duyar. İş okul ev işleri çoğu şeyleri ertelememizi sağlar. Çocuğumuz bu anlar içinde sabırsız ve isteklerinde ısrarlı olurlar. Kolunuzdan tutup hadi anne alalım dediğinde ona daha sonra demeyin. Çünkü daha sonralar belirsizliktir ve doyurucu bir cevap olmayacaktır. Çocukların en veryansın ettiği ve söylendiği söz hep daha sonra diyorsun yapmıyorsun, almıyorsun beni kandırıyorsun demesidir. Daha sonralar arttıkça çocuk için bu bir söz değil anne babasına karşı güvensizliği olacaktır.
Çocuğunuz nedensiz bir şekilde bağırıyor öfkelendi yapma dediğiniz davranışa devam ediyor o an ne yapacaksınız. Önce derin bir nefes alın ve duygu kontrolünüzü sağlayarak, Şuan ne oluyor? Çocuğum ne yapıyor? Neden direnç gösteriyor ?Ben bu durumdan nasıl bir duygu hissediyorum? Peki o nasıl hissediyor? Bu örnekleri daha öncede yaşadım mı? Kendinizi sakinleştirerek sormaya başlayın. Önce kendinizi sakinleştirmek için bilinçli bir farkındalık oluşturun.
Çocuklarınıza onların yaşlarına uygun yapabilecekleri sorumluluklar verin. Çocuklarınızdan ev düzeninden onun yardımcı olmasını isteyin. Kendi odasını toparlamayı ona öğretin. İlk zamanlarda işbirliği kurarak adım adım bu görevi ona bırakın. Düzenli bir çalışma masasında daha dikkatini toparlayarak çalışacağını anlatın. Sorumluluklarını yerine getirdiğinden ona teşekkür edin
Çok sevdiğim bir hikâye var bambu ağacının sabır ile büyümesi sabretmeyi öğrenmek de sabır işi öyle değil mi? Çinliler bambu ağacını şöyle yetiştirir:
Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır, gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yıl da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yıl da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar. Altı hafta gibi kısa bir sürede de yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.
Hikayede gerçek düşünce nedir diye düşünürseniz. Çin bambu ağacı 27 metre boyuna altı haftada mı yoksa beş yılda mı ulaşmıştır? Elbette beş yıldır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi bambu ağacı var olmazdı.
Peki ebeveyn olarak ilk doğduğu andan itibaren uykusuz gecelerdeki SABRI, kendi zaman paylaşımınızın tamamını, kendi düzeninizi çocuğunuz üzerine yaptığınız, her yeni davranışında heyecanlandığınız beklentiyi, zaman geçtikçe çocuklarınıza karşı onların yetişmesine Çinlilerin bambu ağacına gösterdikleri sabır ve özveriyi gösterebiliyor musunuz?
Sabır eğitimi verirken cezalandırma ve ödüllendirme sistemi etkilidir. Yalnız gereksiz yere yapılan ödüllendirme ve cezalandırma, çocukların daha hırçın olmasına ve söz dinlememesine neden olur.iç disiplinin kazanmasına ve sorumluluk duygusunu siz kendiniz örnek olarak aşılayın. Siz sabırsız iseniz ve tepkilerinizi çocuğunuz görüyorsa, çocuğunuzun da sakin ve olgun bir davranış sergilemesini beklememelisiniz. Aile içinde sabretme değerini öğretirken baba ile çocuğunuzu korkutmayın.
Baba ailede otorite ve güç olarak gösterilip çocuğunuzu davranışlarını babasına şikayet olarak anlatmayın. Anneler başa çıkamadığı durumlarda babanın üzerine olumsuz bir durum yükleme yapmaması gereklidir. Demokratik bir aile de aile toplantılarında çocuğun davranışlarının altında neler olduğunu anlamaya çalışmalı ve çocuğa saygı duyulmalıdır. Hatalı davranışlarında anne baba karşılıklı empati ile çocuğuna yaklaşmalıdır
Unutmayalım ki “sabır eğitimi” öncelikle ailelerin işidir.. Hadiseler karşısında sabrınız, gücünüzden daha çok şey başarır.