28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - CHP’nin 38’inci Kurultay davası ertelendi

CHP’nin 38’inci Kurultay davası ertelendi

Haberton - Haberton
15 Eylül 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Gözler Ankara'da; CHP'nin 38'inci Kurultayı davası başladı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ankara 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan CHP’nin 38’inci Kurultay davası ertelendi. Duruşma 24 Ekim tarihine alındı.

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nın iptali için Ankara 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, duruşmayı 24 Ekim’e erteledi.

CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirdiği 38’inci Olağan Kurultayı’na ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından usulsüzlük soruşturması başlatıldı. Öte yandan, eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için ayrı ayrı mahkemelerde dava açtı. Açılan iptal davaları Ankara 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada birleştirildi. Ankara 42’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki 4’üncü duruşmaya taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı, İstanbul 72’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne CHP İstanbul İl Kongresi’nin iptaliyle ilgili dava dosyasının gönderilmesi için yazı yazıldığını, davalı vekillerin ise dava konusuyla ilgili bilirkişilerce hazırladığı hukuki görüşlerini dosyaya sunduğunu bildirdi.

‘DAVALILARIN YARGI YOLUNA İTİRAZI MUTEBER DEĞİL’

Duruşmada söz alan davacılardan eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın avukatı Onur Yusuf Üregen, “Öncelikle davalı tarafın öne sürmüş olduğu yargı yoluna itirazın yerinde olmadığı, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararıyla ortaya çıkmıştır. Yüksek Seçim Kurulu kararında, siyasi partilerin karar organlarının seçimi ile ilgili kendi görev alanının sandık başı olduğunu hükme bağlamıştır. Sandık başını aşan uyuşmazlıklarla ilgili hukuk ihtilaflarının adli yargı alanına girdiğini hüküm altına almıştır. Dolayısıyla davalı tarafın görev ve yargı yoluna yönelik itirazı muteber değildir. Her şeyden evvel davamız kamu düzenine aykırılık kısıtı olmakla her zaman ileri sürülebileceği hukukun en temel ilkesidir. Nitekim huzurdaki davanın çözümü bakımından işlevsel olan Türk Medeni Kanunu’nun 83’üncü maddesinin 3’üncü fıkrası da bu hakikati hüküm altına almıştır. Söz konusu madde, tüzel kişilerin genel kurul kararlarının iptaline ilişkin dava açma süresini hükme aldıktan sonra, 3’üncü fıkrasında genel kurul kararlarının yok veya mutlak butlan hükmünde saklı olduğunu belirterek, süresiz bir dava açma hakkı öne sürmüştür” dedi.

‘KURULTAY İRADESİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR’

Üregen, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4-5 Kasım 2023 tarihindeki 38’inci Olağan Kurultayı, kamu düzenine aykırılık ve tam kanunsuzluk nedeniyle mutlak butlanla batıldır. İlk olarak, kurultayda genel başkan ve karar organlarının seçimlerine yönelik dönemin tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve mevcut Genel Başkan Özgür Özel koordinasyonunda birden çok sanık tarafından organize bir şekilde Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet edilerek oylamaya hile karıştırılmış, kurultay iradesi tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca kurultay divan başkanı tarafsızlığını yitirmiştir. Nitekim bu organize suç faaliyeti ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde çok sayıda partili hakkında ceza davası açılmış, bir kısmı mevcut genel başkan ve milletvekillerinden oluşan şüpheliler hakkında da dokunulmazlıkların kaldırılması için fezleke işlemleri devam etmektedir. Suç organizasyonunun daha altında yer alan bazı delegeler ve üyeler ile ilgili tüm kayıtlar dosyada mevcuttur. Soruşturma dosyasında ulaşılan delillerle açık bir şekilde, faillerin kurultay sonucunu Özgür Özel lehine değiştirmek için Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet ederek kurultayı kriminal faaliyetlerle sakatladığı anlaşılmıştır. Failler tarafından Özgür Özel’in genel başkanlığı kazanmasını sağlamak için delegelere nakit para dağıtma, çeşitli menfaatler temin etme, yakınlarına hukuka ve usule aykırı şekilde partide çalışma olanağı sağlama, ihale vaadinde bulunma gibi çok sayıda usulsüzlük gerçekleştirilmiştir. Bazı delegelere belediyelerden usulsüz ihale vaadinde bulunulmuştur. Tekrar ediyorum ki, kurultay iradesi tamamen ihlal edilmiş, gerçek anlamda bir seçim ne yazık ki gerçekleştirilememiştir” ifadelerini kullandı.

‘KILIÇDAROĞLU, PARTİ BAŞKANLIĞINA İADE EDİLMELİ’

Mahkemeden taleplerini de dile getiren davacı vekili Üregen, “Mahkemeye sunduğumuz ve dilekçelerle arz edilen, re’sen değerlendirilecek hususlar dikkate alınarak; davanın esas hakkında karar verilinceye kadar kamu düzenini koruması için mutlak butlanla sakatlanmış 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay ile seçilmiş partinin Genel Başkanı Özgür Özel’in, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin, Parti Meclisi üyelerinin ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırılmaları, ayrıca kurultayın mutlak butlanla sakatlanmış ve bundan ötürü yok hükmünde sayılabilecek olmasından ötürü mevzuat ve hukukun bir gereği olarak, kurultayda seçilmiş olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki parti başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğine tedbiren iade edilmesi gereklidir” dedi.

‘MAHKEME GÖREVSİZDİR’

CHP avukatı Çağlar Çağlayan ise “YSK’nın kararına göre hem kongrelerin devamı hem partinin gelecek faaliyetlerinin kongre bakımından incelenmesi hem de kongre seçimlerinin iptali bakımından YSK’nın görevli olduğu tartışma dışıdır. Haliyle kongrenin seçimleriyle iptalinin talep edildiği davada mahkemenin yargı yolu bakımından görevsiz olduğunu tekrar ifade ediyoruz. Davacı tarafın ‘suç organizasyonu’, haliyle suç örgütü tarifi iddianamede dahi yok. Davacıların hukukla elde edemediği sonucu hayal ürünüyle elde etmeye çalıştıkları ortada. Bu yapılanlarla kolluk gücüyle de olsa partinin başkaları tarafından yönetilmesinin amaçlandığı görülmektedir. CHP üzerindeki baskı öyle bir hal almıştır ki il binamızın yer değişikliği bildirimi dahi sicile işlenmemektedir. Ama Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi bu garabete ‘dur’ demiştir. Biz davaların dürüstlük kuralına uygun olarak açılmadığını ifade ediyoruz. Tüm yargılama boyunca sadece sizin mahkemeniz özelinde tedbir istemi 9 kez reddedilmiştir. Birleşen tüm dosyalar ve esas dosyasında defaten tedbir istemi, davanın yaklaşık delille dahi ispatlanamadığı ve esas hakkında hüküm kurulacak hallerde tedbir verilemeyeceğinden reddedilmiştir” dedi. Çağlayan, CHP İstanbul İl Kongresi için verilen kararı hatırlatarak, “Yanlış bir tedbir kararının nelere mal olduğunu, hukukta ve siyasette nelere yol açtığı görülmüştür. Ceza soruşturması yürütülmekteyken hukuk hakimi bunun da ötesine geçmiş, tedbir kararı vermiştir” ifadelerini kullandı.

Çağlayan, “Dosya ile birleşen Ankara 31’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin dosyasında tedbir talebinin reddi kararı istinaf edilmişti ve şu aşamada kalmıştır. Tedbirin reddine ilişkin itiraz dosyasının istenmesini talep ederiz. Celse arasında İstanbul 45’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin dosyasını istendiğini gördük. Bu dosya ile aynı konuda daha önce açılmış bulunan ve İstanbul’dan Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yetkisizlik ile gelen 2 ayrı dosyanın birleşimi olan dosyada, İstanbul İl Kongresi’nin iptaline ilişkin talebin reddine karar verilmiştir. Bu dosyanın dosyamıza kazandırılmasını talep ederiz. Ankara 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi ile ilgili görev konusunda daha önceki celse ara karar kurulmuştu. Bu dosyanın akıbetinin sorulmasını talep ederiz” diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, davacı vekilinin tüm tedbir taleplerinin daha önce değerlendirildiğini belirterek bu yönde yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Ayrıca, Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nden aynı konudaki dosyanın gerekçeli kararıyla birlikte gönderilmesi, Ankara 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın da son durumu itibarıyla celbi istendi. Mahkeme, 21 Eylül’de yapılacağı bildirilen olağanüstü kurultaya ilişkin olarak Çankaya İlçe Seçim Kurulu ve CHP Genel Merkezi’nden delege listeleri ile tutanakların gönderilmesini talep etti. Benzer şekilde, 24 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirilecek olağanüstü il kongresine dair delegelerin isim listesi ve birleşim tutanaklarının Sarıyer İlçe Seçim Kurulu ile CHP Genel Merkezi’nden celbine karar verildi. Öte yandan, davacıların parti üyeliklerinin devam edip etmediği, üyelikleri sona ermişse hangi tarihte sonlandığının CHP Genel Merkezi’nden bildirilmesi istendi. Mahkeme, duruşmayı 24 Ekim 2025 tarihine erteledi.

‘KURULTAYIMIZI YAPACAĞIZ’

Kararın ardından adliye önünde açıklama yapan CHP avukatı Çağlar Çağlayan, “Biliyorsunuz duruşma ertelendi. Ara kararlar yerine getirildikten sonra devamı görülecek. Bu haliyle kurultayımızı yapacağız. Genel Başkan Yardımcımız, parti sözcümüz gerekli açıklamayı yapacak. Bu haliyle sonuçlanacaktır bu dava. Kurultayımızı yaptıktan sonra bir sonraki celsede gereğini söyleyeceğiz. Eksiklik var dosyada. Ertelenmesi gerekiyordu. Kurultayın da beklenmesi gerekiyordu” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sığırlarda görülen üç gün hastalığını önlemenin yolu, sinekle mücadele

Sonraki Haber

72 bin 378 motokurye kayıt altına alındı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İçişleri Bakanlığı'ndan 28-29 Ağustos tarihleri için sağanak uyarısı
Öne Çıkan

İçişleri Bakanlığı 28-29 Ağustos için uyardı! Kuvvetli sağanak ve fırtına geliyor

28 Ağustos 2026
Karadeniz’de can pazarı! Su alan ticari gemideki 13 mürettebat kurtarıldı
Öne Çıkan

Karadeniz’de can pazarı! Su alan ticari gemideki 13 mürettebat kurtarıldı

28 Ağustos 2026
'Manifest' grubunun menajeri Tolga Akış adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

‘Manifest’ grubunun menajeri Tolga Akış adliyeye sevk edildi: Manifest’in faaliyetlerinden sorumlu tutuldu

28 Ağustos 2026
İstanbul merkezli 5 ilde 'change' araç operasyonu:13 gözaltı
Öne Çıkan

İstanbul merkezli 5 ilde ‘change’ araç operasyonu: 13 gözaltı

28 Ağustos 2026
FETÖ’nün güncel yapılanmasına operasyon! Kemal Batmaz’ın kızı gözaltına alındı
Öne Çıkan

FETÖ’nün güncel yapılanmasına operasyon! Kemal Batmaz’ın kızı gözaltına alındı

28 Ağustos 2026
Katıldığı bir toplantıda Cumhurbaşkanını eleştirmişti: İngiliz ekonomist Timothy Ash hakkında soruşturma başlatıldı
Öne Çıkan

Katıldığı bir toplantıda Cumhurbaşkanını eleştirmişti: İngiliz ekonomist Timothy Ash hakkında soruşturma başlatıldı

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
72 bin 378 motokurye kayıt altına alındı

72 bin 378 motokurye kayıt altına alındı

En Güncel Haberler

Yerel Haberler

Edirne’de sahte içki operasyonu

28 Ağustos 2026
Evi yanan kiracıya, ev sahibi tepkisi
Yerel Haberler

Evi yanan kiracıya, ev sahibi tepkisi

28 Ağustos 2026
Bakan Çiftçi: Terörün ülke gündeminden tamamen çıkarılması için çalışıyoruz
Politika

Bakan Çiftçi: Terörün ülke gündeminden tamamen çıkarılması için çalışıyoruz

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bafra Ovası’nda kapya biber hasadı: Üretim alanı arttı, ürün azaldı

28 Ağustos 2026
Yaşam

İznik Gölü sahil yoluna inen yaban domuzu sürüsü kameralara yakalandı

28 Ağustos 2026
Yaşam

Protez bacağından 830 gram metamfetamin çıktı

28 Ağustos 2026
Yaşam

Savaş dönemine ait 113 yıllık ’emanet mektuplar’ sahiplerine teslim edildi

28 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Aydın’da kaçak alkol  ve cinsel gücü artırıcı hap operasyonu; 2 gözaltı

Aydın’da kaçak alkol ve cinsel gücü artırıcı hap operasyonu: 2 gözaltı

- Haberton
28 Ağustos 2026

Aydın'ın Söke ilçesinde jandarmanın düzenlediği operasyonunda 100 litre etil alkol ile çeşitli cinsel gücü artırıcı ürünler geçirildi, 2 şüpheli gözaltına...

Telefonunuz sizi dinliyor mu? Dijital gözetleme, mikrofon izinleri ve gizlilik özelliklerine dikkat

Üzerinize kayıtlı taşınmazları kontrol edin! e-Devlet’ten tapu sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye’de deniz koruma alanları ve mavi vatan stratejisi: Ekolojik güvenlikten, jeopolitik egemenliğe

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Güncel Haber

Edirne’de sahte içki operasyonu

28 Ağustos 2026
Evi yanan kiracıya, ev sahibi tepkisi

Evi yanan kiracıya, ev sahibi tepkisi

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton