‘’Hayat, dar açıyla bakıldığında trajedi, geniş açıyla bakıldığında komedidir’ Tarihin gördüğü en büyük sanatçılardan olan Charlie Chaplin’in hayat anlayışını en iyi anlatan söz belki de. Yaşadığı döneme damgasını vurmuş, insanları güldürdüğü kadar verdiği mesajlarla onlara ilham olmuş büyük karakter…
Charlie Chaplin kimdir?
Tam adıyla Sir Charles Spencer Chaplin, 16 Nisan 1899’da Londra’da dünyaya geldi. Roman asıllı annesi Hannah Chaplin müzik salonlarında oyunculuk, şarkıcılık, dansçılık; babası Charles Chaplin ise şovmenlik yapıyordu. Küçük Charlie henüz 5 yaşındayken ailesinin yanında ilk kez sahneye çıktı. Annesinin sahnede sesini kaybetmesiyle bunalıma girmesi sonucu hastaneye yatırıldıktan sonra Charlie babasıyla yaşamaya başladı. Charlie’nin dramı burada bitmedi. Birkaç yıl sonra alkolik olan babasını kaybetti. Üvey kardeşi Sydney ile birlikte yetimhaneye yerleştirildi. Ailesinden miras aldığı yeteneğiyle tiyatro ve müzik salonlarında çalışmaya başlayan Charlie, katıldığı bir oyuncu grubuyla ABD’de turneye çıktı.
Bir gösteri sırasında yeteneği keşfedildikten sonra sessiz bir film olan “Making a Living’’ ile sinemaya adımını attı. Daha sonraki yıllarda yönetmen, aktör, senarist, yazar, film bestecisi, komedyenlik gibi on parmağında on marifet yetenekleriyle, hayat felsefesiyle, ezilenlerin yanında duruş gösteren adalet arayışıyla, umut ve inancıyla, insanlığa verdiği ilham ve mesajlarıyla tüm halkların takdirini kazandı. Dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı.
‘’Charlie Chaplin’e Benzeyenler Yarışması’’ hikayesi nedir?
İlk filminin ardından “Kid Auto Races in Venice” filmindeki melon şapkalı, bol pantolonlu, büyük ayakkabılı, bastonlu sakar bir karakter olan “Şarlo” tiplemesiyle büyük üne kavuştu. Dönemin en popüler komedyeni olmayı başardığı bu dönemde Charlie Chaplin (Şarlo) modası ortaya çıkmıştı. Her yerde Şarlo taklitleri yapılıyordu. ABD’deki bir festivalde “Charlie Chaplin’e Benzeyenler Yarışması” vardı.
Yakın çevresinden anlatılanlara göre Chaplin kendi mizacına uygun davrandı, mizah olsun diye yarışmaya katılmaya karar verdi. ABD’nin her bölgesinden gelen yarışmacıların arasından gerçek Charlie Chaplin yarışmayı kaybediverdi! Bob Hope isimli genç bir adam yarışmayı kazandı. Film konusu olabilecek komedi bir durum yaşanmıştı.
Yüzleri güldüren bu komik hikaye şehir efsanesi mi?
İlk olarak 1920 yılının Temmuz ayında Sheffield Evening Telegraph adlı yerel gazetenin ‘’Günün Dedikoduları’’ köşesinde yayınlanan hikaye daha sonra Singapur, Yeni Zelanda, Avustralya, İskoçya gibi gazetelerde de yayınlandı. Her yayınlanan haberde Chaplin’in yarışmadaki derecesi değişiyordu. Kimileri 3. derken, kimileri de 20. oldu diye iddiada bulunuyordu.
İlerleyen yıllarda bazı araştırmacılar bu söylentinin doğruluğu hakkında Charlie Chaplin Vakfı’na danıştı. Vakıf, hikayenin çıkış kaynağının Charlie’nin yakın arkadaşı Mary Pickford tarafından bir akşam yemeğinde Lord Desborough’a anlatımından geldiğini, daha sonra Desborough’un bu komik hikayeyi basına aktardığını, o dönemde birçok gazetede yayınlandığını ifade ediyor. Charlie Chaplin tarafından hiç duyulmayan bu hikayenin şehir efsanesi olabileceğini ama doğru olmasına da ihtimal verdiğini sözlerine ekliyor.
Adeta film senaryosu olabilecek “Charlie Chaplin’e Benzeyenler Yarışması” ister şehir efsanesi olsun ister doğru; hem güldüren hem düşündüren sözün tam karşılığı olan Charlie Chaplin’in hayat tecrübelerinin süzgecinden aktardığı büyük sözüyle yazıyı sonlandıralım: ‘’Felsefem özgürlüğe inanmaktır, silahım gülmektir, lisanım ise kalbimin sesidir.’’