ETİD Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, tüketicilerin pazaryerlerinden ve online alışveriş sitelerinden en büyük beklentisinin güven olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin artık e-ticarette ihracatçı olması gerekiyor” dedi.
Bugün perakendede yapılan her beş işlemden birinin online olarak yapıldığını belirten Çevikoğlu, “Türkiye’nin e-ticaret pazarı hala gelişmeye devam ediyor. Ülkemiz e-ticarete alıştı ve güvendi ancak yurt dışına satılacak çok fazla ürünümüz var. Türkiye’nin artık e-ticarette ihracatçı olması gerekiyor. Toplam ihracat içindeki payı dünya geneline göre çok düşük seviyelerde” dedi.
E-ticaretin büyümesi ve gelişmesiyle ilgili konuşan Çevikoğlu, “Dünya geneline baktığımızda satılan her 4 üründen biri yurt dışına giderken, bizde bu sayı 20’lere kadar çıkıyor. Ortalamanın çok fazla altındayız. Üstelik Çin’den sonra internet ortamında satılabilecek en çok ürüne sahip bir ülkeyiz. Dolayısıyla e-ticaret bakımından henüz istediğimiz yerde olmasak da her sene gelişerek o farkı kapatacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
E- ticarette Türkiye-Çin karşılaştırması yapan Çevikoğlu, Türkiye’nin 1 yıllık e-ticaret hacminin 40 milyar dolar olduğunu belirterek Çin’de ise bazı özel günlerde sadece 1 günde 200 milyar dolarlık satış yapıldığını aktardı.
“E-ticaretin büyümesi önünde engel kalmadı”
Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın bu alana yönelik önemli destekleri olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde e-ticaretin büyümesi için hiçbir engel kalmadı. Artık tamamen yetenekli iş gücü ile istenilen her girişim başarılı olabilir. Kaliteli ürünlerimiz, uygun fiyatlarımız ve üst düzey teknolojilerimiz var. Biraz yabancı dil problemi ve nitelikli çalışan eksiğimiz olabilir ancak bunun dışında hiçbir eksiğimiz yok” dedi.
“E-ihracatta başarının sırrı doğru analiz”
Küresel satışların yaklaşık yüzde 21’ini e-ticaretin oluşturduğuna dikkati çeken Çevikoğlu, “Sınır ötesi e-ticaret firmaları, yurt içi e-ticaret stratejilerinde olduğu gibi artan talebe uygun ürünlere yoğunlaşmalı. Hangi ülkeye ne satacağına iyi karar vermek ve pazar araştırmasını doğru yapmak gerekiyor. Tek bir ürünle dünya pazarına açılmak yerine her ülkedeki ihtiyaç durumuna göre ürün belirlenmelidir. Ayrıca ürünü doğru reklamlar ile tanıtabilmek e-ihracatta başarılı olabilmenin diğer bir maddesidir.
Sektörün yeni girişimcileri mutlaka yurt dışındaki pazar yerlerine mağaza açıp tecrübe kazanmalılar. Sektörde şirketleşmeden önce büyük firmalarla birlikte çalışma imkanı bularak işin mantığını çözebilmek de ayrıca avantaj sağlayacaktır” şeklinde konuştu.