Sayın cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz 15 Eylül’de çıktığı canlı yayında ekonomi ile ilgili bazı konulardan bahsetti.
Kendi görüşümü söyleyeyim: Bence Cevdet Yılmaz birkaç nokta dışında fazla anlamlı cevaplar vermedi sorulara. Genelde hep yuvarlak cevap verdi. Ben kendi notlarım şunlar:
- Uygulanan ekonomi politikalarına sayın cumhurbaşkanının destek verdiğini özellikle vurguladı. Bu, biz normal vatandaşlar için değil yabancı yatırımcılar için verilen bir istikrar sözüydü.
- Deprem harcamaları sıklıkla vurgulandı. Örneğin, körfezden gelecek 51 milyar doların (yıl sonuna kadar daha çok ilerleme kaydedileceği ifade edildi bu yatırım sürecinde) 8.5 milyarının deprem harcamalarında kullanılacağı belirtildi. Bu harcamalar sadece deprem bölgesinin yeniden inşası için değil riskli bölgelerde de önlem alınması için kullanılacak. Bu harcamaların 2023 ve 2024’te etkili olacağı da vurgulandı sayın Yılmaz tarafından.
- Büyümenin korunacağı belirttiler. Her ne kadar Dünya’daki parasal sıkılaşmanın etkisini küçümsemediklerini ve deprem harcamalarını göz önünde bulundurduklarını belirtse de sayın Yılmaz; genel anlamda fazla iyimser bir hali vardı.
- Rezervlerin güçlendiğini söyledi. Onun dışında serbest kur rejimine devam edileceği, kur hedefi konulmayacağı ve en önemlisi KKM’yi kademeli (buradaki paranın çok büyük olduğunu bu yüzden ani bir şekilde kaldırmayacaklarını belirtti) bir şekilde kaldıracaklarını belirtti. Dahası KKM’den çıkışları teşvik etmek için yeni yatırım araçları duyurulabileceğini belirtti. TL vadeli hesabı teşvik edip (vadelerin uzatılması da teşvik edilecek) KKM’yi azaltmayı da hedefliyorlar.
- Proje ve Girişim sermayelerinin, katılım ve yatırım bankacılığının destekleneceğini belirtti sayın sayın Yılmaz.
- Özellikle özel bankaların ticari kredi miktarlarını arttırmak için yeni düzenlemeler getireceklerini belirtti.
- Kıdem tazminatı, kamuda tasarruf, enflasyon ve asgari ücretli/emekli vatandaşların problemi gibi konularda çalışıyoruz, hazırlıyoruz gibi yuvarlak cevaplar verdi. 1000 TL’lik banknot çalışmamız yok dedi.
- Doğrudan vergilerin payının arttırmayı, vergiyi tabana değil tavana yaymayı vurguladı. Esasında bu konuda konuşurken vergi kaçakçılığı ve veri eksikliği gibi konularda özeleştiriler yaptı ki bu oldukça kıymetliydi.
- AB ile gümrük birliği ve vize konusunda çalışma yürütüldüğünü ancak Avrupa’daki aşırı sağ, ırkçı akımların artması sebebi ile bunun fazla gündemde tutulmadığı ve sürecin sessiz yürütüldüğünü söyledi.
- Konut krizinin çözümünde yabancıya konut satışı konusunu programın sonu olduğu için hızlıca geçiştirdi. Problemin arzdan kaynaklandığını ve yeni konutların yapılacağını (bunun için kamu arazilerinin de kullanılacağını) belirtti.
Özetle KKM ve bankacılık kısımlarında bazı soru işaretlerinin giderildiği ama halkı ilgilendiren çoğu konuda da Sayın Cevdet Yılmaz’ın topu taca attığı bir yayın oldu.