Afrika’da Namib Çölü’nde yaşayan Stenocara isimli böcek havadaki su taneciklerini sırt ve kanatlarındaki mükemmel dizayn sayesinde toplayarak su ihtiyacını karşılıyor.
Dünyanın en yaşlı çölü olarak kabul edilen Namib Çölü’nde sıra dışı canlılar yaşıyor. Çöller sanıldığı gibi cansız değil, aksine alışılmadık canlıların yaşadığı olağan dışı yaşam alanlarıdır. Susuzluğa çok farklı şekillerde çare bulmuş bu canlılar, sadece doğa bilimcilerin değil farklı disiplinlerdeki bilim insanlarının da dikkatini çekiyor. Her geçen gün artan dünya nüfusu, içme suyu kaynaklarının yetersizliği ve kuraklık özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde hayati sorunlara yol açıyor. Su sorununa karşı çöl canlıları üzerinde araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmalara konu olan canlılardan biri de Namib böceği.
Bu sorunların çözümü için çalışan ABD’nin Texas eyaletinde nano teknoloji üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları Namib Çölü böceğindeki yaradılışı örnek alarak önemli bir buluş gerçekleştirdiler.
Afrika’da Namib Çölü’nde yaşayan Stenocara isimli böcek havadaki su taneciklerini sırt ve kanatlarındaki mükemmel dizayn sayesinde toplayarak su ihtiyacını karşılıyor.
Böceğin sırt ve kanat yüzeyleri hidrofoli yani suyu tutan mikro tepeciklerden oluşurken, tepeciklerinin etrafının hidrofobi yani suyu iten yapılardan oluşuyor.
Böcek baş aşağı, sırt ve kanat kısmı yukarı gelecek şekilde 45 derecelik açıyla rüzgara karşı durduğunda havadaki nemde bulunan küçük su moleküllerini suyu seven tepeciklerde topluyor. Su damlası yeterli bir büyüklüğe ulaştığında, suyu tutan tepeciklerden, suyu iten bölgeye ve buradan da böceğin ağız kısmına yuvarlanıyor. Böylece çöl ortamında böceğin su ihtiyacı karşılanmış oluyor.
Çalışmalarında bu böceği model olarak aldıklarını belirten, bilim insanları: Saç telinin milyonda biri küçüklüğünde ki karbon nanotüp yapıları kullanarak stenocara böceğinin su toplama mekanizmasına benzer bir mekanizma geliştirdiler. Bu buluş şuan çöllerde ve kurak alanlarda içme suyu sorununa potansiyel çözüm olarak görülüyor. Temiz su ihtiyacı devamlı olarak artacağı için şuan ve gelecekte bu gibi sistemler ile su sorununa çözüm bulunabilir.