Borderline kelimesi sınırda ve belirsiz anlamına gelir. Bu psikolojik rahatsızlık kişinin düşünce ve algılama biçimini değiştirir.
Bundan dolayı ikili ilişkilerde problemlere yol açar. Borderline kişilik bozukluğu, çoğu zaman ergenliğin son dönemleri olarak bilinen adölesan döneminde veya genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle ani ruh hali değişimleri yaşar. Bu kişilik bozukluğu ile karşı karşıya kalan kişiler, sık sık hayattaki rolleriyle ve gerçekte kim olduklarıyla ilgili düşüncelere kapılırlar. Düşüncelerindeki hızlı değişim kişilerin değer yargılarının, ilgi alanlarının ve ilişkilerindeki tutumlarının değişmesine neden olur.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler olayları, iki uç kavramla nitelendirirler. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler için olaylar, durumlar ve kişiler ya çok iyidir ya da çok kötüdür. Onlar için ortalama yoktur.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerde sık görülen davranışlar ise şunlardır:
- Arkadaşlık, akrabalık ve sosyal ilişkilerde sık yaşanan duygu değişimleri
- Benlik algısının bozulması
- Boşluk hissi
- Öfke kontrol problemi
- Ani değişen ve sık yaşanan ruh hali değişimleri
- Yeni tanıştığı kişilerle kısa süre içerisinde yakın ilişki kurma veya yakın olduğu arkadaşlarla bir anda iletişimi kesme
- Diğer insanlardan sürekli şüphe duyma
Borderline Kişilik Bozukluğuna Neden Olan Faktörler
Borderline kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olan durumlardan bazıları şunlardır:
- Genetik faktörler (Yapılan araştırmalar birinci derece yakınlarında borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin, hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir)
- Sosyal ve kültürel etkenler
- Çocukluk dönemi travmaları (taciz, terk edilme, ihmal)
Borderline Kişilik Bozukluğunun Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Borderline kişilik bozukluğu tanısını, genellikle yetişkinlik çağındaki bireyler alır. Çocuklara ve ergenlik dönemindeki bireylere çoğu zaman borderline tanısı konulmaz. Çünkü borderline kişilik bozukluğunu düşündüren belirtilerin çoğunun, yetişkinlik dönemine kadar düzeleceği düşünülür.
Bu hastalığın tedavisi için kullanılan temel yöntemlerden biri psikoterapidir. Psikoterapi yani diğer adıyla konuşma terapisi hastalık belirtilerinin azalmasını ve kişinin sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasını amaçlar. Psikoterapinin yeterli olmadığı bazı durumlarda ilaç tedavisine de başlanabilir.