Birçok gebe bunları bilmiyor! Sağlıklı gebelik için beslenme rehberi… Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki anne beslenmesi ile bebeğin beyin gelişimi, doğum ağırlığı ve sağlığı arasında doğrudan bir ilişki bulunur.
Ülkemizde gebelerin yarısından çoğunda beslenme bozukluklarına bağlı; demir eksikliği kansızlığa, folik asit eksikliği kan yapımı sorunlarına, iyot eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişim sorunlarına, kalsiyum eksikliği kemik gelişimi sorunlarına sebep olmaktadır.
Gebelik öncesi ve gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme bebekte zeka geriliği, kansızlık gibi ciddi bozukluklara yol açtığı gibi düşüklere de sebep olabilir.
Bu nedenle gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Gebenin başta kendi jinekoloji doktoru olmak üzere; Sağlık Bakanlığı ve Türk Jinekoloji Derneği’nin tavsiyelerine harfiyen uyması önemlidir.
GEBE NASIL BESLENMELİ?
Bilinenin aksine gebenin 2 kişilik yemek yemesi faydadan çok zarara sebep olur. Bu dönemde fazla beslenen gebelerde diyabet, tansiyon, düşük, idrar yolu enfeksiyonu gelişebildiği gibi bebekte de diyabet, zeka geriliği, kalp ve kemik problemlerine yol açabilmektedir.
Bunun yerine gebenin beslenmesini bebeğin ihtiyacı olan düzeyde yeterli ve dengeli şekilde ayarlaması önemlidir.
GEBE İÇİN DOĞRU PROTEİN KAYNAĞI NELERDİR?
Her gün en az 2 su bardağı yoğurt veya süt tüketimini Sağlık Bakanlığı gebeler için önermektedir.
Gebe bu besinleri tüketemiyorsa alternatif olarak 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketebilir.
Anne adayı çiğ süt ve bundan yapılan peynirler yerine; pastörize inek sütü ve bu sütlerden yapılan peynirleri tercih etmelidir. Aksi takdirde bebek için zararlı mikroorganizmalar içeren süt ve peynirler bebek açısından risk oluşturabilir.
Yine anne adayı normal zamanlardaki yediklerine ek olarak 1 yumurta veya 1 yumurta kadar et, balık, tavuk tüketmeli eğer tüketemiyorsa bunlar yerine kuru baklagil yemekleri, nohutlu veya mercimekli çorbalar tercih etmelidir.
VİTAMİN, MİNERAL VE YAĞLAR NASIL DENGELENİR?
Anne adayı yemeklerde sıvı yağ kullanımını tercih etmeli ve gün içinde zeytinyağı kullanımına özen göstermelidir.
Kuru baklagil yemekleri ile C vitamini açısından zengin limonlu salata ve taze meyve tüketmelidir.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz tercih etmeli; tuzu ise ışıktan ve nemden uzak renkli cam kavanozlarda saklamalıdır. Böylelikle bebek zeka geriliği ve guatrdan korunmuş olur.
NELERDEN UZAK DURULMALI?
Anne adayı kesinlikle sigara ve alkol kullanmamalıdır. İçilen ortamlardan da uzak durmalıdır.
Çay ve kahve tüketimini en aza indirmeli bunun yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi daha sağlıklı içecekler tüketmelidir.
Meyve, sebze ve yeşillikler kesinlikle çok iyi yıkanmalı ve yıkama öncesi 2-3 kere suda bekletilmelidir.