Dijital oyunlar yararlı mı zararlı mı? Sanal dünya ile kendilerini özdeşleştiren çocuklar gerçek dünyalarında sosyalleşme konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Sosyal medya üzerinde açılan hesaplarda kimlik arayışı, başka yaşamlara özenti duyma, farklı görünme gibi etkileri de gözükmektedir.
Ailelere düşen en büyük sorumluluk çocuklarının özgüvenini iç motivasyon ile desteklemesine yardımcı olmasıdır. Teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ve internetin hem kullanım hızının hem de kullanım alanının genişlemesi ile birlikte gerek sosyal alanlarda değişiklikler sağlamıştır. İnsanlar zamanlarının çoğunu sosyal ağlar üzerinde geçirdiği sosyal medya hesapları üzerinde geçirmektedir. Çocukların internet ile teknolojik aletleri kullanım yaşları düşerken, kullanım oranları da hızla artmaktadır. Sosyal medya çocuklar üzerinde kontrol mekanizması görevi haline gelmiştir.
ÇOCUKLARA EN ZARAR VEREN OYUNLAR
PUBG, Fortnite, LOL- League of Legends, Call of Duty , Apex Legends , Valorant, CS: GO, Halo, Rainbow 6, GTA, Far Cry, Mafia 3, Red Dead Redemption, Poppy play time, Hello Neighbor, The Baby in Yellow , Doki Doki Literature Club, Hello Charlotte, Sally Face ve Mad Father…
Kaspersky’ın araştırmasına göre hackerların birincil tercihi Minecraft olmuş durumda.Temmuz 2021 ila Haziran 2022 döneminde 131 bin oyuncunun saldırılardan etkilendiği ve toplamda 23 binden fazla kötü amaçlı dosyası mevcut. 12 yaş altı çocuklar tarafından popüler olarak görülen ve bağımlılık derecesinde oynanan Roblox yer alıyor. Sanal dünya ile kendilerini özdeşleştiren çocuklar gerçek dünyalarında sosyalleşme konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. İnsanların, eğlenme, iletişim, vakit geçirme gibi isteklerine etkileşim ile karşılayan sosyal medya, günümüzde insanları hızlı bir şekilde kendine odaklamıştır.
Her gün internete bağlanma isteği, zamanının çoğunu ekran önünde geçirmek, farkında olmamak, ekrandan uzak kaldığında mutsuz ve içe kapanma duygusu, aileden ve çevresindeki arkadaşlarıyla iletişimden uzak kalması, aile içi ortak sorunları çözememe, kendi duygu ve düşüncelerini ifade edememe, sosyal aktivitelerden uzaklaşma, arkadaşlarıyla oyun oynamaktan kaçınma, özgüven eksikliği, arkadaş edinememe, derslerde odaklanamama, dikkat eksikliği, odasında kalma isteği, aile bireyleri ile birlikte etkinliklerden bir araya gelmekten kaçınma gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Çocuk, sosyal medya kullanımın yaygınlığı nedeniyle siber zorbalığa maruz kalabilir. Çocuğun sahte hesap kullanıcılarına karşı mutlaka uyarılması gerekmektedir.
Sosyal medyada yaşını küçülten kötü niyetli yetişkinlere karşı anne babaları tarafından çocuğun güvenliği sağlanmalıdır. Çocuk, kötü niyetli insanlara karşı tedbir olarak anlık konum bilgilerini kesinlikle paylaşmamalıdır. Şifrelerini kimlik bilgilerini aile bireylerine ait kart bilgileri ve kimlik bilgilerini paylaşılmaması gerektiği çocuğa anlatılmalı ve aile bireylerleri hesapları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Çocuk istismarlarına karşı sosyal alanlarda paylaşımlara dikkat edilmeli ve çocuklara net ve doğru bir ifade ile anlatılmalı ve çocuklar zarar görebileceğini düşünmesi için bilinçlendirilmelidir.
Çocuklar zamanının çoğunu internet oyunları ile geçirmektedir. Bu oyunlar ağırlıklı silah oyunları olarak görülmektedir. Bu oyunlar çocuğunuzu şiddet ve öfke gibi duygularla beslemekte ve bu oyunlarda galip geldiklerinde bundan mutlu olma eğilimleri gözlenmektedir. Aileler çocukların hangi platformlarda kimler ile oyun oynadığını takip etmelidir. Çevrimiçi etkileşimli alanlarda küfür ve kötü sözlere maruz kalabilirler. Bu ortamlarda kurulan arkadaşlık ilişkileri sanal ortam diye düşünerek göz ardı edilmemeli mutlaka aile bu görüşmeleri takip edip önlemini almalıdır.
Sosyal medya üzerinde açılan hesaplarda kimlik arayışı, başka yaşamlara özenti duyma, farklı görünme gibi etkileri de gözükmektedir. Ailelere düşen en büyük sorumluluk çocuklarının özgüvenini iç motivasyon ile desteklemesine yardımcı olmasıdır. İyi bir birey olarak merhamet, yardımsever, üreten bireyler olmasını desteklemelidir. Çocuklar dış dünyada onaylanmak için sevgi görmek ve kabul edilmek için başka bir kimliği üzerine giymemelidir. Çocuklar yaşlarına uygun olmayan görüntüler ve içeriklerle karşılaşabilirler. Çocuklar cinsel içerikli paylaşımlarla karşılaşabilirler.
Çocuk iyi niyetli olmayan kullanıcılar tarafından saldırıya ve tacizlere maruz kalabilir. Olumsuz etkilerinden uzak kalabilmek için mutlaka iyi bir gözlemci ve denetleyici olmalısınız. Mutlaka çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurmalı sohbet edebilmelisiniz. Yasaklamak, öfkelenmek ve tableti telefonu elinden alarak cezalandırmak yapılan olumsuz davranışları söndürmek daha fazla ilgi ve tepkisini çekmesini sağlar. Teknolojiyi yarar sağlayacak şekilde nasıl kullanılmalı çocuğumuza anlatmalı ve örnek olmalısınız.
Sosyal medya kullanarak yararlı etkileri derste işlenen konular hakkında bilgi alışverişi yapabilme imkânı sağlamaktadır. Tüm bilgi ve kaynaklara ulaşabilir. Yeni bir dil öğrenimi imkânı sağlar. Eğitim ve mesleki alanlarda videolar, tanıtımlar izleyebilir bilgi sahibi olabilir. Sesli kitaplar dinleyebilir, sosyal medya kullanırken gelecek hedefleri üzerine araştırmalar yapabilir, fikirlerini paylaşımlarıyla sunabilme imkânı sağlayabilir. Kendi yeteneğini geliştirdiği alanlarda blog, video ve oyun sitelerinin oluşturarak fikirlerinin büyümesini ve gelişmesini sağlar. Sosyal platformları doğru ve etkin bir zaman içinde kullanmak zengin bir bilgiye de sahip olmasını sağlayacaktır.