Güzel adlandırma konusuna kısa bir bakış atmayalı uzun zaman olmuş. İhmal edilen fakat üzerinde durulması gereken bir mesele.
Günlük hayatta sık sık kullandığımız fakat önemini tam olarak bilmediğimiz edebiyatımızın kısa bir konusu.
GÜZEL ADLANDIRMA NEDİR? NEDEN KULLANMALIYIZ?
Güzel adlandırma, edebiyatımızda içeriği hoş olmayan veya söylenişi kulağa hoş gelmeyen bazı içerikleri farklı bir şekle dönüştürüp, değiştirerek söylenmesi olayıdır. Buna bir çeşit güzelleme yapma sanatı da denilebilir.
İnce hastalık, kör ocak, ebedi istirahat, görme engelli, kara mübarek gibi örnekler çoğaltılabilir. Peki biz edebiyatımızın bu güzel sanatını, ne derece sıklıkla kullanıyoruz? Yoksa sözcükleri kulağa hoş gelmese de gelişine göre mi çıkarıyoruz dilimizden? Son cümleyi yapmamayı herkes tercih edecektir bence…
İnsanların ilk öğrendikleri dil ana dilleridir. Dil gibi karmaşık sistem, kişi de kendi kendine ortaya çıkmaktadır. Dil etkinliğimizi ne kadar küçük yaşta geliştirir ve güzelleştirirsek, ileriki yaşlara o kadar yatırım yapmış oluruz. Eğitim ilk olarak ailede başlıyorsa eğer, o zaman bizler birer ebeveyn olarak çocuklarımızla güzel ve etkili konuştuğumuz takdirde, onlar da bizim dallarımız olacaktır.
Sonuç olarak; insanı diğer canlılardan ayıran özellik DİL ise, bunu güzel adlandırmalar yoluyla yapmamız, bizleri şuan bulunduğumuz dil ve empati seviyesinden birkaç adım daha öteye götüreceğine emin olabiliriz.
Hayatınızın güzellemeler ile geçmesi dileğiyle…