Bir felaket senaryosu; Nükleer savaş Rusya’nın NATO kadar güçlü olmadığı aşikar. Ama artık yeni dünyada güç tank, top, tüfek değil nükleer silahlar.
Evet, ne yazık ki durum böyle. Peki hal böyleyleyken dünya kızışmışken nükleer bir savaş olursa?
Şuan Rusya’nın elinde bilinen 6 bin 850 adet nükleer başlık bulunuyor. Bunların çapları küçükten büyüğe doğru gidiyor. Rusya’nın elinde tuttuğu nükleer güç şuan NATO’ya üye tüm ülkelerin elindekinden 10 kat daha fazla. Dünyada en güçlü silah olarak bilinen 60 senelik teknolojiye sahip bir silah da bulunuyor Rusya’nın elinde. Çar bombası. Nedir bu Çar bombası? Etkileri nelerdir gelin bakalım;
Çar Bombası SSCB tarafından 1961 tarihinde patlatılmıştır. Bomba en başta 100 MT (1 MT, 1 Megaton TNT‘nin patlama gücüne eşittir.) olarak tasarlanmış, ancak nükleer tehlikelerden dolayı gücü yarıya, 50 Megaton’a düşürülmüştür. Bomba 27 ton ağırlığında olup 8 metre uzunluğunda ve 2 metre çapındadır.
Patlama sonucunda oluşan yoğunlaşma bulutu yerden yaklaşık 64 km yükselmiştir. Ayrıca yoğunlaşma bulutunun tabanı da 40 km’ye kadar genişlemiştir.
Bomba özel olarak geliştirilmiş Tupolev Tu-95 uçağından, yaklaşık 800 kg ağırlığındaki düşmeyi geciktirici bir paraşüt ile fırlatılmış, bu da uçağın güvenli bir bölgeye kadar uzaklaşabilmesini sağlamıştır.
1961 de patlatılan bu bomba Hiroşima ve Nagazakiye atılan atom bombasından 8.000 kat daha güçlü. Diyelim ki bomba İzmir’e atıldı. Etkisi 2 dk içinde Ankara’da hissedilecek düzeyde güçlü bir bomba. Artık yeni dünya düzeninde nükleerin varsa istediğini yapmakta özgür oluyorsun. Amerika gibi Rusya gibi. Yeni dünyada artık siyasi sınırların hiçbir önemi yok.
Van’da yaşayan biri ABD de çalışabiliyor. Artık yeni siyasi dengeler nükleere göre ölçülüyor. Nükleer silahların atılması demek insanlık tarihinin gördüğü en kanlı en ölümcül savaş demek. 3. Dünya savaşı demek. Putin atar mı bilmiyorum. Ama umudum savaşsız bir dünya. Sözlerimi Einstein’in şu sözleri işe bitirmek istiyorum; “ 3. Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı’nda taş ve sopalar olacağını biliyorum.”
Savaşsız günlerde görüşmek üzere.