Dünyada çok yaygın ve maalesef toplum olarak ilaç tüketen bir milletiz. Vücudumuzun sağlıklı olmaya ihtiyacı vardır en nihayetinde.
Toplum genelinde vücudumuzun hangi uzuvları ağrıyorsa hemen ağrı kesici kullanıyoruz. En ufak bir problemde ağrı kesiciler devreye giriyor. Ya da kafamıza göre bende enfeksiyon var deyip doktor kontrolü olmaksızın antibiyotik kullanıyoruz. Ya da benim tansiyonum yükseldi deyip etraftaki insanlardan tansiyon ilacı istiyoruz.
Toplumda konuşulan muhabbet, bir ilaç iyi geldi sende kullan bu ilacı… Daha niceleri var… Bunun yanı sıra yaşlıların sıkça kullandığı merkezi sinir sistemi depresanları, antibiyotikler, ağrı kesiciler, kan sulandıran ilaçlar, tansiyon ilaçları, solunum yollarını açan ilaçlar, idrar söktürücüler ve kan şekerini düşüren ilaçlar diğer kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkilere sebep oluyor. Yaşlılarda en sık rastlanan yan etkiler ise depresyon, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, düşme, hafıza kaybı, istem dışı hareketlere neden olan hastalıklar, kabızlık ve idrar kaçırma…
Peki doktor kontrolü olmaksızın gelişigüzel kullandığımız bu ilaçlar sağlığımızı nasıl tetikliyor? Gelin hep beraber bu konuyu ele alıp düşünelim ve tartışalım…
Uzman doktorlarımızın söylemekten deyim yerindeyse dilinde tüy bitti. Sürekli aynı sözleri tekrarlamaktan ama biz toplum olarak maalesef pek dikkate almıyoruz. Fazla ve gereksiz ilaç kullanımı istenmeyen etkileri olabiliyor peki bu etkenler nelerdir. Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilir, farklı ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilir. Ölümle sonuçlanabilir.
Ölümle bile sonuçlanabilir diyor uzmanlar ve biz hâlen bildiğimizi okuyup bilinçsizce önem vermiyoruz ya da kulak ardı yapıyoruz bu söylemleri ama unutmayın hiçbir şey sağlığınızdan önemli değil!