Bilimin ışığında Türk tarihi… Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi… Sultan IV. Murad zamanında yaşamış iki Türk bilim insanının yaşadığı iki önemli olayı ele alacağım bu yazımda.
Kendileri Türk havacılık tarihine “Uçan Türkler” olarak adlarını altın harflerle kazımışlardır.
İlkokul ve ortaokul yıllarımızda sosyal bilgiler kitaplarında Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hayatı gerek detaylı gerekse kısa bilgilerle aktarılmıştır. Ancak Lagari Hasan Çelebi için aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir. Hezarfen, Galata Kulesi’nden kendini semaya bırakarak koca kuş kanatlarıyla boğazın üstünden geçerek Üsküdar Doğancılar meydanına indi. Dönemin padişahı Sultan IV. Murad Sinanpaşa Köşkü’nden bu tarihi olaya tanıklık etmişti. Bu olayı neredeyse her tarih meraklısı bilmektedir ancak Lagari Hasan Çelebi’nin başından geçen olay tarih kitaplarında pek anlatılmamaktadır.
IV. Murad devrinde yaşamış olan Lagari, Evliya Çelebi‘nin Seyahatname’ sine göre 1632-33 yılında IV. Muradın kızı Kaya Sultan’ın doğum günü için yapılan şenliklerde 50 okka barut macunundan bir fişek icat etmiş, İsa peygamberle konuşmaya gidiyorum diyerek, Sultanın huzurunda fişeğe binmiş ve yardımcılarının fişeği ateşlemesiyle çağdaşı Hezarfen gibi göğe yükselmiştir. barutların bitmesiyle elindeki kanatları açarak Sinanpaşa Köşkü önünde denize inmiştir. Padişahın huzuruna çıktığında ise İsa peygamber size selamlarını iletti diyerek şaka yapmıştır. yine Evliya Çelebi’nin yazdığına göre Kırım’a gönderilerek orada yaşamını yitirmiştir.
Sevgili okurlar, bu yazımda sizlere aynı çağda yaşamış olan iki çılgın Türk bilim insanın yaşadığı olayı anlatmaya çalıştım. Kendileri aynı çağda aynı sultan döneminde yaşamıştır. Hatta bazı rivayetlere göre bu iki bilim insanı kardeş olarak görülmektedir. ancak ülkenin büyük bir kesimi Hezarfen Ahmet Çelebi’nin olayını üstünkörü bilse de Lagari Hasan Çelebi hakkında aynı bilgiye sahip değiller. Aslında biraz da nedeni belli olmayan bu konuya değinmek istedim.
Bir dahaki okumalarda görüşmek dileğiyle.