Gazeteciler Cemiyeti Şubat 2022 ÖiB raporu açıklandı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Umarız ülkemiz çıkmaza girmez” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ifade ve basın özgürlüğü ikliminin sıklıkla fırtınalar yaşamasının endişe verici olduğunu söyledi. Bilgin, gazetecilerle ilgili adli süreçlerin, toplumsal etkinliklere müdahalelerin, hükümet kontrolündeki kamu kuruluşları eliyle medya kurumlarının “cezalandırılması” ve internet ortamındaki içeriklere erişim engellemeleri, bunlarla ilgili haberlerin de engellenmesi ve haber kayıtlarının geriye dönük şekilde silinmeleri vakalarında ciddi artış görüldüğünü söyledi.
“Geçtiğimiz son iki ay itibariyle gelecek seçimler yaklaştıkça olası sosyal medya düzenlemesi gibi hamleler ile ülkemizdeki demokrasiyi daha da gölgeleyecek adımlar atılmasından endişe duyuyoruz” diyen Bilgin, “Umuyoruz ki Türkiye geçmiş dönemlerdeki demokrasi eksikliklerinden kaynaklı siyasi tarih derslerini acılar ile öğrenmiş bir ülke olarak yeniden antidemokratik çıkmaz yoluna girmez” dedi. Bilgin, “Hani derler ya, gerekli dersler çıkarılırsa yaşanan tecrübelerden, tarih de tekerrür etmez.”
Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) projesi kapsamında yayınlanan Şubat 2022 raporuna ilişkin yazılı açıklamasında, Gazeteciler Cemiyeti başkanı, Şubat ayı boyunca özelde elektrik ve doğalgaz hizmetlerindeki yüksek faturalar, genelde artan fiyatların toplumda ciddi sıkıntılara neden olduğunu kaydetti. Bilgin, fiyat artışlarının protesto edilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulamaya alınması çağrıları, TBMM’deki Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepkiler, aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik ve yetersiz maaşlara karşı eylemlere yönelik müdahaleler yaşandığını anımsattı.
Bu protestolara ve eylemlere ilişkin gelişmelerin ifade özgürlüğü ihlalleri ÖİB raporunda not edildiğini anımsatan Bilgin, raporda gazeteciler aleyhine adli süreçlere de yer verildiğini kaydetti.
Bilgin, “Kocaeli’de Ses Kocaeli internet haber sitesi sahibi Güngör Arslan, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Arslan’ın ailesi yaptığı haberler nedeniyle öldürüldüğünü açıklarken, Arslan’ı öldüren Ramazan Özkan ve azmettiricisi Burhan Polat ise olayın kişisel olduğunu öne sürdü. Gazeteci Mustafa Hoş ise, sosyal medyada ‘trol’ olarak adlandırılan kişilerce özel hayatıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olunmasından endişe duyduğunu açıkladı.
BirGün muhabiri İsmail Arı, AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay tarafından tehdit edildiğini iddia etti. Cumhuriyet eski sorumlu yazı işleri müdürü Olcay Büyüktaş Akça, eski internet sorumlu haber müdürü Ozan Alper Yurtoğlu, eski yayın koordinatörü Serkan Ozan ve muhabir Hazal Ocak’ın, Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine usulsüzlük iddiasıyla ilgili bir haberdeki “arkadaş” kelimesi kullanılması savcılıkça ‘hakaret’ olarak değerlendirildi” tespitlerini aktardı.
Gazeteciler Cemiyeti başkanı, “Cemiyetimiz bünyesinde yürütülen Özgürlük için Basın projesi ekibince açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre, Şubat ayı sonu itibarıyla 21’i hükümlü ve 22’si tutuklu olarak hapishanelerde toplam 43 gazeteci bulunmaktaydı. Ocak ayı sonunda hapishanelerde 24’ü hükümlü toplam 46 gazeteci olduğu dikkate alındığında bir yıldan fazla bir süredir devam eden hapishanelerdeki gazeteci sayısındaki azalmanın devam ettiği görüldü” bilgisini de paylaştı.
Erişim engelleri kararlarıyla yolsuzluk, usulsüzlük içerikli pek çok habere internet ortamında sansür uygulandığını vurgulayan Bilgin, son olarak RTÜK’ün ise Türkiye’de yayın yapan uluslararası haber siteleri DW Türkçe, Euronews Türkçe ve Voice of America (VOA– Amerika’nın Sesi) Türkçe hakkında görüntülü/video haber yayınladıkları gerekçesiyle lisans başvurusu yapmamaları durumunda erişim engellemesi kararı aldığını anımsattı.
Bilgin, “Söz konusu uluslararası medya kuruşları için erişim engellemesi uygulanması yönünde AKP ve MHP kontenjanında seçilmiş üyelerince oy çokluğuyla karar aldı. DW ve VOA ise, RTÜK’ün kararını ‘Son yıllarda Türkiye’de özgür haberciliğe dönük baskıların son hamlesi ve olası seçimlere hazırlık’ gibi yorumlarla değerlendirerek, lisans başvurusunda bulunmayacaklarını açıkladı. Bu ve benzeri tüm cezalandırma kararlarını ve erişim engellemelerini de basın özgürlüğü açısından yakından takip ediyoruz” diye konuştu.