17 Eylül 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Biden’dan F-16 konusunda tam destek

Biden’dan F-16 konusunda tam destek

Haberton - Haberton
7 Aralık 2022
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Biden'dan F-16 konusunda tam destek

Biden'dan F-16 konusunda tam destek

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

ABD Başkanı Biden’dan F-16 konusunda tam destek; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bali’de ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmesinde, F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğunu söyledi” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Moldova Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. F-16 ile ilgili bir soruya cevap veren Çavuşoğlu, “ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu, kendi açıklamalarında da gördük. Bizimle ikili ilişkilerinde de bunu sürekli vurguladılar.

Bunun NATO için de son derece faydalı olduğunu vurgulamışlardır. En son Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bali’de ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmesinde, F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğunu söylemişti. Tabi kongrenin de burada rolü önemli. Dolayısıyla kongrenin rolünün de olumlu olması gerekiyor. Bazı açıklamalar oldu; ama sizin de söylediğiniz gibi Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın oylamaya sunulacağı metinde olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme.

Ayrıca bu konu basına düşmeden önce bilgimiz vardır. Bunun bir an önce nihayete kavuşması gerekiyor. F-16 alımımız ve mevcutların modernizasyonunda prosedür olarak tamamlanması gerekiyor. Herhangi bir şarta bağlı olduğu zaman almamızın herhangi bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.  

“MOLDOVA İLE OLAN TİCARET HACMİMİZİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova ile Türkiye arasında tarihi ve kültürel bağların olduğunu belirterek “Dostumuz Moldava’nın esenliğine çok önem veriyoruz. Moldova ile stratejik ortaklık seviyesinde iş birliğimiz var. Kapsamlı iş birliğimizi her alanda geliştirmek için çalışıyoruz. Türkiye ve Moldova arasındaki yakın ilişkiler, bölgemizin istikrarı için son derece faydalıdır. Geçtiğimiz sene Moldova’yı ziyaret ettiğimde ikili ilişkilerimizi ilerletmek için daha yakın çalışma konusunda mutabık kalmıştık. Memnuniyetle söylemek isterim, o ziyaretten bu yana olumlu adımlar attık.

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısının birincisini 2019 yılında Ankara’da gerçekleştirmiştik. İkincisini Kişinev’de gerçekleştireceğiz. Bunun hazırlıklarını bu anlaşma çerçevesinde dışişleri bakanlıkları yapıyor, hazırlıklılarımıza devam ediyoruz. Her ülkeyle olduğu gibi, Moldova’yla da ekonomik ilişkilerimizin gelişmesine önem veriyoruz. Ticaretimiz hızlı bir şekilde artıyor. Geçen sene bir önceki yıla göre ikili ticaret hacmimiz yüzde 53 artarak 857 milyon dolarak ulaştı. Bu artışın bu yılda devam ederek Ekim ayı itibariyle 818 milyon dolara yaklaştı. Böylelikle geçen seneki rakama ulaşmış olduk. Öyle görünüyor ki 1 milyar hedefimize ya ulaşacağız ya da çok yaklaşacağız” diye konuştu.  

Biden’dan F-16 konusunda tam destek

“BÖLGEMİZDE ADİL BİR BARIŞIN OLMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ” 

Çavuşoğlu, “Biz Moldova’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü bir destek veriyoruz. Özel bağlarımızın olduğu Gagavuz özerk yeri, Moldova’nın ayrılmaz bir parçasıdır. Gagavuz özerk yeriyle Kişinev makamlarının diyaloğunun arttırılmasını istiyoruz. Ukrayna’daki savaş ikili ilişkilerimizin yanı sıra, görüş alışverişi yaptığımız konuların başında geldi. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaştan en çok etkilenen iki ülkeyiz. Moldova sınır komşusu olduğu için çok fazla etkilendi. Tahıl Antlaşması çabalarımızın bir neticesidir. Bölgemizde kalıcı ve adil bir barışın olması gerekiyor. Bu konuda Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.  

“F-16 KONUSUNUN BİR AN ÖNCE NİHAYETE KAVUŞMASI GEREKİYOR” 

Mevlüt Çavuşoğlu ABD’nin F-16 satışındaki tutumu ile ilgili, “ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu kendi açıklamalarında da gördük. Bizimle ikili ilişkilerinde de bunu sürekli vurguladılar. İkili görüşmelerde bunun NATO içinde son derece faydalı olduğunu vurgulamışlardır. En son Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Bali’de ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmesinde, F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğunu söylemişti. Tabi kongrenin de burada rolü önemli. Dolayısıyla kongrenin rolünün de olumlu olması gerekiyor.

Bazı açıklamalar oldu ama sizin de söylediğiniz gibi; Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın oylamaya sunulacağı metinde, olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme. Ayrıca bu konuda basına düşmeden önce bilgimiz vardır. Bunun bir an önce nihayete kavuşması gerekiyor. F-16 alımımız ve mevcutların modernizasyonun da prosedür olarak tamamlanması gerekiyor. Herhangi bir şarta bağlı olduğu zaman almamızın herhangi bir anlamı yok” dedi.  

“TÜRKİYE BÖLGEDEKİ GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI İÇİN BÜYÜK ROL OYNUYOR” 

Moldova Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu, “Ukrayna’daki savaş sebebiyle ülkemiz çok fazla etkilendi. Hem enerji krizi hem de ekonomik krizinde sorunlar yaşadık. Bölgedeki enerji güvenliği oldukça büyük sorunlar yaşattı. Ayrıca fiyat artışı oluştu. Son dönemlerdeki Rusya bombardımanı sebebiyle bizim ülkemizde elektrik kesintileri meydana geldi. Bu sadece Rusya’yı değil, diğer ülkeleri de etkiliyor. En insani ihtiyaç olan su, elektrik ve ısı gibi konulardan eksik kalıyoruz. Aynı zamanda bir uçak hava sahamızı ihlal etti.

Genel olarak Mevlüt Bey ile savaşın etkilerinden konuştuk. Bu savaş bizi direkt etkiliyor. Türkiye bu savaşta bölgedeki güvenliğin sağlanması için çok önemli bir rol oynuyor. Bunun için çok teşekkür ediyoruz. Tahıl Antlaşması’nda Türkiye’nin rolünü taktir ediyoruz. Bu sayede dünyadaki fiyat artışı engellendi” diye konuştu. 

Moldova Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu toplantının ardından, Bakan Çavuşoğlu’na ülkesinin geleneksel gömleklerinden hediye etti.  

Etiketler: Mevlüt Çavuşoğlu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İzmir Basın Ligi’nin şampiyonu TSYD İzmir

Sonraki Haber

Hermes ve Herme heykelcikleri ilk kez sergide

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: Türkiye ve Ukrayna arasındaki dostluk ve dayanışmanın daha da güçleneceğine inanıyoruz
Politika

Bakan Işıkhan: Türkiye ve Ukrayna arasındaki dostluk ve dayanışmanın daha da güçleneceğine inanıyoruz

17 Eylül 2026
AK Parti'li isimden CHP'ye ağır sözler: "İki yakasının bir araya geleceğini düşünmüyorum"
Politika

AK Parti’li isimden CHP’ye ağır sözler: “İki yakasının bir araya geleceğini düşünmüyorum”

16 Eylül 2026
Bakan Çiftçi: PKK'nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz
Politika

PKK’nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz

16 Eylül 2026
Ahmet Davutoğlu’nun avukatı Hasan Seymen’den Abdulkadir Selvi’ye yanıt: “Yazınızın neresini düzeltelim?”
Politika

Ahmet Davutoğlu’nun avukatı Hasan Seymen’den Abdulkadir Selvi’ye yanıt: “Yazınızın neresini düzeltelim?”

16 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu, havacılık şirketlerinin temsilcilerini ağırladı
Politika

Bakan Uraloğlu, havacılık şirketlerinin temsilcilerini ağırladı

16 Eylül 2026
Bakan Güler’den “Terörsüz Türkiye” mesajı: “Terör ve şiddet gündemden bütünüyle çıkarılacak”
Politika

Bakan Güler’den “Terörsüz Türkiye” mesajı: “Terör ve şiddet gündemden bütünüyle çıkarılacak”

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Hermes ve Herme heykelcikleri ilk kez sergide

Hermes ve Herme heykelcikleri ilk kez sergide

En Güncel Haberler

Maltepe’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 11 yaralı
Yerel Haberler

Maltepe’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 11 yaralı

17 Eylül 2026
Bakırköy D-100 Karayolu'nda otomobil alev alev yandı
Yerel Haberler

Bakırköy D-100 Karayolu’nda otomobil alev alev yandı

17 Eylül 2026
Eski eşini öldürüp, oğlunu yaraladıktan sonra kendi yaşamına son verdi
Yerel Haberler

Eski eşini öldürüp, oğlunu yaraladıktan sonra kendi yaşamına son verdi

17 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tunceli semalarında görülen ışık hüzmesi kamerada

16 Eylül 2026
Yaşam

Edirne’de yerli ve milli tohumla üretilen ayçiçekleri hasat edildi

16 Eylül 2026
Yaşam

Eşini çalıştığı markette tabancayla öldürüp, intihar etti

16 Eylül 2026
Yaşam

Tekirdağ’da Ertuğrul Fırkateyni şehitleri anıldı

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cadde ortasında silahlı kavga; 2’si yoldan geçen 3 kişi yaralandı

Cadde ortasında silahlı kavga; 2’si yoldan geçen 3 kişi yaralandı

- Haberton
16 Eylül 2026

Batman’da cadde ortasında iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı. Yaralılardan 2'sinin kavgayla alakasının bulunmadığı, yoldan geçtikleri sırada...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Güncel Haber

Maltepe’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 11 yaralı

Maltepe’de iki otomobil çarpıştı: 2’si ağır 11 yaralı

17 Eylül 2026
Bakırköy D-100 Karayolu'nda otomobil alev alev yandı

Bakırköy D-100 Karayolu’nda otomobil alev alev yandı

17 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton