Son dönemlerde yapılan popüler çalışma konularından bir tanesi de beyin dalgaları üzerinedir.
Gama, beta, alfa, teta, delta olarak adlandırılan beyin dalgalarımız beynimizin işleyişi ve ruhsal durumumuzla doğru orantılı olarak çalışır. Kısacası hayatımızın her alanında, her anımızda bizimledirler. Korktuğumuzda, endişelendiğimizde, hayal kurduğumuzda, parlak bir fikir bulduğumuzda ve daha birçok anımızda etkin olarak çalışırlar.
Beyin dalgalarını yönetmeyi gerçekleştirebilmek için öncelikle onları uyaran faktörleri bilmemiz gerekir. Sizlerin de tahmin ettiği gibi birçok faktör beyin dalgalarını etkilemektedir.
Ancak en önemli faktörlerden bazıları şunlardır; telefon, tablet, bilgisayar, kullanmakta olduğumuz birçok sosyal site, hatta aldığımız mesajlar… Teknoloji ile içselleşmiş bulunduğumuz küresel bir yapıda elektronik aletlerin beyin dalgalarına ne denli zarar verdiği yapılan çalışmalarla gösterilmektedir.
Bu faktörlerin beyin dalgaları ile arasındaki bağlantıyı minik bir örnekle açıklayalım. Sabah uyanır uyanmaz çoğumuzun ilk işi cep telefonuna bakmak olur.
Olumsuz bir obje, fotoğraf, mesaj ile karşılaştığımızda hem motivasyonumuz hem de öğrenme seviyemiz ve üretme potansiyelimiz düşer. Çünkü sabah özellikle öğrenmeyi sağlayan alfa beyin dalgası aktif haldedir. Aynı zamanda ekranlara bakmak melatonin salgılanmasını azaltır ki melatonin vücudun rahatlamasını, dinlenmesini sağlayan önemli bir hormondur.
Peki daha başarılı olmak adına öğrenmeyi nasıl tetikleriz?
Bunun için öncelikle zihnimizi eğitmemiz gerekli.
Sokrates‘in ifade ettiği gibi öğrenmek için hatırlamak gereklidir. Hatırlamak için güçlü bir zihne ihtiyacımız var.
- ” BENİ KAÇ KİŞİ BEĞENDİ? ”
- ” KAÇ YORUM ALDIM? ”
- ” YORUMDA NE YAZMAKTA? ”
Gibi dikkatinizi bin bir parçaya bölen ve insanların ne dediği, neyi sevdiğine göre hayatınızı şekillendiren kalıpların içerisinde yaşamak yerine özellikle sabahları meditasyon yaparak hem zihninizi geliştirip hem de kendiniz adına kendi yaşamınızı şekillendirebilirsiniz. Spor yapabilirsiniz, nefes egzersizleri yapabilirsiniz, kitap okuyabilirsiniz, yürüyüş yapabilirsiniz. Her ne yapıyorsanız yapın önemli olan kendi yaşamınızı, kendi zihninizi, odak noktanızı hedeflerinize yönlendirerek başarıya giden merdivenleri birer birer daha rahat bir şekilde yerinizde saymadan çıkabilirsiniz .
- ” ENERJİM DÜŞÜK ! ”
- ” ODAKLANAMIYORUM ! ”
- ” ÖĞRENEMİYORUM ! ”
- ” BEN NEDEN BAŞARAMIYORUM ? ”
Bu tarz sorularla zihninizi geliştirdiğinizde ve kendi hayatınıza olan farkındalığınızı arttırdığınızda karşılaşmayacaksınız.
ZİHNİNİ YÖNET, HAYATININ KONTROLÜNÜ ELİNE AL VE BAŞAR !