Ekonomik kriz, çocukların beslenme çantalarını da vurdu. Bir yılda, beslenme çantasına en çok konulan ürünlerden zeytin yüzde 71, peynir yüzde 153, süt ise yüzde 208 zamlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 2023-2024 eğitim öğretim yılına başladı. Kırtasiye harcamalarının üstesinden gelmeye çalışan veliler, çocukların beslenme çantalarını da doldurmakta zorlanıyor. Okul kantinleri ise yüksek fiyatları ile velilerin tepkisini çekiyor.
Öğrencilerin beslenme çantalarına konulabilecek bir adet muzun ortalama fiyatı 10-15 TL, bir adet elmanın fiyatı 8.23 TL, 200 ml sütün fiyatı ise 9 TL’ye denk geliyor. Beslenme çantasına eklenen en sıradan sandviçin maliyeti bile 15 TL’yi geçiyor. Bir simit ise 9-10 TL’ye kadar çıkıyor.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un çalışmasına göre, okul kantinlerinde Eylül 2022’de 15 TL olan karışık tostun fiyatı 18 TL’den 28 TL’ye, hamburgerin fiyatı 20 TL’den 30 TL’ye çıktı. Bir öğrencinin günlük tek bir kaşarlı tost ve ayran maliyeti 33 TL olarak hesaplandı.
Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin
Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz, ailelerin bu ekonomik yükün altından kalkabilmesi için “Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek” kampanyasının başlatılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu;
“Milyonlarca ailenin açlık sınırının altında kalan 11.402 TL’lik asgari ücretle geçinmeye çalıştığı Türkiye’de, okulların açılması ile birlikte çocukların beslenme çantaları da ailelerin en büyük sorunlarından biri oldu. Biz Öğrenci Veli Derneği olarak, en azından açılış dönemlerinde bu sürecin daha rahat atlatılabilmesi adına, asgari ücretli ailelere eğitim desteği verilmesini talep etmiştik. Ancak bu talebimiz karşılık görmedi.
Öğrenciler, ailelerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların farkında. Okullar bu sene buruk bir sevinç ile açıldı. Bu durum çocukların ilerde eğitimden uzaklaşmasına, ailelerinin ekonomik durumuna göre lise ve üniversite tercihi yapmalarına veya örgün öğretimden açık öğretime geçilmesi gibi durumlara neden olabiliyor. Gençler bizim geleceğimiz, onları ekonomik krizin yükünden korumamız gerekiyor.”
Çocukların geleceğinden tasarruf yapılmaz
Türkiye’deki okullarda geçen eğitim-öğretim yılında başlatılan ancak yaklaşık 19 milyon öğrenciden sadece 1,8 milyonunu kapsayan okul öncesi öğrencilere “ücretsiz okul yemeği” uygulaması deprem bölgesi dışındaki okullarda durduruldu. Bu duruma tepki gösteren Yılmaz, “Deprem bölgesi için böyle bir projenin yapılması güzel bir karar ancak diğer projeden de geri dönülmesi öğrencileri ve velileri olumsuz etkiledi. Okul kantinleri sağlıksız. Aynı zamanda bir o kadar da fahiş fiyat politikalarıyla çocuklarımızın aç kalmasına neden olmaktadır. Çocukların 1 öğün yemeğinden tasarruf yapılmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çocuklarını besleyecek güce ve kudrete sahiptir” dedi.