Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşundan bugüne kadarki arşiv belgeleri ve eserlerin sergilendiği ‘Belgelerle Diyanet İşleri Başkanlığı Sergisi’, başkanlık binasında açıldı.
Serginin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Diyanet İşleri Başkanlığının yöneticileri de katıldı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal, Diyanet İşleri Başkanlığının, bünyesindeki Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte yurt içi ve yurt dışından birçok dini, ilmi ve insani faaliyetleri başarıyla yürüten önemli bir teşkilat olduğunu söyledi. Bu faaliyetlerin anlatılabilmesinin, az yapılan faaliyetler kadar önemli olduğunu belirten Ünal, “O açıdan bunların hayat bulabilmesinin en önemli yolu da kayıpların, arşiv belgelerin ortaya konulmasıdır.
Devletlerin ve kurumların geçmişini bilmesi, yönünü ve stratejik hedeflerini belirlemesi açısından son derece önemlidir. Türkiye, ürettiği milyonlarca belge ve sahip olduğu arşivlerle dünyanın en köklü ülkelerinden birisi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ürettiği milyonlarca belgeyle Diyanet İşleri Başkanlığımız da gerçekten köklü bir arşiv mirasına ve geleneğine sahiptir. Arşivcilik faaliyetlerinde, Türkiye’deki birçok kurum ve kuruluşa da örnek teşkil eder” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise, başkanlığın köklü mazisine ve medeniyet birikimine dayalı ufku ile milletin manevi hayatına rehberlik etmeye devam ettiğini söyledi. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının ve Türkiye’deki din ve diyanet hizmetlerinin tarihi süreç içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümü göstermesi bakımından serginin önemli olduğunu belirterek, “Büyük bir arşivden özenle seçilerek burada sergilenen belgeler, aynı zamanda geçmişten bugüne Başkanlığımızın misyonu ve vizyonunu göstermesi bakımından da önemlidir” diye konuştu.
TARİHİ BELGELER SERGİDE
Erbaş’ın konuşmasının ardından, serginin açılışı yapıldı. Ardından Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ile birlikte sergiyi gezerek burada bulunan eserler ve tarihi belgeler hakkında bilgi adlı. Sergide, Osmanlı Şeyhülislam’ı Dürrizade Abdullah Beyefendi tarafından ilan edilen Kuva-yi Milliyecilerin öldürülmelerinin dinen caiz ve vazife sayıldığını duyuran fetvasına karşı, Ankara Müftüsü Mehmet Rifat Efendi tarafından yazılıp 153 müftü tarafından imzalanarak ilan edilen Anadolu Fetvası, dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki tarafından ezanın asli şeklinde okunmasına yönelik müftülüklere gönderilen yazı ve Diyanet İşleri Başkanlığının Latin harfleri ile yazılan ilk kararı gibi önemli arşiv belgeleri sergileniyor.