Bayramlar milletimizin birlik ve beraberlik içinde olduğu özel zamanlardandır. Her bireyin paylaştığı ortak değerleri simgeler. Birlik içinde olmak bu dönemlerde daha anlamlı hale gelir.
Özellikle büyükler, geleneklerini aile bireylerine öğretmek isterler. Büyüklerin elini öpmek ve bayramlaşmak, bir ritüele dönüşen kahvaltılar, büyükleri ziyaret etmek bunlara örnek gösterilebilir.
Bayramlar daha çok ailenin en küçükleri için oldukça heyecan vericidir. Çocuklar bayram zamanlarında ilk önce ebeveynlerinin yaptıkları hazırlıkları fark ederler. Bu şekilde önemli bir gün olduğunu sezerler. Bütün ailenin birlik ve beraberlik içinde olması, çocukların psikolojik gelişimi bakımından bir hayli destekleyici olmaktadır. Fakat iyi niyetle yapılan bazı davranışlar çocuklarda hasar oluşmasına sebebiyet verebilir.
Örnek vermek gerekirse, bayramlarda büyüklerin elini öpmek yazılı olmayan toplumsal bir öğretidir. Fakat bazı çocuklar fıtri olarak sınırları konusunda katı olabilirler. Büyüklerin elinin öpülmesi kültürün devamlılığı açısından olumlu katkı sağlamaktadır. Fakat aileler onları bu tür ritüellere zorlamamalıdırlar. Kişisel sınırlarında ısrarcı davranış sergileyen çocuklara, onları yargılamadan bayramlaşmanın sebepleri açıklanır. Yine de çocuklar bir davranış için zorlanmamalıdır.
Diğer bir konu ise, ebeveynin çocuklarının sınırlarını koruyabilmesidir. Şöyle ki, çocuklar yalnızca sevimli ya da küçük oldukları için istemedikleri kişilerin sevgi gösterilerine maruz bırakılmamalıdır. Şayet çocuk öpülmek istemiyorsa, birinin ona sarılmasından rahatsızlık duyuyorsa onun bu isteğine kıymet verin. Gereken açıklamayı çocuğunuza değil, onun sınırlarını zorlayanlara yapın. Çocukların kişisel sınırlarına saygı duyulmaması onlar adına yaralayıcı olabilmektedir. Kaç yaşında olursa olsun çocuklarınızın da kişisel sınırlarına saygı duyarak hareket etmeye özen gösterin.