Bayramların mantalitesi yakınlaşmadır. Bayram dönemlerinin altındaki sır paylaşımdır. Sahip olan kişiler, olmayanlara dağıtır, varlıklarını paylaşırlar. İnsanları insan yapan en önemli faktör paylaşımdır.
Çocuklarımıza da paylaşmayı öğretmeliyiz. Sevgiyi, mutluluğu, huzuru ve parayı paylaşmasını bilmeli. Bayramlar, ilişki yönetimini öğrendiğimiz alandır. Sevgi, saygı, güven bu üç değer ve duygu aileyi güvenli alan kılar. Bunu arttırmak için fırsat lazım. Bu beraberlik günlerinde aile büyüklerinin paylaşımlar içinde olduğu bayramlardır.
Ziyaretler, emekler, hediyeler, kişinin kendine özeni ve hazırlanması beraber olmak için yapılan sevgi bağının güçlenmesini sağlayan ritüellerdir. Bireysel yaşamdan çıkıp eş, dost aile büyükleri ve uzak mesafeleri yakınlaştıran, barıştırmak, paylaşımların olduğu ve ani biriktirmemiz için fırsatlardır. Değerler eğitimini bu denli vurgularken bunu anlatmak yerine çocuklarımıza bunu deneyimleyerek gösterilmesi unutulmaz ve değerli kılacaktır.
Sevgi, saygı, teşekkür etmek, özür dilemek, paylaşmak, nezaketli olmak, tüm bu değerleri bir ebeveyn olarak kendi büyüklerinizle çocuğunuz bunu gördüğünde kendisi de anne babasına bu değerleri taşıyarak gelişimine katkı sağlayacak ve insani değerlerini karakterini inşa etmeye başlayacaktır. Çocuklar sözlerden değil davranışları gözlemleyerek öğrenirler. Bunun heyecanını yaşayarak kendi çocukluğunuzdan anıları paylaşarak başlayabilirsiniz. Değerlerini bilen öğrenen çocuk çevresinin saygı ve sevgisini kazanır. Sevgi değerinin hem aile içinde hem okulda sözlerle, davranışlarla örneklemlerle öğretilebilir. Değerler eğitimi çocuğu korkutan değil, kendine güveni geliştirmeyi hedef almalıdır.
Sevgi, saygı, sabır, arkadaşlık, dostluk, dürüstlük, hoşgörü, sorumluluk, iyilik, dürüstlük, çalışkanlık, duyarlılık, cömertlik, merhamet, yardımlaşma, dayanışma, alçakgönüllülük, vefalılık, tutumluluk, vatanseverlik, misafirperverlik, analitik ve yaratıcı düşünme”, değerlerini kazanmalarını sağlaması için birer ışık olmalıdır.
Çocuklarda sosyal gelişim eksikliğinin nedeni çocukların olaylar karşısında doğru olumlu sosyal davranışı bilmemeleri ve bir önceki deneyimi olmamasıdır. Değerlerin başı ilimdir. Doğru verilen bilgi aktarımları çocuğunuzun kişiliğini inşa eder. Merhametli ve vicdanlı ve başkalarının yararına bir şeyler üreten destekleyen kendini seven kendiyle mutlu olan iç motivasyonu güçlü çocuklardır.
#pinarbilecen #dijitalçağdaannebabaolmak