Basın ilkelerine bağlılık üzerine! İletişimci olmak her meslek dalı gibi bir meslek olmakla birlikte aynı zaman da bir hayat tarzıdır..
İletişim fakülteleri mezun verirken öğrencilerine bir yemin ettirir. Bu yemin; “Ben bir iletişimci olarak; devletin, ülkesi ve bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyup savunacağıma; Atatürk İlke ve İnkılaplarına; demokratik, laik, Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma; meslek ilkeleri doğrultusunda; herkesin insan hakları ve temel hürriyetlerinden eşit olarak yararlanması anlayışıyla, doğru, dürüst ve tarafsız davranacağıma; hiç kimseyi haksız yere suçlu ilan etmeyeceğime; bilgi, haber alma ve eleştirme özgürlüğümü sonuna kadar kullanacağıma, her türlü şiddete ve baskıya karşı duracağıma; insanlığın evrensel değerlerine, çok sesliliğe ve farkındalıklara saygı göstereceğime; özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal etmeyeceğime; Türkçeyi doğru şekilde kullanacağıma; mesleğimi maddi ve manevi çıkar sağlamak için kullanmayacağıma; ant içerim” şeklindedir.
Yemin de yer alan her bir kelime 4 yıl bu alanda eğitim alan İletişim, Medya ve Etik, Siber Güvenlik, İletişim Kukuk Kanunları alanında teorik ve uygulamalı eğitim alan tüm iletişimciler tarafından tekrarlanır. Peki sonrasında edilen yemin, alınan her bir eğitim saha da ne kadar uygulanıyor? Sahada bu etik ve kanunlara ne kadar uyuluyor gerçek bir iletişimci olarak edilen yemine de ne kadar bağlı kalınıyor?
İletişimci olmak her meslek dalı gibi bir meslek olmakla birlikte aynı zaman da bir hayat tarzıdır. Meslekte idealist olmak da günümüz de her ne kadar görülmese de veya önemsenmese de büyük bir başarıdır. Çünkü mesleği yerine getirmek kadar nasıl yerine getirildiği de önem arz eder. İletişim Başkanlığı dahil olmak üzere, Basın İlan Kurumları, Gazeteciler Cemiyetleri ve diğer tüm meslek kolları bu etik ilke ve kanunları korumak, yaşatmak ve var etmek sahada bulunan meslek mensuplarını bu ilkeler kanun ve kurallar doğrultusunda korumak için varlardır.
Etik ilke ve kanunlar iletişimciyi iletişimci olarak imaj yönetimini koruma amacıyla var olmuştur, var olan kanun ve ilkeleri de koruyan ve idame ettiren kurumlar vardır. İletişimci, haber alma, haber iletme, habere ulaşma, haberi tarafsız kullanma konularında özgürdür ve tüm bunlar hakkıdır. Bunun dışında özel yaşamın gizliliğini ihlal etmeyeceği, her türlü şiddet ve baskıya karşı duracağı, mesleğini maddi ve manevi çıkarlarına alet etmeyeceği konusunda da sorumludur.