İzmir’de dezavantajlı çocukları müzikle buluşturan Barış Çocuk Orkestrası 8’inci konserini çello sanatçısı Çağ Erçağ, piyanist İris Şentürker ve orkestra şefi Rengim Gökmen ile gerçekleştirdi.
Sanatçı Selmin Günöz, “Konserlere ülkemizin en değerli ve dünya çapında tanınan sanatçılarımızı davet ediyoruz. Çocuklarımız, sanatçılara eşlik etme şansını yakalıyorlar” dedi.
Kentte, dezavantajlı çocukları müzikle buluşturup, suçtan uzak tutmak amacıyla 2015’te kurulan Barış Çocuk Orkestrası, bu yıl 8’inci konserini verdi. İzmir’in Kadifekale, İkiçesmelik ve Eşrefpasa bölgelerinde sosyoekonomik açıdan dezavantajlı çocukları, müzik aracılığıyla sokağın tehlikelerinden koruma amacı taşındığını belirten Barış Çocuk Orkestrası kurucusu, Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı Selmin Günöz, “Konserlere ülkemizin en değerli ve dünya çapında tanınan sanatçılarımızı davet ediyoruz. Çocuklarımız sanatçılara eşlik etme şansını yakalıyor. Ayrıca bağış karşılığı verdiğimiz davetiyelerden elde ettiğimiz gelirle de çarkı çevirmeye çalışıyoruz. Çünkü projenin ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Şu an 120 çocuktan oluşan orkestranın tüm enstrümanın bu oluşum tarafından satın alındığını söyleyen Günoz, “Barış Çocuk Orkestrası Koruma Geliştirme Derneği çatısı altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 7 profesyonel eğitmenimiz var. Bu yıl çello sanatçısı Çağ Erçağ, piyanist İris Şentürk ve orkestra şefi Rengim Gökmen ile konserimiz gerçekleşti.
Orkestra şefimiz de devlet sanatçısı olan Rengim Gökmen oldu. Bin kişilik bir salonda yapılacak konserimizin davetiyelerini sahiplerine ulaştırabilirsek mutlu oluyoruz ve bunu yapmayı da başarıyoruz. Bu yıl da konserimizin tüm biletleri satıldı. Hedefimiz bu oluşumu büyütmek. Çünkü çocuklarımız büyüdüler. Burada 8 yıl önce bizimle beraber olan çocuklarımız var. O zaman 8 yaşında olan çocuklarımız şimdi 16 yaşında. Daha çok öğrencimiz olursa, hedefimiz çocuk orkestrasını ayrı, gençlik orkestrasını ayrı olarak sürdürmek” açıklamalarında bulundu.
‘PROJE DÜNYAYA YAYILDI’
Barış Çocuk Orkestrası projesinin, daha önce 75’li yıllarda Venezuela’da uygulanmış olan ‘El Sistema’ modeli olduğunu belirten Günöz, “Venezuela’da çocuklardaki suç oranı o kadar yüksekmiş ki oradaki bir sanatçı, çocukları müzikle kavrayıp eğitmeyi amaçlamış. Bu proje, 8 çocukla başlıyor ancak büyüyerek devlet desteği alacak hale geliyor. Bu proje şu an dünyaya yayılmış durumda. Tüm dünyada yüz binlerce çocuk, bu şekilde eğitim alıyor ve faydalı olduğu artık kanıtlanmış. Ben de ‘Neden İzmir’de de olmasın?’ diyerek sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bir bölge olarak Kadifekale, İkiçeşmelik ve Eşrefpaşa’yı seçtim. Çünkü uyuşturucu kullanımı gibi problemlerin yoğun olduğu bir bölge” diye konuştu.