Barbie filminin vizyona girmesinin ardından dünyada bir pembe furyası baş gösterdi. Ünlü-ünsüz herkes Barbie akımına katılırken Uzm. Nöropsikolog Merve Gülkan, “Güzel bir vücudun Barbie ölçülerinde olduğu algısı, çocukların psikolojisini olumsuz etkiliyor” diyerek uyarılarda bulundu.
Son günlerde her yer pembeye boyanıyor. Markalar pembe koleksiyonlar çıkarıyor, sosyal medyada pembe kıyafetlerle paylaşımlar yapılıyor. Google’a bile Barbie yazdığınızda pembe bir arama motoru ile karşılaşıyorsunuz. Bunun nedeni aylardır pazarlanan, başrollerini Margot Robbie ile Ryan Gosling’in oynadığı ve Greta Gerwig tarafından yönetilen Barbie filmi.
Bu hafta vizyona giren film, idealize edilen ve gerçekçi olmayan vücut ölçüleri, tüketime özendiren lüks kıyafet, ev ve arabaları, cinsiyet ve etnik köken çeşitliliği konularında eleştiriler aldı. Filmde Barbie dünyasında yaşayan, her ırktan Barbie var. Ancak Margot Robbie’nin canlandırdığı sarışın, mavi gözlü ve mükemmel vücutlu klasik Barbie, bireylerin, özellikle de çocukların ‘ideal’ güzellik algısını önemli ölçüde etkiledi.
Günümüzdeki oyuncakların mükemmellikle donatıldığını ifade eden Uzm. Nöropsikolog Merve Gülkan, “Barbie’yi incelediğimizde; mükemmel şekilde dizayn edilen hayatının yanı sıra, ayakları yere basan ve çalışan bir kadın figürü olmadığını görüyoruz. Vaktinin büyük bir kısmını kıyafete, bakıma ve alışverşe ayıran Barbie’nin hayat içerisindeki üretkenliği de bir o kadar az. Dolayısıyla Barbie’nin çocuklara sağlıklı bir rol model olmadığı görüşündeyim. Kadınlar görsellikten ibaret değildir, hayat içerisinde aktif ve kariyer sahibi bireyler de olabilirler” dedi.
Kadınlara dayatılan bir imaj
Barbie’nin kadına dayatılan bir imaj olduğunu söyleyen Gülkan, “Güzel bir vücut için ideal olanın Barbie ölçüleri olduğu algısı, çocukların bilincinde yer ediniyor. Ergenliğe gelindiğinde ise vücut algısında bozukluk görülebiliyor. Bu durum özellikle ergenlerde kendini beğenmeme, bedenini sevmeme gibi sorunlara neden oluyor. İlerleyen zamanlarda ise kişi kendini öyle beğenemez hale geliyor ki sayısız estetik operasyon geçiriyor. Tıpta vücut dismorfik bozukluğu denilen bu hastalık, temelde bir fiziksel kusuru olsun olmasın, kişinin dış görünümü ile ilgili aşırı ve sağlıksız derecede değişimler yapmasıdır. Günümüzde bu hastalığa bağlı tek tipleşmiş kadınlar görüyoruz. Bunun en büyük nedeni günümüzde var olan güzellik algısıdır” diye konuştu.
Barbie çılgınlığının çocukları ve ergenlik çağındaki gençleri etkisi altına aldığını belirten Gülkan, bu akımın özgüven eksikliği ve anoreksiya gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirterterek aileleri uyardı.