Baklava Nasıl Yapılır?
Baklava nasıl yapılır?
Toplam Zaman: 1 saat ve 30 dakika
-
Hamurun Hazırlanması
Unu derin bir karıştırma kabına aktarın. Unun orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açın. Yumurta, süt, ayçiçek yağı, kabartma tozu, sirke ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırıp una yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, üzerine nemli bir bez kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin.Dinlenen hamuru, yirmi eşit parçaya ayırdıktan sonra mermer bir tezgah üzerinde yuvarlayın. Unladığınız tezgah üzerinde her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.
Aralarına mısır nişastası serpiştirerek açtığınız hamurları üst üste dizdikten sonra bir oklava yardımıyla incecik açmaya devam edin.
-
Tepsiye Yerleştirme
Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.
Fırın tepsinizin tabanını eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Açtığınız yufkaların en düzgünlerinden iki tanesini baklavanın alt ve üst katı içi ayırın.
Yufkaların on adetini aralarını tereyağıyla yağlayıp, fırın tepsisinde üst üste dizin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak serpiştirin.
Kalan yufkaları, aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavayı bu şekilde oluşturmaya devam edin.
-
Pişirilmesi
Yufkaların on adetini aralarını tereyağıyla yağlayıp, fırın tepsisinde üst üste dizin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak serpiştirin.
Kalan yufkaları, aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavayı bu şekilde oluşturmaya devam edin.
Yufkaların kenar kısımlarını keskin bir bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin.
Baklavayı, dikdörtgen ya da verev şeklinde olmak üzere dilimleyin. Kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp yufka katları tek tek açılana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
-
Baklava Hamuru Nasıl Yapılır?
İyi bir baklavanın da sırrı hamurunda saklı. İster fıstıklı ister cevizli olsun bir baklavanın hamuru ne kadar ince açılırsa, ne kadar kat kat olursa o kadar nefistir. Evde baklava yapmanın en zor yanlarından biri ise o hamurları incecik açmak. Çünkü yapım aşamasında biraz sert olan baklava hamurunu açmak biraz sabır birkaç da mühim püf noktası ister. O püf noktalarını merak edenleri burada bekliyoruz: Ustalarını Bile Kıskandıracak Püf Noktalarıyla: Baklava Hamuru Nasıl Yapılır?
-
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır? Ne Zaman Konur?
Evlerimizde kendi baklavasını yapmak isteyenlerin en önemli adımlarından biri de o şerbetini hazırlamaktan geçiyor. Çok şekerli olmamalı, çok sulu kalmamalı. Kıvamı tam ayarında tutmalı. Bir de şerbet tam zamanında verilmeli. Çıtır çıtır baklavalarınızı hazırladıktan sonra bunları mutlaka bilin: Şekerlenmesin, Nefis Olsun!
Tahmini maliyeti: 150 TL
Tedarik:
- Un
- Yumurta
- Süt
- Ayçiçek Yağı
- Kabartma Tozu
- Sirke
- Tuz
- Mısır Nişastası
- Tereyağ
- Çekilmiş Ceviz İçi
- Şeker
- Limon Suyu
- Toz Antep Fıstığı
Aletler:
- Oklava
- Bardak
- Karıştırma Kabı
- Küçük Tencere
- Fırın Tepsisi
- Derin Tencere
- Kepçe
Malzemeler: Yufkası İçin: 5 su bardağı un 3 adetyumurta 1 su bardağısüt 1 su bardağı ayçiçek yağı 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı sirke 1/2 çay kaşığı tuz Yufkaları açmak ve ara katları için: 1,5 su bardağı mısır nişastası 250 grameritilmiş tereyağı 3 su bardağıince çekilmiş ceviz içi Şerbeti için: 3,5 su bardağıtoz şeker 3,5 su bardağısu 1/2 tatlı kaşığıtaze sıkılmış limon suyu Servisi için: 1/2 su bardağıtoz antep fıstığı Baklava Tarifinin Püf Noktası Hamur bezelerini 5’erli, 10’arlı ya da tek tek ince birer yufka halini alana kadar oklava yardımıyla açın. Baklava Tarifinin Pişirme Önerisi Ceviz içi yerine toz Antep fıstığı kullanarak da baklavayı hazırlayabilirsiniz.
Gaziantep’te, bir işletme 5 ay süren çalışmanın ardından tahinli baklava yaptı.
Baklava nasıl yapılır öğrendiğimize göre şimdi birde Baklava ustası Onur İbili’nin hazırladığı tahinli baklava hakkında bilgiler edinelim!
Baklava ustası Onur İbili, kaymağın üzerine eklenen tahinle hazırladıkları ve farklı aroması ile ortaya çıkardıkları yeni lezzete talebin fazla olduğunu söyledi.
Gastronomi kenti Gaziantep’te faaliyet gösteren bir baklava firması tarafından satışa çıkarılan tahinli baklava, dikkat çekti. Baklava nasıl yapılır derken, kaymağın üzerine eklenen tahinle hazırlanan baklavaya talep son dönemde arttı. Alışılmış baklavaya farklılık getirmek için üretilen tahinli baklavayı ise en çok hamile kadınlar tercih ediyor.
İsteğe göre fıstıklı veya cevizli olarak üretilen tahinli baklavanın 5 ay süren çalışmayla ortaya çıkarıldığını anlatan Onur İbili, “İnovasyon ürünümüzün ismi tahinli baklava. Hem cevizli hem fıstıklı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tahinin faydasını bilen herkes bunu tercih ediyor. Bu lezzetimizden dolayı da yoğun bir talep almaktayız” dedi.
Koronavirüs sürecinde vücut direncini de artırması için böyle bir çalışmaya gittikleri ve tahinli baklavayı geliştirdiklerini anlatan İbili, şöyle konuştu:
“Özellikle koronavirüs sürecinde vücut direncinin arttırılması için biz tahinli baklavayı geliştirdik. Tahinli baklavamız tabanına on beş kat ince baklava hamuru döşüyoruz. Sonra üzerine bir kaymak ve tahin, tercihe göre ceviz veya fıstık ekliyoruz.
Yine bunların üzerine on beş kat ince baklava hamuru döşüyoruz. Sonrasında dilimleyip fırına veriyoruz. 200 derece fırında pişirdikten sonra üzerine şerbet dökerek baklavamızı hazır hale getiriyoruz.
Bu ürünümüzü beş aylık bir süreçte tamamladık. Ortaya çıkan bu yeni lezzet vatandaşlarımız tarafından çok beğenildi. Farklı bir lezzet olduğu için tahinli baklava insanlara daha cazip geliyor. Baklavanın kendi tadı var ancak tahin de mahsus bir tat verdiği için vatandaşlarımızdan yoğun talep aldık.”
Tahinli baklavayı en çok hamile kadınların sipariş ettiğini anlatan İbili, sadece Gaziantep’ten değil şehir dışından da kendilerine talep geldiğini sözlerine ekledi.
Baklava nasıl yapılır? Arkadaşlarınıza önermeyi unutmayın!