Baharın gelmesiyle göz alerjilerinin artış gösterdiğini ifade eden Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Orkun Özkan, “Alerjiye bağlı kaşıntılarda gözleri sık ovuşturmak, elimizle mikropları gözümüze taşıdığımız için göz enfeksiyonlarına, kornea ülseri gelişimine ve keratokonus hastalığına yol açabilir” dedi.
Mevsimsel hastalıklar arasında başı çeken göz alerjileri, baharın gelmesiyle birlikte daha sık görülüyor. Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Orkun Özkan, bahar aylarında yoğunlaşan polenler ve gözle görülemeyen tozların gözlerde alerjiye yol açtığını belirterek, gözde kaşıntı, kızarıklık, yanma, batma ve sulanma gibi şikayetlerin alerji belirtisi olabileceğini söyledi.
Alerjik göz hastalıklarının tanısının hastadan alınan hikâye üzerine yapılan göz muayenesi ile konulduğunun altını çizen Op. Dr. Özkan, “Doğru tanı için mutlaka ayrıntılı bir göz muayenesi gereklidir” dedi.
Polenlerden korunayım derken göz sağlığınızdan olmayın!
Göz alerjilerinden korunmak için birkaç püf nokta olduğunu belirten Özkan, “Bu dönemde ellerinizi sıklıkla yıkayın ve el temizliğinize büyük önem verin. Gün boyunca farkına bile varmadan ellerinizle yüzünüz ve gözlerinize defalarca dokunuyor olabilirsiniz. Polenlerin yoğun olduğu ve güneş ışınlarının en dik olarak geldiği 10.00 ile 17.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça güneşe çıkmayın. İllaki çıkmak gerekiyorsa da korunmaya özen göstermelisiniz.
Güneş gözlüğü kullanımı, gözünüze polen kaçma olasılığını düşürebilecek bir etmendir. Ancak güneş gözlüğü UV korumalı olmalıdır. Kaliteli gözlüklerin etiketlerinde ‘UV 400 korumalıdır’ diye belirtilmektedir. Böyle bir ibare görmediğiniz gözlüğü kesinlikle satın almayın. Polenlerden korunayım derken, göz sağlığınızdan olmayın. Kalitesiz güneş gözlükleri, gözlere ciddi anlamda zarar verebilir. Ek olarak göz doktorunuzun vereceği anti-alerjik göz damlalarının kullanımı da şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Göz kaşıma ve göz ovalama korneada bozulmaya yol açabilir
Göz kaşıma ve ovalama gibi durumların kornea tabakasında bozulmaya ve incelmeye sebep olabileceğini aktaran Özkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Alerjiye bağlı kaşıntılarda gözleri sık ovuşturmak, elimizle mikropları gözümüze taşıdığımız için göz enfeksiyonlarına, kornea ülseri gelişimine ve keratokonus hastalığına yol açabilir. Keratokonus hastalığında, gözün kırıcılık gücü değişir ve ilerleyici miyop ve astigmat oluş. Bu da kişinin görme kalitesini bozarak ilerleyen zamanlarda görme kaybına neden olabilir”.