Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü? Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çay tarifi…
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ NE KADAR GÜÇLÜ ?
Bağışıklık sistemi, “Bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistem” olarak tanımlanmaktadır. Yani insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan güçlü bir savunma sistemidir diyebiliriz.
Bağışıklık sistemimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız?
Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında bize sinyaller vermektedir. Bu sinyallere göre bağışıklık sistemimizin güçlü olup olmadığı hakkında varsayımlarda bulunabiliriz.
İlk olarak;
- Yorgunluk: yorgunluk bir çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Fakat mevsimsel geçişler esnasında sebebi olmayan bir yorgunluk oluşuyorsa bağışıklığımızın zayıflamasından kaynaklı oluşabileceği unutulmamalıdır.
- Uçuk/ Yaralar: Ciltte nedensiz bir şekilde yaraların ortaya çıkması, geç yara iyileşmesi, saç dersinin pul halinde dökülmesi zayıflayan bağışıklık sisteminin habercisi olabilmektedir. Aynı zamanda ağız ve dudak kenarında çıkan uçuklarda zayıflayan bağışıklık sisteminin habercisi konumundadır, unutulmamalıdır.
- İltihaplanma: İltihaplı ve kızarık diş etleri, mide rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkması bağışıklık sistemimizin zayıfladığının göstergesi olabilmektedir. Bu gibi rahatsızlıkların sık tekrarlanması durumunda mutlaka bir hekim tarafından muayene olunmalıdır.
- Grip: Kış aylarında çok sık rastladığımız grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıkları yaşamak gayet normaldir fakat sürekli bunları yaşıyor, hep tekrarlanıyorsa bağışıklık sistemimizin zayıfladığını söylemek mümkündür.
Bağışıklık sistemini ne kadar güçlü tutarsak hastalıklar ile o kadar daha iyi savaşır, hastalıkları daha hafif atlatırız. Peki bunu nasıl yapacağız ?
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin dikkat edilmesi gerekenler;
Öncelikle stresi en aza indirmek, yeterince uyumak ve kişisel hijyene çok dikkat edilmelidir. Bunların yanında sağlıklı ve dengeli bir beslenme çok önemlidir. Sağlıklı kalmak için besin çeşitliliği ve dengeli bir diyet uygulamak özellikle içinde bulunduğumuz bu günlerde hayati önem taşımaktadır. Genel olarak taze sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmenin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bunun yanında beslenmemizde dikkat etmemiz, tüketimini arttırmamız gereken birkaç madde daha var. Neler onlar ?
- Balık: Omega-3 yağlarından zengin yapısı, kaliteli proteinlere sahip oluşu, D vitamini, fosfor ve kalsiyum zenginliği “bağışıklık dostu besinler” sıralamasında balığı önemli ve ayrı bir konuma getirir. Yapılan birçok çalışma Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kolon ve prostat kanserlerinin önlenmesinde yararlı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmelidir. Beslenmenize omega-3 yönünden zengin balıkları (sardalya, somon, hamsi… ) dahil etmeye özen gösteriniz. Ve tabiki bunları buğulama, fırında gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih ederek pişirmeliyiz.
- Yeşil ve koyu yapraklı sebzeler meyveler : Yeşil yapraklı sebzeler, “flavonoidler”, “karotenoidler”, C vitamini ve E vitamini dahil olmak üzere; birçok temel besin ve antioksidan içerdiğinden dolayı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için mutlaka öğünlerimizde yer vermeliyiz. Sahip oldukları antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini, zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan “beta karoten” içerir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin.
- Yeşil Çay: Yeşil çay içerisinde soğuk algınlığı riskini azaltabilen “flavonoidler” dediğimiz antioksidanlar mevcuttur. Flavonoidler gibi yeşil çayın içeriğindeki “epigallokateşin” maddesi de çok kuvvetli bir antioksidandır ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmektedir.
Güçlü bağışıklığın dostu Probiyotik ve Prebiyotikler
- Yoğurt- kefir- probiyotikler:
Probiyotikler güçlü bir immün sistem varlığı için gerekli olan dost bakterilerdir. Prebiyotikler ise kalın barsaktaki yararlı bakterileri arttıran ve onlar için besin oluşturan çoğunlukla emilmeyen karbonhidratlardır. Probiyotikten zengin besinler ev yapımı yoğurt, sirke, kefir, turşu gibi gıdalardır. Doğal probiyotik içeren besinlerin alınması doğrudur ancak doktor tavsiyesi olmadan takviye haplarının alınması uygun değildir. Bunu unutmamalı bütün takviyeleri bir hekim kontrolü altında almalıyız.
Güçlü bir bağışıklık için yeterli miktarda vitamin- mineral:
Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin normal çalışması için gerekli hücrelerin faaliyetlerini etkiler; savunma esnasında gerekli maddelerin ortama verilmesini sağlayarak hastalıklara yakalanmayı önler. Vitaminler hastalık belirtileri görüldüğünde değil her zaman, ihtiyaç ölçüsünde, günlük olarak alınmalıdırlar.
Genel olarak A,B,C,D,E vitaminlerinin bağışıklık üzerine olumlu etkisi vardır. Mineral olarak selenyum, demir, çinko gibi maddelerin de bağışıklık sistemimiz üzerinde önemli rolleri vardır. Vitamin ve minerallerin doğal besinler yoluyla alınmasını ilaç şeklinde alınmasına göre daha çok tercih etmeliyiz. Günlük ihtiyacımız olan vitamin-minerali ise sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturduğumuz takdirde almış oluruz.
Birde son olarak bu vitaminler en çok hangi besinlerde bulunur bunu öğrenir ve beslenme düzenimize bu besinleri eklersek güçlü bir bağışıklığa sahip oluruz.
Vitaminlerin en fazla bulundukları besinler
A vitamini: Karaciğer, yumurta, böbrek, tereyağı, patates, havuç ve yeşil yapraklı sebzelerde
B vitaminleri: Et, balık, maya, baklagiller, tahıl, kuruyemişler, süt ürünleri, yumurta, brokoli, sebze, buğday kepeğinde
C vitamini: Turunçgiller ( kuşburnu, portakal, mandalina…), yeşil yapraklı sebzeler(sivri biber, maydanoz, ıspanak…) , domates ve patateste bulunur.
D vitamini: UV ışınları vasıtasıyla deride sentezlenir. Besinlerden balık, tereyağı, karaciğer, yumurtada
E vitamini: Ayçiçeği, soya, mısır yağı, et, kuruyemiş ve tahıllarda daha az olarak da sebze ve meyvelerde
K vitamini: Yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğerde
Folik asit: Buğday kepeği, kuruyemiş ve baklagillerde
Selenyum: Et, balık, sakatat, tahıllar, kuru yemiş, mantar, soğan, sarımsak, brokolide
Çinko: Deniz ürünleri, karaciğer, et, süt, tahıllar, baklagiller, yumurta ve kuru yemişte
Demir: Et, balık, kümes hayvanlarında ayrıca sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRECEK ÇAY TARİFİ
- 1 tutam ada çayı yaprağı
- 1 tutam sade yeşil çay yaprağı
- 1 tutam kuşburnu
- 1 tutam hibiskus
- 1 tutam ıhlamur
- 3-4 tane karanfil, 2 tane çubuk tarçın
- Yarım dilim limon
- ½ orta boy elma
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- Taze zencefil
İlk olarak ocaktan aldığımız kaynamış sıcak suyun içerisine malzemelerimizi yavaş yavaş koyuyoruz daha sonra kapağını kapatıp demlenmesi için 10-15 dakika bekliyoruz. Sadece bu kadar. Afiyetle içebilirsiniz.