Şair ve Yönetmen Süheyla Taşcıer’in Bacıyan-ı Rum belgeseli Ankara’da izleyici ile buluştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği şiir dinletisi ve belgesel gösterimi etkinliğine katılan Süheyla Taşcıer, kendisini dinlemeye gelenler sevenlerine şiir okudu. Etkinliğe katılan vatandaşlar, şiir dinletisinin ardından Bacıyan-ı Rum belgeselini izledi.
DHA muhabirine açıklama yapan Taşcıer, Ankara’nın kendisi için önemli olduğunu belirterek “Ankara benim için önemli. Doğduğum, büyüdüğüm, eve ekmek ve su götürdüğüm kentimdir” dedi. Taşcıer, Bacıyan-ı Rum Belgeseli’nin çıkış hikayesini de şöyle anlattı:
“Bir programa çıkmıştım, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle. Orada gösterdiğim performanstan ötürü bana teklif geldi, ‘Anadolu kadınlarının hikayesini size yazdırmak istiyoruz’ dediler. Ben de Türkmen kızı olduğumu ve o kültüre çok yakın olduğumu söyledim. Beş yıl süren araştırmalarım oldu, o araştırmalardan sonra belgeselimi çektim” ifadelerini kullandı.
‘KADIN VE ÇOCUK HABERLERİNE ÇOK DUYARLIYDIK’
Taşcıer, kadınların hayatta önemli bir yere sahip olduğunu aktararak, “2000 yılında başladım bu harekete. Kadınlar ve çocuklar hep önceliğimdi. Zaten Hürriyet Gazetesi’nde çalıştığım dönemlerde de tecavüz haberleri, kadın ve çocuk haberlerinde çok duyarlıydık. Onun da etkisiyle Bacıyan-ı Rum Belgeseli tetiklendi” dedi. Erkeklerle omuz omuza, bilek bileğe, yürek yüreğe olunursa daha güçlü olunacağını aktaran Taşcıer, açıklamasının devamında şöyle konuştu:
“Biz kadınlar ve erkekler zaten birlikte üretiyoruz. Kadınlar benim için şöyle önemliydi, ben kalabalık erkeklerin olduğu bir evde dünyaya geldim, feodal bir bakış açısıyla. Kadınlığı, özgürlük ve başımda taç olarak taşıyorum. Bizim adımız kadın, soyadımız ölüm değil.”
Belgeselin sinemaya taşınmasıyla ilgili çalışmaların olduğunu ifade eden Taşcıer, “Tabiki çalışmalarımız var. 2023’te, Mustafa Kemal’in kadınlara verdiği hak ve özgürlükten hareketle Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetişmesi için bütün çabalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
‘BENİM 8 MART’IM BACIYAN-I RUM HAREKETİYLE BAŞLADI’
Taşcıer, Ahir Evran’ın eşine, Bacıyan-ı Rum teşkilatını milis ve üreten kadın hareketi olarak kurdurduğunu aktararak “Ahi Evran karısına, Bacıyan-ı Rum örgütünü iş, aş, emek, üreten ve milis güç olarak kurduruyor. O dönemde bizim ayak izlerimiz atılmış, o günlerde başlamış bu hareket. Bunu her zaman söylüyorum, benim 8 Mart Emekçi Kadınlar Günüm, bundan 850 yıl önce, Bacıyan-ı Rum hareketiyle başlamıştır” dedi.