15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor

Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor

Haberton - Haberton
3 Haziran 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor olabiliyor

Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor olabiliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, ayaktaki ağrıyla kendini gösteren hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Ayakların kemikler, eklemler, bağlar ve yumuşak dokulardan oluşan karmaşık bir yapıda olduğunu kaydeden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, bu yapılarda görülen problemlerin yaralanma ya da enfeksiyonlardan yapısal rahatsızlıklara kadar birçok sorunun ayakta ağrıya neden olabileceğine dikkat çekti. Ayakta ağrıyla kendini gösteren hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yürümeyi, ayakta durmayı zorlaştıran ve dolayısıyla da günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilen ayak ağrısı aslında endişe edilebilecek boyutta yaygın bir sorun. Amerikan Podiatrik Tıp Derneği’nin 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre insanların yüzde 77’si ciddi şekilde ayak ağrısı yaşıyor. Uygun olmayan ayakkabı kullanımı, diyabet ve yaşlanma ayak sorunlarının ortaya çıkmasındaki risk faktörleri arasında yer alıyor. Ağrıyı geçirmek için öncelikle ağrının kaynağını bilmenin önemli olduğuna da işaret eden. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, tüm ayak ağrılarının ciddi olmadığını ancak yine de görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çizdi.

EN YAYIN GÖRÜLEN AYAK SORUNLARINDAN BİRİ HALLUKS VALGUS

Ayak başparmağının (halluks) lateral (yana doğru) sapması olarak tanımlanan bu sorun en yaygın görülen ayak hastalıkların başında geliyor. Ortaya çıkmasında dar ve sıkı ayakkabılar önemli bir etkeni oluşturuyor. Dar ayakkabıların yaygın kullanımı nedeniyle bu sorunun kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Onur Kocadal, “Ayakların gün içinde uzun saatler boyunca aynı ayakkabı içerisinde kalması, ayakkabıların kalitesiz olması, hava almaması, seçilen ayakkabının ayak şekline tam olarak uymaması ayak sağlığını bozar ve “Halluks Valgus” gelişimine neden olabilir” dedi.

Doç. Dr. Onur Kocadal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halluks valgus semptomları arasında ayağın yanında gözle görülür yumru oluşması, ayak başparmağı üzerinde veya çevresinde hassasiyet hissi, başparmağın altındaki kemikte nasır oluşması, ayak başparmağını hareket ettirmede zorluk, yürürken ayak başparmağında ağrı bulunması yer alıyor. Ayak başparmağının sapması öncelikle yana doğru gerçekleşse de ilerleyen safhalarda ayak başparmağının ucu ve tırnak da ön düzlemde yana doğru döner. Gut hastalığında da ayak başparmağı ekleminde kızarıklık ve şişlik görülür. Hasta gece şiddetli bir ağrıyla uyanır. Bu gibi durumlarda kişide halluks valgus değil gut hastalığı düşünülmelidir.”

İKİNCİ AYAK PARMAĞI UZUN OLANLARDA ÇARPIK PARMAK DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor olabiliyor
Ayaktaki ağrı birçok rahatsızlığı işaret ediyor olabiliyor

Ayak başparmağında halluks valgus görüldüğünde yanında yer alan ikinci parmak, başparmağın üzerine çıkması durumunda çarpık parmak olarak tanımlanan durum ortaya çıkıyor. Özellikle ikinci parmağı uzun olan kişilerde çarpık parmağın daha sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Onur Kocadal, “Bu sorunu düzeltmek için, başparmağı düzeltirken ikinci parmak tendonunun da düzeltilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

DÜZTABANLIK 30’LU YAŞLARDAN SONRA DA ORTAYA ÇIKABİLİR

Düztabanlık ya da diğer adıyla taban çökmesi de ayak ağrılarının nedeni olabiliyor. “Taban çökmesi, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavsinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformitesidir” diyen Doç. Dr. Onur Kocadal, bu sorunun doğuştan olduğu gibi sonradan da gelişebileceğine işaret etti. Erişkin yaşa kadar normal bir ayağa sahip olan erişkinlerde 30’lu 40’lı yaşlardan sonra da düztabanlık gelişebileceğini anlatan Doç. Dr. Onur Kocadal, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun başlıca nedenleri arasında romatolojik hastalıklar, nörolojik problemler, kontrolsüz diyabete bağlı his kusurları gelebiliyor. Ayrıca kısa aşil ve hatta osteoporoz olabileceği gibi altta yatan hiçbir hastalık olmaksızın aşırı kilo, uygunsuz ayakkabı seçimi, ağır sporlar gibi ayağın aşırı kötü kullanımı da düz tabanlığa yol açabilir. Altta yatan sorunun tespiti ve sorunun boyutuna göre de farklı tedavi yaklaşımları uygulanır.”

NASIR DA AĞRIYA NEDEN OLABİLİYOR

Ayaklarda ve topuklarda görülen nasırların da ayak ağrılarına yol açabileceğine işaret eden Doç. Dr. Onur Kocadal, nasırın geçmesi için nasıra yol açan sürtünme ya da baskı nedeninin ortadan kaldırılması gerektiği bilgisini verirken şunları da söyledi; “Bu nedenle de ayağı sıkmayan ayakkabıların giyilmesi önem taşıyor. Ayağın içinde rahat edebildiği, tabanı darbe emici, yumuşak ve topuk kısmı ön kısmına göre hafif yüksek ayakkabılar kullanım için en uygun olanlardır. Güzel ve bakımlı görünmek kadar rahat etmenin de önemli olduğu da unutulmamalı.”

Kimi zaman halk arasında siğil denilen ve viral bir enfeksiyon olan “verrü” nün nasırla karıştırabileceğine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, “Siğil oluşumu sırasında ilk olarak cilt üzerinde ortası çukur etrafı düz dairesel bir iz şeklinde kendini gösterir. Zaman içerisinde ayak tabanı siğilleri sarı renkli ve kabuklu görünüm kazanır. Böyle oluşumlar görüldüğünde öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır” diye konuştu.

TOPUK DİKENİ ALTTA YATAN FARKLI BİR SORUNA DA İŞARET EDEBİLİR

Topuk kemiğine (kalkaneus) bağlı sonradan gelişen küçük kemiksel çıkıntılar olarak belirtilen topuk dikeni, altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişebileceği gibi bağımsız olarak da ortaya çıkabiliyor. Sorunun ortaya çıkmasında, kaslar ve bağlar üzerindeki uzun süreli zorlanma etkili olduğu gibi aşırı kilo ve uygunsuz veya yıpranmış ayakkabılar giyilmesi de topuk dikenini ortaya çıkabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, ayaktaki ağrıyla kendini gösteren hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, ayaktaki ağrıyla kendini gösteren hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Doç. Dr. Kocadal, sözlerine şu bilgileri ekledi: “Bu diken sanıldığı gibi aşağıya doğru batacak bir diken olmayıp öne doğru ayak tabanının altındaki, ayağın yandan bakıldığında yay gibi durmasını sağlayan bantın içine doğru gelişir. Bu dikensi çıkıntılar topuğun önünde ayak kemerinin hemen altında olabildiği gibi topuğun arkasında da ortaya çıkabiliyor. Topuğun arkasında gelişen dikensi görünüm sıklıkla aşil tendon sorunları ile ilişkilendirilir. Aşil tendiniti olarak bilinen bu durumda ayağın ön kısmına basınç uygulanması hassasiyet ve topuk ağrısında artışa neden olur. Hastalar bunu özellikle merdiven inip çıkarken veya yere çömeldiklerinde hissederler. Sorunun tedavisi için, soğuk uygulama, ilaç tedavisi gibi farklı yöntemlerden yararlanılır.”

EFOR SONRASI AĞRILAR DOLAŞIM PROBLEMLERİNE İŞARET EDİYOR

Ayakta, bacaklarda oluşabilecek dolaşım bozuklukları ve damar sertliğinin de ayaklarda ağrıya neden olabildiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, “Bu ağrıyı başka ağrılarla karıştırmak mümkün değil. Zira en belirgin özelliği belli bir efor sonrası ortaya çıkması ve kişiyi yürüyemez noktaya getirmesi oluyor. Hasta bu durumu ‘en fazla 500 metre yürüyebiliyorum, sonra ağrıdan dolayı durmam gerekiyor’ diye anlatıyor. Bu şikâyetleri olan hastaların zaman kaybetmeden bir kalp-damar cerrahisi uzmanına başvurması gerekiyor” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sınav stresine iyi gelecek nefes egzersizi önerisi

Sonraki Haber

Bilim Kurulu üyesi Akın’dan yazın maske uyarısı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor
Sağlık Haberleri

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat arttırabildiğini ortaya koydu

15 Eylül 2026
Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi
Sağlık Haberleri

Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi

15 Eylül 2026
'Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor'
Sağlık Haberleri

Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor

15 Eylül 2026
Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir
Sağlık Haberleri

Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir

15 Eylül 2026
“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir
Sağlık Haberleri

“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir

15 Eylül 2026
Evde Bakım Yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı
Sağlık Haberleri

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlandı

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bilim Kurulu üyesi Akın'dan yazın maske uyarısı

Bilim Kurulu üyesi Akın'dan yazın maske uyarısı

En Güncel Haberler

Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı
Yerel Haberler

Trabzon’da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
Şanlıurfa'da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Şanlıurfa’da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

15 Eylül 2026
Sanal medyada müstehcen paylaşımlar yapan 2 şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sanal medyada müstehcen paylaşımlar yapan 2 şüpheli tutuklandı

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

MHP'li isimden yeni yasa önerisi: "Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay"

MHP’li isimden yeni yasa önerisi: “Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay”

- Haberton
15 Eylül 2026

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Siyasi parti kurmanın şirket kurmaktan kolay olduğunu, defalarca dile getirmiştik. Yeni bir siyasi partiler...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

Trabzon'da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı

Trabzon’da okul çevrelerinde güvenlik denetimi yapıldı

15 Eylül 2026
Şanlıurfa'da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da döner bıçaklı kavga korku saçtı: 2 yaralı

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton