4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Atık temizliği yapıp, ‘Plastik Gerçekleri’ raporu hazırladılar

Atık temizliği yapıp, ‘Plastik Gerçekleri’ raporu hazırladılar

Haberton - Haberton
27 Şubat 2025
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Atık temizliği yapıp, 'Plastik Gerçekleri' raporu hazırladılar
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

EKAD Proje Koordinatörü Deniz Candaş, hazırladıkları ‘Plastik Gerçekleri’ adlı raporda, plastiğin yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğine dikkati çekti.

Antalya sahillerinde iki yıldır devam eden ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ proje kapsamında EKAD gönüllüleri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların desteğiyle Konyaaltı, Lara, Belek plajlarında plastik atık temizliği etkinlikleri düzenlendi. EKAD Proje Koordinatörü Deniz Candaş, hazırladıkları ‘Plastik Gerçekleri’ adlı raporda, plastiğin yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğine dikkati çekerek, özellikle tek kullanımlık plastiklerdeki artışın küresel plastik kirliliği krizine yol açtığını açıkladı.

Her yıl milyonlarca ton plastik atığın doğaya karıştığını belirten Candaş, “Bu durum tüm ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Plastiklerin yıkım ürünlerinin ve içerdikleri sayısız katkı maddesinin besin zincirlerine girmesi, insan dahil birçok canlıda sağlık sorunları yaratıyor. Toplama ve imha maliyetleri giderek artarken, birçok sektör bu kirlilikten olumsuz etkileniyor” dedi.

Atık temizliği yapıp, 'Plastik Gerçekleri' raporu hazırladılar
Atık temizliği yapıp, ‘Plastik Gerçekleri’ raporu hazırladılar

PLASTİKSİZ YAŞAM, GERÇEKÇİ BİR HEDEF DEĞİL

Tamamen plastiksiz bir hayatın gerçekçi bir hedef olmadığını belirten Deniz Candaş, “Özellikle bazı önemli sektörler için plastik neredeyse vazgeçilmez bir malzemeyken. Günlük hayatımızdan plastikleri tamamen çıkarmak mümkün olmasa bile bazılarının yerine koyabileceğimiz alternatifler var. Amacımız, plastikler ve yarattıkları kirlilik konusunda farkındalık kazandırmak, plastik kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılabileceğine dair örnekler vermek ve daha sürdürülebilir bir yaşam için alternatif yollar sunmak” diye konuştu.

NANOPLASTİK SORUNU BÜYÜYOR

Kimyasal yapılarındaki güçlü bağlar nedeniyle plastiklerin biyolojik ya da kimyasal süreçte parçalanmasının yüzlerce yıl alabildiği belirtilen raporda, “Güneş ışığı (UV), nem ve sıcaklık değişiklikleri gibi etkenlerle gittikçe daha küçük parçacıklara ayrılıp su kaynaklarına ve topraklara karışarak kirliliğe yol açıyor. Plastiklerin yıkımı sonucu oluşan ve boyutu 5 milimetreden küçük parçacıklara mikroplastik, 1 mikrometreden daha küçük parçacıklara da nanoplastik deniyor. Çevre ve sağlık açısından esas sorunu yaratan da yüz yıllarca doğada kalabilen bu yıkım ürünleri” denildi.

YILDA 380 MİLYON TON PLASTİK ÜRETİMİ

Plastik poşetler, pet şişe ve bardaklar, pipetler, tabaklar, çatal-bıçak takımları, streç film ve ambalajlar gibi ürünlerin tek kullanımlık plastikler olduğu kaydedilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Sadece tek sefer kullanılmak için üretiliyor ve sonra çöp oluyorlar. Üretimleri ucuz ve kolay. Bu nedenle büyük miktarlarda üretiliyorlar. Yıllık küresel üretim miktarı 380 milyon tonu aşmış olan plastiklerin en az yarısı tek kullanımlık. Büyük kısmı geri dönüşüme uygun değil. Bu nedenle de ciddi kirlilik sebebi. Çoğumuzun günlük yaşamının parçası olan plastik poşetler, şişe ve bardaklar, karıştırma çubukları, pipetler ve piknik gereçleri, kulak çubukları, ıslak mendiller ve ped, bebek bezi gibi hijyen ürünleri tek kullanımlık. Sigara filtreleri de tek kullanımlık plastik. Ve onlarca toksik kimyasal içeriyor.”

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİN DOĞADAKİ ÖMRÜ

Tek kullanımlık plastikleri yaşamdan çıkarmanın mümkün olduğu, alternatifler tercih edilerek plastik kirliliğinin azaltabileceği ve doğanın korunabileceği vurgulanan raporda, tek kullanımlık plastik ürünlerin doğadaki ömürleri şöyle sıralandı:

“Plastik poşet 20 yıl. Plastik çatal- bıçak 100 yıl üzeri. Plastik pipet 200 yıl. Plastik şişe 450 yıl. Sigara filtresi- izmarit 10 yıl. Plastik diş fırçası 500 yıl. Bebek bezi 500 yıl. Misina 600 yıl.”

PLASTİK ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKACAK

Plastiklerin doğaya ve insana etkilerinin ele alındığı raporda, ticari ölçekte 1940’lardan itibaren başlayan plastik üretiminin, günümüze dek üstel şekilde artış gösterdiği ifade edildi. Plastik üretim hacminin 2016’da 330 milyon ton civarındayken, günümüzde 380 milyon ton seviyesinde olduğu, 2039 yılına kadar da iki kat artacağı, yani 760 milyon tonu bulacağının öngörüldüğü kaydedildi. Kentleşme ve nüfus artışına bağlı artan tüketimin, doğaya bırakılan plastik atık miktarını hızla yükselttiği de ifade edilen raporda, mikro ve nanoplastik parçacıkların havaya, su kaynaklarına ve topraklara karıştığı dile getirildi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

MKE Ankaragücü Türkiye Kupası’ndan elendi

Sonraki Haber

Uluslararası anlaşmalar Meclis’ten geçti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ankara’da sahte beyaz eşya servis sitesi üzerinden dolandırıcılık iddiası: 2 gözaltı
Yerel Haberler

Ankara’da sahte beyaz eşya servis sitesi üzerinden dolandırıcılık iddiası: 2 gözaltı

4 Ekim 2026
Aydın'da kaza bölgesine giren otomobil, ikinci kazaya neden oldu: 1’i ağır 12 yaralı
Yerel Haberler

Aydın’da kaza bölgesine giren otomobil, ikinci kazaya neden oldu: 1’i ağır 12 yaralı

4 Ekim 2026
Aydın’da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
Yerel Haberler

Aydın’da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi

4 Ekim 2026
Şişli’de, çok sayıda polisin katılımıyla eğlence mekânlarına yönelik denetim yapıldı. Denetimlerde, 22’si yabancı uyruklu 34 kadının ruhsat faaliyet konusu dışında ve sigortasız olarak konsomatris şeklinde çalıştırıldığı tespit edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kamu güvenliğinin sağlanması ve kamu düzeninin korunması amacıyla Şişli’de umuma açık eğlence yerlerine yönelik denetim gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta Beyoğlu’nda yapılan denetimlerin ardından Şişli’de gerçekleştirilen denetimlere 100 polis katıldı. Denetimlerde, 12 Türk vatandaşı ve 22 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 34 kadının, iş yerlerinin ruhsatlarında belirtilen faaliyet konusu dışında ve sigortasız olarak konsomatris şeklinde çalıştırıldığı belirlendi. İş yerlerinde ayrıca tütün mamullerinin mevzuata aykırı kullanılması, ruhsata aykırı faaliyet yürütülmesi, mesul müdürlük belgesinin bulunmaması ve sigortasız personel çalıştırılması gibi aykırılıklar tespit edildi. Tespit edilen aykırılıklar nedeniyle çok sayıda iş yeri hakkında idari işlem uygulandı.
Yerel Haberler

Şişli’de eğlence mekânlarına denetim: Çoğu işletmeye idari işlem uygulandı

4 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç TIR’a çarptı: 6 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de korkunç kaza: Hafif ticari araç TIR’a çarptı, 6 yaralı

4 Ekim 2026
Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı
Yerel Haberler

Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı

4 Ekim 2026
Sonraki Haber
Uluslararası anlaşmalar Meclis'ten geçti

Uluslararası anlaşmalar Meclis'ten geçti

En Güncel Haberler

Trump'tan kritik İran açıklaması: "Karar aşamasındayım"
Dış Haberler

Trump’tan kritik İran açıklaması: “Karar aşamasındayım”

4 Ekim 2026
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İrana'a yönelik ekonomik baskı arttığını söyledi
Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İrana’a yönelik ekonomik baskı arttığını söyledi

4 Ekim 2026
Ankara’da sahte beyaz eşya servis sitesi üzerinden dolandırıcılık iddiası: 2 gözaltı
Yerel Haberler

Ankara’da sahte beyaz eşya servis sitesi üzerinden dolandırıcılık iddiası: 2 gözaltı

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul Boğazı’nda görsel şölen: Köprüler turkuaz renge büründü

4 Ekim 2026
Yaşam

Göl kenarında erkek cesedi bulundu

3 Ekim 2026
Yaşam

Motosikletin tekerini tamir etmeye çalışırken parmağı koptu

3 Ekim 2026
Yaşam

Trabzon’da 12 yıl önce kaybolan 2 kişi, öldürülüp ormana gömülmüş

3 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı

Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı

- Haberton
4 Ekim 2026

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki bir akaryakıt istasyonunda yakıt boşaltılan tankerde patlamayla birlikte çıkan yangın, yanındakine de sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında...

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Türkiye’de akıl oyunları eğitimi: Satranç ve mangala çocukların bilişsel gelişimini nasıl destekliyor?

Türk kuru meyvesi dünyanın sofrasında: Kayısı, incir ve üzümde Türkiye’nin küresel liderliği

Türkiye’de kanser taraması: Erken tanı neden hayat kurtarıyor, kimler hangi testleri yaptırmalı?

Güncel Haber

Trump'tan kritik İran açıklaması: "Karar aşamasındayım"

Trump’tan kritik İran açıklaması: “Karar aşamasındayım”

4 Ekim 2026
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İrana'a yönelik ekonomik baskı arttığını söyledi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İrana’a yönelik ekonomik baskı arttığını söyledi

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton